SelmaStories Johanna Stenius skippar firandet: Böckerna jag tänker läsa i midsommar
SelmaStories Johanna Stenius skippar firandet: Böckerna jag tänker läsa i midsommar
Böckerna

SelmaStories Johanna Stenius skippar firandet: Böckerna jag tänker läsa i midsommar

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 juni 2018

Vad ska du göra i midsommar? Blir det havsglittrande och röda stugor med vita knutar-idyll, eller kanske urbant firande med doften av solstekt asfalt? Eller ska du kanske inte fira alls utan läsa en bok istället? I så fall gillar jag dig!

För mig är midsommar en tid av dubbla känslor.  Semestern är i antågande för många, solen står som allra högst på himlen. Men det är också en tid då den som är ensam kanske känner sig ännu mer ensam. De inre kraven på att ha en härlig krets omkring sig är stora runt helgerna. Den som inte har en tradition att vända sig till på midsommar hamnar utanför.

Jag önskar att vi kunde släppa lite på härlighetskraven. Det är okej att inte ha något midsommarfirande alls. Helt normalt att inte ha en avancerad plan för semestern. Och fullt rimligt att kanske inte alls längta till ledigheten, utan kanske bäva lite för den.

Att läsa om lyckliga slut gör mig glad, en stunds förströelse är värd så himla mycket.

När jag själv inte orkar med lyckokraven tar jag nästan alltid till en bok. En berättelse om en helt annan årstid eller en annan typ av vardag hjälper mig att se att jag inte är fast i en negativ känsla, utan att det finns annat bortom den. Att läsa om lyckliga slut gör mig glad, en stunds förströelse är värd så himla mycket. Helst en bok med lite overkligt lyckligt slut så att jag inte kan referera den till mitt eget liv.

Kanske är det därför feel good, chick lit och romance funkar så extra bra på sommaren. Det är genrer som kan förhöja en känsla man annars kanske inte alltid når. Eller så bekräftar den en känsla man redan har, om man har en riktigt bra dag. Ni kommer garanterat hitta mig med en feel goodbok i handen i sommar. En som jag ser fram emot riktigt mycket är Dagarna med dig av Rosie Walsh som kommer ut i augusti, har hört att den innehåller alla ingredienser som krävs för en blandvändare med stimulerande slut, inklusive en riktigt oväntad vändning! En annan är den nyligen utgivna För såna som oss av Henrik Karlsson och Tiina Nevala, en smart och litterär feel good som passar perfekt som slöläsning för förlagsarbetare.

Ha en fin sommar nu! Eller ha en inte så fin sommar, det är också helt ok. Läs en bok istället.

 

Böcker jag tänker på just nu 

 

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Ett mörker mitt ibland oss av Mari Jungstedt

Jag är egentligen inte en deckarläsare, men Mari Jungstedt är en otroligt skicklig researcher som har en verklighetsfond till sina böcker som gör att jag rycks med varje gång. Den senaste boken i hennes ”Gotladsserie” utspelar sig under Almedalsveckan och parallellerna till nutiden är minst sagt påtagliga.

 

En helt vanlig familj av Mattias Edwardsson

En helt vanlig familj Mattias Edwardsson

Jag är närmast besatt i mitt behov att diskutera den här psykologiska thrillern. Handlingen, karaktärerna, SLUTET. Nu när den äntligen finns i bokhandeln så hoppas jag att så många som möjligt tar upp den i sin bokcirkel och gärna kontaktar mig med sina analyser …

 

Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall

Låt oss hoppas på det bästa Carolina Setterwall

 

Jag höll i ett samtal med Carolina Setterwall förra veckan och försöker fortfarande formulera mig kring hennes sorgeskildring. Ett slag i magen, ett andetag, ett hopp om framtid. Den är såld till 25 länder. 25!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

En sida till? Fortsätt läs!