Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juli 2021
Boktips

Redaktionens boktips: Det här läser och lyssnar vi på i juli 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i juli 2021!

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 17 juni 2021

Varje månad bjuder SelmaStories-redaktionen på sina boktips – och vi blandar gärna nyutgivna och äldre böcker. Det här läser och lyssnar vi på i juli 2021!

Johanna Stenius, redaktions- och kanalansvarig:

Jag läser En familjetragedi av Mattias Edvardsson och lyssnar på Elin Hildebrands 28 somrar.

Bok 1

"En familjetragedi" av Mattias Edvardsson

Mattias Edvardssons nya roman är hett efterlängtad av alla som blev besatta av de två tidigare, "En helt vanlig familj" och "Goda grannar"!

Juriststudenten Karla börjar städa hos barnläkaren Steven Rytter och hans fru - men förstår snart att allt inte står rätt till i huset. När de båda hittas döda misstänks Karlas hyresvärd Bill för brottet.Samtidigt är Jennica mitt uppe i en trettioårskris. Via Tinder har hon mött Steven och blivit stormförälskad. Tre unga människor. Två mord. Men finns det mer än en sanning?

Bok 2

"28 somrar" av Elin Hilderbrand

Det är tidigt 90-tal och Mallory Blessing har precis flyttat till Nantucket. När hennes bror kommer för att fira sin svensexa träffar hon Jake och blir genast förälskad. Mallory och Jake spenderar en helg tillsammans i Mallorys lilla hus vid stranden, men livet drar dem åt olika håll och deras kärlek får stå tillbaka. Innan de går skilda vägar lovar de varandra att de ska ses en gång om året – alltid under samma helg och på samma plats. Löftet är heligt för dem båda, åren går och deras unika relation fortsätter. Tills den dag då en av dem inte dyker upp. Kan kärleken verkligen övervinna allt eller är det försent?

Linda Fritiofsson, redaktör:

Jag läser Patient av Sofia Dahlén och lyssnar på Händelser vid vatten av Kerstin Ekman.

Bok 1

"Patient" av Sofia Dahlén

Sofia Dahléns prosalyriska debut om anhörigskap har fått fina recensioner. Patient handlar om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen på psyk. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla. Men för varje nytt självmordsförsök framstår naturvetenskapen som allt mer ödesmättad. Till slut återstår bara frågan: hur hålla den vid liv, som hela tiden vill dö.

Bok 2

"Händelser vid vatten" av Kerstin Ekman

I början av sjuttiotalet är Svartvattnet en tynande norrländsk by bland många andra. Då händer något. Ett dubbelmord långt ute i väglöst land. Först 18 år senare börjar någon ana sanningen om vad som skett. Händelsen har blivit en mörk kraft med verkan in i många människors liv, det är dessa människor som Händelser vid vatten handlar om. Men det är också en berättelse om ett landskap som efter att de stora skogsbolagen lämnat för alltid blivit förändrat av hyggen, vägnät och grustäkter.

Elsa Sjögren, redaktör:

Jag läser Klara och solen av Kazuo Ishiguro och lyssnar på Döden går på visning av Anders de la Motte och Måns Nilsson

Bok 1

"Klara och solen" av Kazuo Ishiguro

Nobelpristagaren Kazuo Ishiguros senaste roman är en berättelse om vår snabbt föränderliga värld som ställer frågan: Vad betyder det att älska? Klara är en artificiell vän med en enastående iakttagelseförmåga som från sin plats i butiken observerar köparnas beteenden. Hon hyser gott hopp om att en kund snart ska välja just henne. Men när möjligheten till ett helt nytt liv väl dyker upp varnas Klara för att inte lita för mycket på löften från människor.

Bok 2

"Döden går på visning" av Anders de la Motte och Måns Nilsson

När stjärnmäklaren Jessie Anderson hittas mördad i samband med en husvisning på Österlen dras den fyrkantige och aningen bufflige kommissarien Peter Vinston in i utredningen, trots att han egentligen bara är på besök i trakten. Till sin hjälp får han den lokala polisassistenten Tove Esping, oerfaren men ambitiös och vaken. Kollegerna retar sig på varandra men formar en motvillig vänskap i jakten på sanningen. Bakom trädgårdshäckarna i de idylliska byarna på Skåneslätten lurar en mördare. Frågan är bara vem.

Linnea Ivarés, redaktör:

Jag läser Memorial av Bryan Washington och lyssnar på En flicka som kallas Alice.

Bok 1

"Memorial" av Bryan Washington

Benson och Mike bor tillsammans i Memorial, Houston. Mike är en kock med rötter i Japan, Benson är svart och jobbar på en förskola. Efter att ha varit ett par i flera år är de nu inte längre säkra på vad som finns kvar av relationen. Situationen försvåras när Mike får reda på att hans pappa, som bor i Osaka och övergav familjen för många år sedan, är döende. Samtidigt som Mikes mamma anländer till Houston för ett besök bestämmer sig Mike för att resa till sin pappa och försöka att lära känna honom. Kvar hemma i lägenheten lämnas Benson med Mikes mamma, som han aldrig tidigare har träffat. Såväl Mikes vistelse i Japan som Bensons tid med Mikes mamma förändrar båda männen i grunden i takt med att de upptäcker nya sanningar om sig själva.

Bok 2

"En flicka som kallas Alice" av Kristin Hannah

I den lilla staden Rain Valley händer sällan något, ända tills den dag en liten flicka dyker upp från de djupa skogarna, undernärd och omöjlig att få kontakt med. Trots sökning i alla polisregister lyckas man inte fastställa flickans identitet och man hittar ingen anhörig. Tills helt nyligen var Julia Cates en framstående barnpsykiatriker, men en skandal förstörde hennes karriär. Efter ett telefonsamtal från sin syster, polischef i hemstaden uppe i nordvästra USA, tar hon chansen att slippa ifrån den plågsamma situationen i Los Angeles. Rykten sprids snart om vargflickan och den skandalomsusade psykiatern som tagit sig an henne. Men för Julia är ingenting viktigare än att rädda den lilla flickan. Då uppträder plötsligt en man som säger sig vara far till barnet, en man som avtjänat straff för mord på sin hustru och dotter

Mattias Timander, praktikant:

Jag läser Europa av Maxim Gregoriev och lyssnar på Glöm allt men inte mig av Philomène Grandin.

Bok 1

"Europa" av Maxim Gregoriev

I emigrantens svartsynta medvetande går tidslinjerna omlott. Minnet är en stad. Den romantiska drömmen om det kosmopolitiska, öppna Europa krackelerar långsamt medan barndomsstaden får ett allt mer lockande, världsfrånvänt skimmer. Maxim Grigorievs Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Bok 2

"Glöm allt men inte mig" av Philomène Grandin

Philomène Grandin debut och uppväxtskildring om hennes pappa, Izzy Young. Han är legendaren som skapade Folklore Center i New York där musiker och poeter som Patti Smith och Allen Ginsberg uppträdde och arrangerade även Bob Dylans första konsert. Under 80-talet lever hon och pappan ett okonventionellt liv fyllt av kultur och kärlek. Men pengarna är oftast slut. Trettio år senare sjunker Izzy allt djupare in i demens.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!