Simona Ahrnstedt kompromissar aldrig med sitt kvinnofokus
Artiklar

Simona Ahrnstedt kompromissar aldrig med sitt kvinnofokus

Tio böcker på tio år, utgiven i 23 länder- och redan erkänd som grundaren av, och en av de viktigaste författarna i, hela sin litteraturgenre i Sverige. Det är Simona Ahrnstedt.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Kate Gabor
Publicerad: 26 november 2020

Tio böcker på tio år, utgiven i 23 länder- och redan erkänd som grundaren av, och en av de viktigaste författarna i, hela sin litteraturgenre i Sverige. Det är Simona Ahrnstedt.

1967 föddes Simona Ahrnstedt i Prag, men tillsammans med sin familj tvingades hon fly under Pragvåren 1968- och kom till Sverige. Böcker, framför allt de som handlat om kärlek och relationer, har alltid betytt mycket för Simona, men det tog ett tag innan hon vågade ge sig in i litteraturvärlden. Hon kommer från en intellektuell familj där akademiska studier var en självklarhet, och hon har hunnit med att plugga bland annat filmvetenskap, juridik, tjeckiska och filosofi. Till slut satsade hon på att bli legitimerad psykolog och kbt-terapeut, och strax därefter gifte hon sig och fick två barn.

Men hon hade kvar drömmen om att en dag satsa på sitt skrivande, på riktigt. 2013 bestämde hon sig för att ta steget och säga upp sig från sitt jobb. Och tur var väl det. Idag tillhör hon författareliten som Sveriges första, och enda ”romance-drottning”.

Om du ska välja en författare att läsa när himlen är lite extra grå och vardagen lite extra tung- ja, då är det mycket möjligt att det är Simona Ahrnstedt. Men det många kanske inte förstår är att romance och feelgood inte bara är rosa moln och happy-ending stories. Alla känslor ryms. För att kunna få den där varma, hoppfulla känslan är det lika viktigt att få läsa om sorg, oro och ilska. Ahrnstedt vet att livet och relationer ofta är lika med stökigt och komplicerat- och det handlar inte alltid om att hitta sin själsfrände.

Feministisk litteratur- som inte blivit tagen på allvar

Romancegenren börjar äntligen bli mer och mer uppskattad och få den bekräftelse som den förtjänar. Men den har länge blivit förlöjligad och inte tagen på allvar. När hon skrev sin första bok 2010 behövde förlaget kämpa för att få bokhandlare att ta in den. I en intervju med SelmaStories 2019 berättar författaren att hon tror att anledningen till att genren har varit så omgärdad av fördomar är att det är litteratur skriven av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Simona är en stark feministisk förespråkare och hon kämpade därför länge och ihärdigt för att sätta romancegenren på kartan på riktigt- och hon kompromissade aldrig med sitt fokus på kvinnor.

”Kvinnor har rätt till ALLT, till självständighet, till att bli älskad för de vi är och vi har rätt till ett bra sexliv med en engagerad partner.” Säger hon i en intervju med SelmaStories.

Detta snäva synsätt var en av anledningarna till att det tog så många år innan hon vågade satsa på sitt skrivande. Idag kan hon fortfarande bli upprörd om någon förminskar genren som hon har varit med och satt på kartan. Då bävar hon inte för att ringa upp och hålla ett brandtal, berättar hon i en intervju.

Lever som hon lär

Det är inte bara Simonas böcker som är romance – hela hon är romance. Tillsammans med fyra andra passionerade romanceälskande kvinnor driver hon instagramkontot @romanceeverafter där hon skriver om böcker, fika och svenska slott. Ett måste för alla som ibland vill fly vardagen in i en mysig litteraturbubbla, bara genom att ta upp mobilen.
Författaren pratar ofta om att hon älskar att förgylla livet och sätta en guldkant på tillvaron, det kan räcka med småsaker som att ta ett glas champagne mitt i veckan eller njuta av en chokladboll till kaffet. Det syns på hennes färgglada,  personliga instagramkonto som uppdateras flitigt med härlig vardagslyx och kloka tankar.

Simonas romaner har allt, och för det har hon slagit stort även utanför Sverige och blivit en internationell bästsäljare. Att med humor och hjärta få med samhällsfrågor såsom rasism, HBTQ+ och klass, och även addera en stor dos glitter och glamour kräver helt klart talang. Ahrnstedt håller inte fast vid det som hon är bekväm med, hon tänker ständigt utanför boxen och testar på nya ämnen i sitt författarskap. För det har hon blivit hyllad av läsare och lovordad av branschikoner som Marian Keys.

Icke-normativa kvinnor får ta plats

I hennes senaste roman Med hjärtat som insats får vi följa den starka Dessie som jobbar i en våldsam, mansdominerad bransch som säkerhetsexpert. Ödet för henne tillbaks till ungdomskärleken Sam som fortfarande inte hämtat sig från Dessies svek. Precis som med hennes tidigare verk bjuder den på kärlek, spänning och framför allt girl-power.

Romancegenren har varit den största världen över innan den hann komma till Sverige. Men Simona Ahrnstedt har på många sätt lyckats ta den till en ny nivå då hon älskar att utmana samhällets normer och ideal. Till en början skrev hon om det hon tyckte var underhållande utan att reflektera särskilt över ett högre syfte. Med tiden insåg hon hur framgången kunde användas till att lyfta kvinnor som sällan får ta plats- muslimer, lesbiska, överviktiga… Utan att det är fokus för handlingen.

Det är ingen tvekan om att Simona Ahrnstedts författarskap är en frisk fläkt i en annars ofta inskränkt värld som älskar att placera kvinnor i ett fack. Vi längtar efter att se vad hon bjuder på härnäst.

Boktips

Simona Ahrnstedts böcker

Simonas författarsida på Bookbeat

Simona Ahrnstedt

 • Född:

  1967, i Prag.

 • Gör:

  Författare och leg. psykolog.

 • Bor:

  I Jakobsberg utanför Stockholm.

 • Familj:

  Sina två barn och några siameskatter.

 • Aktuell:
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!