Dansa för livet! 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter
Författare

Dansa för livet! 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Få människor har samma förmåga att väcka känslor av glädje, sorg och igenkänning så som hon gör. Från #stinawollterdansarförlivet till klockrena svar på tal — här är sex skäl till att vi älskar Stina Wollter.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Maria Östlin
Publicerad: 16 september 2022

Få människor har samma förmåga att väcka känslor av glädje, sorg och igenkänning så som hon gör. Från #stinawollterdansarförlivet till klockrena svar på tal — här är sex skäl till att vi älskar Stina Wollter.

Läs också: Roxanne Gay: ”Jag började äta för att hålla män borta”

1. Hon älskar sig själv och sin kropp

Dansa för livet! 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Stina Wollter har länge tagit kampen för rätten att synas och leva i en kropp som inte är normsmal. Hon lär sina följare att tycka om sig själva, att våga ta plats och ifrågasätta samhällets osunda ideal om hur en kropp ska se ut. Kropp, normer och vad som faktiskt är god hälsa är även teman i hennes boken Kriget mot kroppen som hon skrivit tillsammans med överviktsforskaren Erik Hemmingsson.

Köp Kriget mot kroppen här.
Lyssna på Kriget mot kroppen här.

2. Hon är inte rädd för mörker

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Jag hann spela den för mamma. Och vi dansade tillsammans till den. Nu när allt efter mamma är packat i kartonger och hennes kropp blivit stoft gråter jag varma tårar och ler då jag ser dessa klipp. Även om jag skrev den till mitt barn då hon flyttade hemifrån blir den vår. Och kanske Din. . Let me help you pack the bags (on Spotify today!) . It’s time to say goodbye not forever but for now and to this This mother/child thing stretched out like an old rubber band The second before it breaks Let me help you pack the bags Let me hold your things, these precious things Let your bags and boxes stretch my arms Let me put’em in the car Don’t you worry ‘bout my tears they wet your delicate skin Don’t you worry ‘bout my heavy heart it won’t weigh a bit Let me help you pack the bags I won’t stand in your way, you never stood in mine I’ll remain but always by your side But it’s up to you to catch your fall Now comes the final test Did I do enough? Will you stay safe and sane in a world confused and lost? Take these words as you go, Stay steady like a rock, soft like a flower stem Playful like a cloud, meeting the wind May you never break, may you never break, may you never break…

Ett inlägg delat av Stina Wollter ?? (@stinawollter)

Stina Wollters familjehistoria är varken okomplicerad eller utan sorg och mörker, men det är inget som hon backar ifrån. Tvärtom skriver och pratar hon öppet och ärligt om relationen till sin mamma, sorgen när hon gick bort och familjens historia av ätstörningar.

3. Hon dansar för livet

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Hehe spela valbar musik i huvudet bara. Eller; You can’t touch this med MC Hammer, Big time sensuality med @bjork och Jag har simmat lång ut från land med @tomasanderssonwij . . Så här skrev jag under den borttagna posten; Treårsjubileum för dessa klipp. Ack. Kroppen. Tiden. Dansen. Livet. Ja så mycket hände med #stinawollterdansarförlivet och #dansaförstina (det var f ö @littlemiskey som startade den rörelsen efter KZ:s mobbning av mig och min kropp i TV??) Jag har haft anledning att bläddra en del bland bilder och poster medan jag jobbat med #kringdennakropp som min bok heter- och visst skriver jag om det som skedde i efterdyningarna av att jag postade dessa dansklipp… och hela boken tillägnas bla mina instagramföljare. Dvs kanske du som läser detta nu. Tack. Vi dansar/kämpar vidare. För mångfald, acceptans, förändring, representation och synlighet.

Ett inlägg delat av Stina Wollter ?? (@stinawollter)

Den första dansvideon började som ett roligt sätt att skjuta upp disken och resulterade senare i hashtaggen #stinawollterdansarförlivet. Videon fick stor spridning i sociala medier och Stina Wollters glada, dansande kropp både engagerade och provocerade. Trots att hon mötte hat och ifrågasättanden fortsatte Stina Wollter att dansa för livet på Instagram och inspirerade andra att göra detsamma under #dansaförstina.

Läs intervjun med Stina: Stina Wollter: ”Jag har inte hunnit sörja min mamma — det pågår nu”

4. Hon har alltid svar på tal


Oavsett om det handlar om oönskade dickpics, inviter eller kommentarer om hennes kropp så säger Stina Wollter ifrån. Hon uppmärksammar ofta det skeva i hur kvinnor förväntas vara tacksamma för ”komplimanger” och den sexism och slutshaming som går att finna bland kommentarerna.

5. Hon bjuder på sig själv

Inte minst i sina dansvideos är Stina Wollter duktig på att bjuda på sig själv. Hon rör sig på precis det sätt hon känner för, ofta med en stor dos humor och ett livligt minspel. Heja!

6. Hon är sig själv även inför en publik på 400 personer

Dansa för livet! 6 skäl till att vi älskar Stina Wollter

Under Årets Selma 2019  fick vi se Stina Wollter i ett feministiskt och styrkande samtal med Clara Henry, modererat av Kakan Hermansson. När Stina Wollter intog scenen och satte sig ned på en stol började hon med att kommentera att hon att hennes klädval med midjeskärpet kanske inte var det mest praktiska att sitta med. Demonstrativt började hon nypa och dra i både sin mage och sina bröst, och publiken tjöt av skratt. Till slut satte hon sig bekvämt – ungefär som man sitter hemma.

Hon sa dessutom mycket smart under kvällen, bland annat detta:

– Jag har aldrig velat bli kroppsaktivist, men bara att jag finns här och är som jag är – trots att jag är mer påklädd än vad Zlatan är när han gör kalsongreklam – så är jag tydligen aktivist. Och då får det väl vara så.

Foto: Instagram/@stinawollter, Maria Östlin

Kring denna konst

Kring denna konst

Stina Wollter
Inbunden
Köp boken
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!