14 korta och kraftfulla böcker
Boktips

14 korta och kraftfulla böcker

Är du trött på tegelstensböcker eller har ett bokmål att uppnå? SelmaStories har valt ut 14 korta, snabblästa och kraftfulla böcker.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 07 november 2023

Är du trött på tegelstensböcker eller har ett bokmål att uppnå? SelmaStories har valt ut 14 korta, snabblästa och kraftfulla böcker.

Bok 1

De anställda : En arbetsplatsroman från det 22:a århundradet av Olga Ravn

I ett hundratal kort texter berättar besättningen på det sextusente skeppet om sig själva. Farkosten stöter in i planeten Nyupptäckten i yttre rymden, därifrån tar de ombord mystiska föremål. Föremålet stör rymdskeppets funktioner och besättningen ställer sig frågorna: Vad är våra uppgifter? Vad betyder det att vara mänsklig? Vad är ett liv? 

Antal sidor: 140

Översättare: Johanne Lykke Naderehvandi

Bok 2

Maud Marta av Gwendolyn Brooks och Margo Jefferson

Maud Martha Brown är en flicka som växte upp på sydsidan av Chicago under tjugotalet. Hon drömmer om sin framtid och ett nytt liv i New York. Maud Marta är ett poetiskt kollaget om ett helt vanligt liv. Ett liv levt i vishet, humor, värdighet och vrede.

Antal sidor: 140

Översättare: Marianne Tufvesson

Bok 3

Tack för matchen av Paola Pellettieri

Inbunden
Köp boken

Patricia är en medelålders, nyskild kvinna som står på tröskeln till den moderna dejtingdjungeln. Men det var ett tag sedan hon senast sökte en partner och mycket har förändrats. Hur gör man egentligen? Tack för matchen är en träffsäker och uppriktig roman om vår längtan efter kärlek och samhörighet.

Antal sidor: 111

Bok 4

Alla mina dagar av Gerda Antti

Inbunden
Köp boken

En av Sveriges mest älskade författare Gerda Antti fortsätter med Alla mina dagar med sina allvarliga men även småroliga funderingar kring livet, döden och allt däremellan. Den orubbliga livsgnistan är Anttis drivkraft.

Antal sidor: 105
Bok 5

Galatea av Madeline Miller

Inbunden
Köp boken

Författaren av Sången om Akilles, Madeline Miller, har skrivit en kort men förtrollande återberättelse av Antika Greklands saga om Galatea. En skicklig marmorskulptör har skapat den vackraste kvinna som staden någonsin skådat, och gett henne liv, och tagit henne till sin fru. Nu förväntar han sig att hans fru, Galatea ska behaga honom och vara lydnad och ödmjukhet personifierad. Men hon vill annat och med en dotter att rädda är hon fast besluten att bryta sig loss vad det än kostar.

Antal sidor: 56

Översättare: Matilda Södergran

Bok 6

Brev till mannen av Bianca Kronlöf

En av de viktigaste böckerna att sätta i händerna på sin bror, sin son, sin far, sin vän. Bianca Kronlöfs brev till män hon mött är livsnödvändiga.

Antal sidor: 132
Bok 7

Vuxna människor av Marie Aubert

Kortromanen Vuxna människor handlar om Ida, en 40-årig arkitekt, som undersökt möjligheten att frysa ned ägg inför att hon träffar den rätte i framtiden. Nu är hon påväg till stugan där familjen tillbringat alla somrar för att fira sin mamma som fyller 65. I huset väntar också hennes lillasyster Marthe med sambo och bonusdotter. Allt är som uppbyggt för några härliga dagar med familjen, men systerns strålande nyhet och ett annat besked får vistelsen att bli allt annat än idyllisk.

Antal sidor: 112
Översättare: Cilla Naumann
Bok 8

Vi kom över havet av Julie Otsuka

Året är 1919 och ett fartyg är på väg över Stilla havet. På mellandäck trängs en grupp unga japanska kvinnor. De håller i bilder på sina blivande makar, främlingar som ska möta dem i kajen i San Francisco. Kvinnorna drömmer om framtiden, men i det nya landet väntar män de inte känner igen från fotografierna, umbäranden de inte har kunnat föreställa sig och en kultur som de kämpar för att förstå sig på. Vi kom över havet är en ömsint berättelse om de japanska kvinnor som kom till Kalifornien som postorderbrudar på 1920-talet

Antal sidor: 174
Översättare: Ulla Roseen
Bok 9

Gift av Tove Ditlevsen

En snabbläst bok på 171 sidor som gavs ut på nytt 2019. Gift är den sista boken i Tove Ditlevsens självbiografiska trilogi och tar upp tre kärleksobjekt: männen, drogerna och skrivandet. Författaren skriver om fyra äktenskap och barnen hon föder. Men också om giftet i den spruta som till slut har huvudpersonen helt i sitt våld. Genom hela boken löper förhållandet till skriften som passion och räddningsplanka.

Antal sidor: 171
Bok 10

Bonjour tristesse/Ett moln på min himmel av Françoise Sagan

Françoise Sagan var bara 18 när hon 1954 debuterade med generationsromanen Bonjour tristesse. Den franska klassikern handlar om den 17-åriga Cécile som ska tillbringa sommaren på Franska rivieran tillsammans med sin pappa och hans älskarinna Elsa. De solgassande dagarna avlöser varandra, men när den loja livsstilen hotas av faderns plötsliga förälskelse i en viss Anne finns det ingenting som stoppar Céciles beräknande grymhet. En bitterljuv liten roman som är perfekt sommarläsning!

Antal sidor: 143
Bok 11

Möss och människor av John Steinbeck

Kort och mästerlig klassiker om två kringvandrande lantarbetare, Lennie och George. Dn fantasifulle George berättar för den mindre begåvade Lennie om deras framtidsdröm, en egen bondgård.

Antal sidor: 138
Bok 12

Hur mår fröken Furukura? av Sayaka Murata

En varm, härlig – och kort! – hyllning till alla udda människor här i världen. I centrum av handlingen står 36-åriga Keiko Furukura, som alltid varit annorlunda. Nu har hon jobbat i den lilla närbutiken i arton år och inget särskilt viktigt verkar ha hänt i hennes liv, utifrån sett. Men Keiko har hittat sitt eget sätt att ge livet mening.

Antal sidor: 162
Bok 13

Älskaren av Marguerite Duras

Avskalad och suggestiv berättelse om en passionerad kärleksaffär mellan en femtonårig fransk flicka och hennes kinesiske älskare. Varje dag väntar älskarens chaufför på henne utanför skolan för att köra henne till en ungkarlsvåning i Saigon där de ostörda kan hänge sig åt den kärlek som omgivningen fördömer.

Antal sidor: 117
Bok 14

Vem dödade min far av Édouard Louis

Extremt uppmärksammad och hyllad anklagelse mot den franska staten och samhället, som konstateras skyldiga till att förstöra människors kroppar och liv. När Édouard Louis återupptar kontakten med sin far står denne knappt att känna igen. Han kan inte längre gå, inte andas utan hjälp från en maskin, knappt femtio år fyllda. Ett hälsotillstånd orsakat av fattigdom och socialt utanförskap.

Antal sidor: 88
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer