10 böcker som utspelar sig kring jul och nyår

10 böcker som utspelar sig kring jul och nyår

Att läsa om högtider är ett bra sätt att komma i stämning. Vi listar titlar att frossa i under december och ledigheten som garanterat kommer bidra till julkänsla och spänning inför det nya året.

Av: Clara Wallin
Fotograf: Shutterstock

Att läsa om högtider är ett bra sätt att komma i stämning. Vi listar titlar att frossa i under december och ledigheten som garanterat kommer bidra till julkänsla och spänning inför det nya året.

Bok 1

Dödligt nyår på Teneriffa av Katarina Bivald

Berit Gardner sitter i sin favoritfåtölj, det är nyårsmorgon och plötsligt ringer telefonen. Senare samma dag befinner sig Berit bland palmerna i kvällsbrisen på södra Teneriffa. På nyårsdagen hittas en död man i ett hotellrum, kommissarie Wei Lin vid Policía Nacional är säker på att mannen blivit mördad och Berit blir en viktig del av utredningen. Katarina Bivalds Dödligt nyår på Teneriffa är en spännande deckare i Agatha Christie – anda.

Bok 2

Ett majestätiskt mord av S.j. Bennett

Inbunden
Köp boken

Ett majestätiskt mord är en del av deckarserien “Drottningens detektivbyrå”. Drottning Elizabeth II identifierar snabbt den hand som hittas på stranden i närheten julfirandet, tack vare mannens klackring kan hon se att handen tillhör sjuttioåriga Edward St Cyr. Snart hittas ännu en kropp och jakten på mördaren kommer bli ett av de svåraste pussel Elizabeth och hennes assistent Rozie lagt.

Översättare: Birgitta Wernbro-Augustsson

Bok 3

Ett delikat mörker av Christoffer Holst

Inbunden
Köp boken

På hotellet Åkerblads i Tällberg är förberedelserna inför julbordet i full gång. Musikalartisten Jessie finner tycke i den unge pianisten August. Samtidigt som Louise Collins befinner sig i staden för att se över familjeföretaget. Plötsligt hittas August död och Lina från Stockholm letar efter en försvunnen kvinna, snart är även hon på plats i Tällberg. Ett delikat mörker är den andra delen av den spännande deckarserien “Morden längs kartan”. 

Bok 4

Kvinnornas jul av Flera Författare

Kvinnornas jul är en julantologi skriven av Sveriges litteraturdrottningar, vackra skildringar om samhörighet, kärlek och julstök. Sätt dig ner och njut av tjugofyra berättelser tillsammans med Karin Boye, Astrid Lindgren, Kerstin Ekman och många fler.

Bok 5

En enda önskan av Nicholas Sparks

Inbunden
Köp boken

Den framgångsrika fotografen Maggie Dawes är bara 40 år men vet att den här julen troligtvis är hennes sista. Innan sjukdomen längtade hon efter julen i New York, men nu håller hon sig helst borta från julmusiken och de folktäta gatorna. En dag ställer hennes assisten frågan: Om du fick en önskan inför jul, vad skulle den vara? Maggie inser att svaret på den frågan är att hon vill hitta sitt barn som hon adopterade bort som sextonåring. Nicholas Sparks är känd för sina gripande historier och den här berättelsen är inte ett undantag.

Översättare: Olga Falk

Bok 6

Fyllda hjärtan och frusna tassar av Melissa Daily

Katten Molly bor tillsammans med sina kattungar på kattkaféet i den lilla byn Stourton-on-the-Hill som drivs av matten Debbie. När Debbies syster flyttar in i den lilla lägenheten ovanför kaféet har hon med sig hunden Beau, Beau är inte omtyck av katterna men han är inte det enda problemet. En främmande katt vill ta sig in på Mollys revir. Fyllda hjärtan och frusna tassar är en bok berättad ur katten Mollys perspektiv som hoppas på ett julmirakel. 

Översättare: Ingmar Wennerberg 

Bok 7

En julsaga av Charles Dickens

Ebenezer Scrooge är en snål, ond finansman som efter en händelse under julaftonsnatten tar beslutet att förändra hela sin person. Det är vad En julsaga av Charles Dickens handlar om. En av världens mest lästa och berömda julböcker. 

Översättning: Nils Holmberg

Bok 8

Selma Lagerlöfs jul av Selma Lagerlöf

Kartonnage
Köp boken

Selma Lagerlöfs barndoms jular på Mårbacka, folktron och berättelser från bibeln är en del av den underbara kalenderboken. Unikt språk och berättarglädje ger liv åt härlig litteratur i Selma Lagerlöfs jul. Förordet i boken är skrivet av Anna-Karin Palm som ligger bakom  Selma Lagerlöf-biografin Jag vill sätta världen i rörelse.

Bok 9

Jul i rampljus av Amanda Hellberg

Inbunden
Köp boken

Det är 1902 och Harriet Hjort uppträder på olika ölhallar tillsammans med pianisten Isak. Isak är blind och litar till stor del på att Harriet ska finnas där för honom och Harriet presterar aldrig så bra som tillsammans med Isak. När den store teaterdirektören Josef Ståhl  annonserar om en tävling för huvudrollen i pjäsen Snöprinsessan bestämmer sig Harriet för att trotsa sin scenskräck och ställa upp. Det hon inte vet då är vad teatervärlden kommer göra med henne…

Bok 10

Ett gott nytt år av Malin Stehn

När Lollo vaknar dagen efter nyårsafton är mardrömmen verklig. Förutom ångesten efter gårkvällen är hennes dotter Jennifer försvunnen. Lollo tillbringade nyår med några gamla vänner bara för att det är tradition och efter försvinnandet sätts världen i gungning. Hur väl känner vännerna varandra och vad hände på nyår? Gott nytt år är en spännande bok om familjedrama och ovisshet.