De bästa feelgoodböckerna sommaren 2023
Boktips

De bästa feelgoodböckerna sommaren 2023

Man mår ju så bra under sommaren, så varför inte läsa böcker som får en att må ännu bättre? Här listar vi alla sommarens kommande feelgood-guldklimpar. Läs och njut!

Av: Clara Castenfelt
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 13 juni 2023

Man mår ju så bra under sommaren, så varför inte läsa böcker som får en att må ännu bättre? Här listar vi alla sommarens kommande feelgood-guldklimpar. Läs och njut!

Bok 1

Låt mig berätta allt av Caroline Säfstrand

Inbunden
Köp boken

Ulrica reser till Ven för att utforska en mörk historia som hennes mor har kopplingar till. Med ett gammalt vykort som ledtråd hyr hon en stuga mittemot Bea, som undrar om turisten är här för något annat än naturen. Båda kvinnorna har nyligen haft skakiga liv och en röst från det förflutna kan kanske hjälpa dem att hitta nya vägar.

Boken är den första delen i en ny serie – Hemligheternas ö.

Bok 2

Zoopojken av Peter Hammarbäck

Inbunden
Köp boken

Adam Vieri arbetar på en djurpark i Stockholm, men tvivlar i sin kärlek till djuren på det etiska i att hålla djuren instängda. När chefen vill ersätta nordiska djur med nya, spännande arter, växer hans farhågor. Tillsammans med djurens tidigare skötare Natalie, utvecklas deras vänskap till kärlek och de planerar att rädda djuren från en konkursdrabbad cirkus och föra dem till friheten i Kenya. Zoopojken är en tänkvärd och underhållande roman om frihet och fångenskap, djur och kärlek – och om vilken skillnad en människa kan göra när hon verkligen bestämmer sig.

Bok 3

Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström

Inbunden
Köp boken

Hannas dröm om att öppna en kaffestuga i skärgården fylls med liv när hon får sin farmor Majas anteckningsböcker fulla av smaker. Trots motstånd från vissa i familjen ger hon inte upp och får stöd från äldre damer som delar hennes passion. Men med ansvaret att ta hand om sin pappa med demens och andra utmaningar kvarstår frågan om hon har vad som krävs. Hannas kaffestuga är en varm och kärleksfull feelgood-roman som hyllar de svenska kakorna.

Bok 4

Raka vägen hem av Klara Grede

Inbunden
Köp boken

Tre syskon samlas trettio år efter en tragedi för att förbereda sin pappas begravning, medan deras mamma är borta. Ingen av dem har tid för begravningen, Jack är stressad över sin roman, Robin vill bara spela fotboll, och Isa måste undvika sin ungdomskärlek. Fanny önskar att hon vore någon annanstans. Men varför talar ingen om Indra? Kan dagarna i huset få dem att återförenas och återuppleva sin barndom tillsammans igen? Raka vägen hem är en roman om förlust, saknad och kärlek

Bok 5

Huset på rivieran av Natasha Lester

Inbunden
Köp boken

Éliane arbetar på Louvren under andra världskriget och riskerar sitt liv för att rädda ovärderliga konstverk åt motståndsrörelsen, med nazisterna helt ovetande om att hon tyska. År senare ärver Remy ett hus på Rivieran och hittar en katalog över stulna konstverk från kriget, vilket leder henne till en chockerande upptäckt om sin barndom. Natasha Lesters fängslande roman väver samman kärlek, mod och hemligheter i två olika tidsplan.

Bok 6

Aldrig ensam av Åsa Hellberg

Inbunden
Köp boken

Charlotta Hellberg, aldrig kunde hon föreställa sig att hästdyngan på Fifth Avenue skulle ge henne den frihet hon längtat efter. Hennes syster Sigrid söker efter ett stabilt liv som maka och mor men bekymren hopar sig. Samtidigt väljer deras yngsta syster Rut att stanna kvar i Fjällbacka för att hjälpa de mest utsatta barnen och döljer en hemlighet. När de återförenas i New York hotar katastrofen deras tillvaro.

Bok 7

Dalai Larsson av Ola Norén, Roland Ulvselius

Inbunden
Köp boken

Anders och Hannas liv vänds upp och ner när de får barn precis samtidigt som Dalai Lama dör. Modern teknik har identifierat fyra potentiella kandidater som kan bli den nya lamans efterträdare, men vem av de fyra är det? Sveriges regering erbjuder hjälp för att ta reda på svaret, men med en dold agenda att sälja JAS-plan till Indien. Familjen reser till Indien för att genomgå tester och ta reda på om deras son verkligen är den nya lamans efterträdare. ”Dalai Larsson” är en hjärtevärmande och humoristisk berättelse av debuterande författarparet Ola Norén och Roland Ulvselius.

Bok 8

Käraste vänner av Katarina Widholm

Den efterlängtade tredje boken om Betty!

Det är hösten 1949 och kriget har varit över ett tag. Betty firar sin 30-årsdag omgiven av nära och kära, inklusive maken Olof och deras två barn, sonen Anders och Martina från Bettys tidigare förhållande. Familjelivet verkar harmoniskt men problemen hopar sig: Olof drar sig undan, Martinas biologiska pappa vill ta upp kontakten, företaget har ekonomiska bekymmer och Betty har bråkat med bästa väninnan Viola. Allt är inte som det borde vara, och Betty står inför svåra beslut.

Bok 9

Hellre tålamod än missmod av Ulrika Norberg

Vera har precis slutat på redaktionen och flyttat in hos Lilian i Marbella. Hon börjar spåra stöldgods och hamnar snart i en stor härva. Samtidigt lär Lilian känna instruktören på senioryogan, men deras vänskap döljer hemligheter. Sally är vd för Lilians Livsstils Media men vantrivs i rampljuset och reser till Medelhavet för att få energi. Ett oväntat förslag från henne vänder upp och ner på tillvaron för dem alla tre, samtidigt som en juvelsamling som stals från en filmstjärna 1960 spåras upp. Hellre tålamod än missmod visar på vikten av vänskap, systerskap och att våga förändra sig, oavsett ålder.

Bok 10

Villovägar av Lilly Emme

I Skrivsystrar III möter vi Jade Love, en brittisk romanceförfattare som ger sig ut på en bokturné i lyxig minibuss. Trots läsarnas jubel plågas hon av hemligheter som hotar att avslöjas och underminera hennes karriär. Villovägar är en varm och mörk berättelse som uppmanar oss att våga visa våra skavanker och inse att vi ofta är vår egen värsta kritiker.

Läs mer