Feelgood i cafévärlden - Hela Sverige bakar-romaner
Boktips

Feelgood i cafévärlden - Hela Sverige bakar-romaner

Kulinariska läsupplevelser för bakälskaren! Här listas några varma och välsmakande feelgoodromaner om Sveriges (och en om Englands) cafévärld om kärlek, hemligheter och framförallt bakande.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 24 maj 2023

Kulinariska läsupplevelser för bakälskaren! Här listas några varma och välsmakande feelgoodromaner om Sveriges (och en om Englands) cafévärld om kärlek, hemligheter och framförallt bakande.

Bok 1

Hannas kaffestuga av Kristina Ahlström

Inbunden
Köp boken

Kocken Kristina Ahlströms debut som bjuder läsaren på en varm och välsmaklig läsupplevelse. När Hanna ärvt sin farmors anteckningsböcker med smakfulla recept, blir hennes dröm sann. Trots familjens tveksamhet och pappans demens kämpar hon för att förverkliga sin vision om en kaffestuga i skärgården och föra den svenska kaktraditionen vidare. Med hjälp från baksugna äldre damer närmar sig öppningen av ”Hannas kaffestuga” och hon hedrar sin farmor med stolthet och värme.

Hannas kaffestuga är andra delen i serien om Hanna Dahlman.

Bok 2

Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström

Noras föräldrars älskade konditori håller på att gå i konkurs och hon är beredd att göra allt för att rädda den. När Kändisbagaren Henrik Eklund vill spela in sitt julprogram på konditoriet har Nora inte råd att tacka nej till att medverka. Henrik vill ändra på allt hon kämpar för att bevara i det lilla konditoriet i Västervik. Men ju mer de umgås, bakar lussekatter och ordnar glöggkväll, desto närmare kommer Nora den karismatiske stjärnbagaren. Och allt kanske inte är som det först verkar. Snart står mer på spel än konditoriets överlevnad och höga tittarsiffror.

Eld snö och stjärnor är en varm julroman om en irriterande tv-inspelning, en oväntad kyss och en hundra år gammal surdeg.

Bok 3

Kampen för Kafé Krut av Sara Wadell

Kartonnage
Köp boken

Kampen för Kafé Krut är en humoristisk berättelse om att våga kämpa för det man tror på. Och om värdet i gamla kaféer och äldre kvinnor.

Rut driver ett litet kafé i stadens centrum som funnits i hennes släkt i generationer, och är hennes stolthet. Men plötsligt ska centrumet moderniseras där det ska rivas och byggas nytt. Entreprenörer och krögare står på kö för att öppna nya, trendiga ställen. Snart är Rut den enda kvar från gamla tider med ett kafé som varken bytt inredning eller meny på över tjugofem år. Rut riskerar att bli av med sitt älskade kafé när hon börjar tappa kunder. Hon får panik, men Rut är inte den som ger upp. Med hjälp av stammisarna Soraya och Pelle P påbörjar hon en listig kamp för att få kunderna tillbaka.

Kampen för Kafé Krut är en rolig berättelse om att våga kämpa för det man tror på. Och om värdet i gamla kaféer och äldre kvinnor.

Bok 4

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan

Denna bok till skillnad från de övriga böckerna, utspelar sig inte i Sverige men i England. Men den är så pass bra att vi var tvungna att ha med den! Det lilla bageriet på strandpromenaden, handlar om Polly som förlorar allt: jobb, bostad och pojkvän. Ensam och pank bestämmer hon sig för att flytta till en tidvattenö i Cornwall och starta ett bageri. På ön träffar Polly på en skadad lunnefågel som får namnet Neil och som flyttar in i hennes lägenhet ovanför bageriet.

Pollys ovänliga hyresvärdinna driver ortens bageri, men hennes bröd blir sämre för varje år som går, och hon känner sig hotad när allt fler föredrar Pollys bröd. Polly vill inte trampa på någons tår, men är fast besluten och tar små men lyckosamma steg framåt. Och när hon får kontakt med den hemlighetsfulle biodlaren Huck och hans stormrike vän Reuben tar ett nytt kapitel i hennes liv sin början.

Översättare: Birgitta Karlström