Feelgood med sorgkant – läsning full av hjärta och smärta
Boktips

Feelgood med sorgkant – läsning full av hjärta och smärta

Besök Lilys blomsterhandel, följ med när en mamma förverkligar sin sons drömmar och lär känna Thea som ärver ett hus fullt av hemligheter. SelmaStories listar feelgoodböcker som får dig att skratta såväl som gråta.

Av: Elsa Sjögren
Fotograf: Getty
Publicerad: 05 juni 2023

Besök Lilys blomsterhandel, följ med när en mamma förverkligar sin sons drömmar och lär känna Thea som ärver ett hus fullt av hemligheter. SelmaStories listar feelgoodböcker som får dig att skratta såväl som gråta.

Bok 1

Raka vägen hem av Klara Grede

Inbunden
205 kr 219 kr
Köp boken

I Raka vägen hem möts tre syskon trettio år efter en tragedi som aldrig nämns. De återförenas i sitt barndomshem för att förbereda sin pappas begravning, medan deras mamma är frånvarande tills allt är klart. Men ingen av syskonen har tid att ta hand om begravningen. Jack är stressad över sin ofärdiga roman från Los Angeles, Robin längtar efter att spela fotboll som förr, Isa vill undvika sin ungdomskärlek som bor i närheten, och Fanny, Isas 16-åriga bonusdotter, drömmer om att fly ut i rymden. Samtidigt finns det en fjärde syskon, Indra, som ingen verkar prata om. Genom dagarna i huset har syskonen möjligheten att mötas på riktigt igen och återupptäcka något av det som de en gång ägde tillsammans som barn. Detta är en berättelse som utforskar förlust och saknad, samtidigt som den handlar om den starka kärlek som finns mellan syskon.

Bok 2

Låt mig berätta allt av Caroline Säfstrand

Inbunden
209 kr
Köp boken

Ulrika känner en dragningskraft till den idylliska ön Ven eftersom hennes mamma alltid berörts av den. Med sig har Ulrika ett mystiskt vykort som kopplar henne till mörk historia på ön. Väl på ön möter Ulrika Bea, vars liv har stannat upp. Vad bär hon på för hemligheter? Båda kvinnors liv har nyligen skakats om, och nu kanske de kan ledas på nya vägar av en röst från det förflutna.

Bok 3

Det blå palatset av Anna-Carin Svanå

Inbunden
199 kr
Köp boken

När Sabina förlorar sin tvillingbror Ben i en oförklarlig bilolycka vänds hennes vardag upp och ner. Hon har inte enbart förlorat sin bror utan även sin bästa vän. Hon söker sig till Bens blåa hus för att läka sina sår och undfly sin vardag – hennes sambo Axel verkar inte tycka om henne och hon är fast på ett jobb där hon vantrivs. Samtidigt som Sabina söker svar på broderns plötsliga död ställs hon inför en rad utmaningar i sin brors blåa hus.

Det blå palatset är en gripande samtidsskildring av sorg och förlust – men det är också en berättelse fylld av värme och hopp.

Bok 4

Sådant som är omöjligt av Salma El-Wardany

Inbunden
219 kr
Köp boken

Malak, Jenna och Kees är tre 20-nånting kvinnor som bor i London. De är bästa vänner och har sedan barnsben försökt balansera religionen med resten av livet. De festar, går upp tidigt för att be, sover i hemlighet hos sina pojkvänner, väljer ofta bort alkohol och följer Koranen. Religionen ska inte begränsa dem. Men när de bli äldre blir balansen allt svårare att upprätthålla. Åsikterna kring huruvida man bör välja kärleken eller traditionen går isär. Så en kväll sägs saker som inte går att ta tillbaka, och från att ha varit en enhet försöker de nu staka ut sina egna vägar.

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 5

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

danskt band
189 kr
Köp boken

En bok för alla som någon gång känt sig ensamma. Det enda Liv tänker på är döden. Bara för att hennes mamma gått bort och att hon fått corona från en oskyldig kyss är det inte hennes fel. Dag kan istället bara tänka på Liv. Det har han gjort sedan han hamnade utanför hennes dörr av misstag.

Snart kommer deras liv förändras för all framtid, trots att hon inte får lämna lägenheten och han som bär på en mörk hemlighet. Men är det möjligt att bli kär i någon bakom en stängd dörr?

Läs mer: Callum Bloodworth: ”Jag hoppas man lämnas med en varm känsla efteråt”

Bok 6

Efter regn av Lucy Dillon

Pocket
79 kr
Köp boken

Nytt av feelgood-drottningen Lucy Dillon! I Efter regn möter vi terapeuten Tara Hunter som har fått i uppdrag att återställa Longhamptons sammanhållning efter en förödande översvämning. Men relationen med Taras pojkvän är komplicerad och den enda hon umgås med är en katt.

David Dolloway är doktor och ny rådgivare på ett hälsocenter i Longhamptons. Han har specialiserat sig på djur men han har också fallenhet för att kunna läsa människors tankar. När Tara tvingas konfronteras med det förgångna verkar ännu en ny tragedi vara på gång. Eller är det istället början på något nytt?

Översättare: Ann Björkhem

Läs mer: Lucy Dillon om det hemska året som förändrade allt

Bok 7

Carpe fucking diem av Sofie Weidemann

Inbunden
219 kr
Köp boken

Hur skulle du göra om du bara hade två månader kvar att leva? En brännande fråga som ställs på sin spets när Hannas liv ställs på ända. Hon kastar sin mobil i en gatubrunn och flyr på ren impuls till Los Angeles. Där återförenas hon med sin barndomsvän Gabriel – utan att berätta varför hon lämnat allt bakom sig.

Carpe fucking diem är en bitterljuv kärlekshistoria som utspelar sig i dödens skugga på Los Angeles solbelysta gator.

Bok 8

Hundra år av ensamhet av Gabriel García Márquez

Inbunden
239 kr
Köp boken

Lenni är 17 år och bor på ett sjukhus i Glasgow. När hon går med i en konstterapeutisk grupp som sjukhuset anordnar träffar hon ett 83-åring som bor på avdelningen bredvid. Lenni och Margot blir goda vänner, och eftersom de tillsammans levt i precis hundra år, bestämmer de sig för att måla etthundra tavlor som var och en ska föreställa ett visst år av deras liv. Marianne Cronin skriver berörande om livet i stort, vars värde blir särskilt tydligt när det snart håller på att tas ifrån en.

Översättare: Jessica Hallén

Bok 9

Kära Emmie Blue av Lia Louis

danskt band
189 kr
Köp boken

En ballong, ett brev och en bekännelse. Emmie är 16 år gammal när hon släpper iväg en röd ballong med ett brev vid den brittiska kusten. I brevet står hennes namn, hennes mailadress och en hemlighet hon vill frigöra sig från. Lucas hittar ballongen vid en strand i Frankrike och tar kontakt med Emmie, detta blir början på deras vänskap. 14 år senare är Emmie 30 år gammal och hopplöst kär i mannen som hittade hennes ballong för alla dessa år sedan. När hon åker till Frankrike för att hälsa på Lucas och fira deras gemensamma 30-årsdag tror Emmie att han äntligen kommer ställa frågan hon drömt om i nio år.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 10

Världen utan dig av Jill Santopolo

Pocket
69 kr
Köp boken

Lucy och Gabe möts för första gången och blir hejdlöst förälskade den 11 september 2001. Efter terrorattacken bestämmer de sig båda för att inte kasta bort sina liv. Genom åren som följer förs de samman och slits isär – om och om igen. När Gabe blir fotograf i Mellanöstern gör Lucy karriär, bildar familj och skapar sig ett liv i New York. Världen utan dig är en vacker berättelse om vad vi är villiga att offra för kärlek och om hur långt vi kan gå för att följa våra drömmar.

Översättare: Emö Malmberg

Bok 11

Hundra skäl att leva av Richard Roper

Inbunden
219 kr
Köp boken

I Richard Ropers Hundra skäl att leva får vi bekanta oss med Andrew. Hans jobb handlar om att städa upp efter att ensamma människor har dött. Det är hans uppgift att leta igenom hemmet och försöka hitta kontaktpersoner till anhöriga eller pengar som kan täcka begravningen. Det är ett tufft yrke och till andra säger Andrew att det är tur att han har en så underbar fru och fantastiska barn. Men är det verkligen sant? En dag träffar han den nya kollegan Peggy som skakar om hans rutinmässiga liv.

Översättare: Emö Malmberg

Bok 12

Där kärleken bor av Agnès Ledig

Inbunden
229 kr
Köp boken

Författaren Anaëlle skriver till en åklagare för att göra research inför sin nya bok. Hevré har tröttnat på sin inrutade tillvaro och svarar nyfiket på brevet. Det blir början på en brevväxling som blir allt djupare och mer laddad. Anaëlle anförtror honom om olyckan som förändrade hennes liv. När hon anlitar snickaren Thomas för att renovera sitt hus är hon med om ytterligare ett omvälvande möte, men den här gången i verkliga livet. Båda har varit med om svårigheter och de finner en sorts gemenskap. Men det är inte alltid lika enkelt att öppna sig i verkligheten som i ett brev.

Översättare: Ulla Linton

Bok 13

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Storpocket
119 kr
Köp boken

Lily har behövt jobba hårt för det liv hon vill ha. Sedan uppväxten i Maine har hon gått ut college, flyttat till Boston och fullföljt drömmen om att öppna sin egen blomsterhandel. När hon träffar den snygga kirurgen Ryle och de två blir kära tycks Lilys liv vara för bra för att vara sant. Ryle är intelligent och känslig men också envis och lite arrogant. När hennes första kärlek Atlas åter dyker upp i hennes liv hotas allt som Lily har byggt upp med Ryle.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 14

Drömlistan av Julien Sandrel

Inbunden
209 kr
Köp boken

12-åriga Louis skadas i en trafikolycka och hamnar i koma. Hans mamma är beredd att göra vad som helst för att han ska vakna igen. Under madrassen i hans säng hittar hon en anteckningsbok där Louis skrivit upp allt det han drömmer om att någon gång få uppleva. Hon bestämmer sig för att förverkliga drömmarna i hans ställe och berätta allt för honom. Om han får höra om hennes äventyr, om hur vackert livet kan vara, då kanske han vaknar igen. Men att leva en tonårings drömliv när man själv är närmare 40 är inte helt lätt…

Översättare: Sofia Nordin Fischer

Bok 15

Drömmarnas bok av Nina George

Pocket
69 kr
Köp boken

Henri Skinner, en före detta kriskorrespondent, ska träffa sin 13-åriga son Sam för första gången. Men på vägen till mötet blir Henri påkörd av en bil och hamnar i koma. På sjukhuset vakar Sam vid sin fars säng. På sjukhuset sitter även Eddie, Henris ex-flickvän, som står angiven som hans SOS-kontakt och fullmaktstagare i vårdärenden. Sam får också sällskap av Madelyn, en 12-årig dansös och enda överlevande efter en olycka där hela hennes familj utplånades och lämnade henne i koma. I sjukhussängen återupplever Henri minnen och påminns om hemligheter, fullständigt omedveten om de draman som försiggår vid hans sängkant.

Översättare: Ulrika Junker Miranda

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer feelgood