Här är författarna som sommarpratar 2022
Författare

Här är författarna som sommarpratar 2022

Sommar, sommar, sommar... Nu har 2022 års sommarvärdar i P1 presenterats, och som alltid finns en rad författare bland värdarna. Vi listar dem alla här.

Av: SelmaStories-redaktionen
Publicerad: 09 juni 2022

Sommar, sommar, sommar... Nu har 2022 års sommarvärdar i P1 presenterats, och som alltid finns en rad författare bland värdarna. Vi listar dem alla här.

26 juni. Lena Philipsson

Lena Philipsson behöver nog inte en introduktion. Vi känner henne som popsångerska efter att ha slagit igenom i Melodifestivalen 1986 med låten ”Kärleken är evig”. Nu delar hon med sig detaljer om hennes privatliv. I sin nya självbiografi I händelse av min död : En manual skriver hon om de svåra känslorna i kärlekslivet.

Foto: Magnus Ragnvid

Foto: Magnus Ragnvid

27 juni. Diamant Salihu

Journalisten och författaren Diamant Salihu blev tilldelat Bernspriset för sin bok Tills alla dör för sin grävande journalistik där han skildrar de blodiga uppgörelserna mellan två kriminella nätverk i Stockholm.

Foto:  Tove Falk Olsson

Foto: Tove Falk Olsson

28 juni. Emma Hamberg

Emma Hamberg är serietecknare, chefredaktör och författare. Hon skriver livsbejakande feelgood-romaner, och är aktuell med boken Je m’appelle Agneta och dess uppföljare Au pif som är en historia om med en rad särpräglade personligheter som lever med kraftfull livsglädje.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Foto: Anna-Lena Ahlström

30 juni. Camilla Hamid

Foto: Ulrika Pousette

Foto: Ulrika Pousette

3 juli. Charlotte Kalla

Ikonen inom längdskidsåkning Charlotte Kalla var den första svenska kvinnliga längdskidåkaren att vinna individuella guld i både OS och VM. År 2017 kom hon ut med boken Charlotte Kalla – styrka, teknik och pannben där hon lär ut allt hon vet om skidåkning.

Foto: Nils Jakobsson

Foto: Nils Jakobsson

5 juli. Amat Levin

Amat Levin är profilerad skribent och chefredaktör på Nöjesguiden i Stockholm. Han driver instagramkontot Svart historia och släppte en bok med samma titel som försöker inte ge en komplett eller slutgiltig bild av Afrikas, eller svarta människors, historia och samtidigt utmana rasistiska historieskrivningar.

Foto: Louise Helmfrid

Foto: Louise Helmfrid

7 juli. Sverker Sörlin

Sverker Sörlin är professor i miljöhistoria vid KTH och är en av de ledande rösterna inom miljöns humaniora. Han har skrivit en rad olika böcker och artiklar, främst inom idéhistoria. Han skriver om allt från planeternas gränser, till längdskidåkning, till självbiografiskt.

Foto: Sofia Runarsdotter

Foto: Sofia Runarsdotter

19 juli. Vigdis Hjorth

Oslofödde författaren Vigdis Hjorth skapade en stormig debatt med sin roman om incest, Arv och miljö. Hennes senaste bok Är mor död? blev nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2021 och ligger tematiskt nära hennes genombrottsroman.

Foto: Agnete Brun

Foto: Agnete Brun

20 juli. Stefan Krakowski

Psykiater, författare, krönikör och debattör Stefan Krakowski uppmärksammades för hans bok Incel : Om ofrivilligt celibat och en mansroll i kris om incel-rörelsen där han bland annat djupintervjuat en rad incel-män för att avslöja deras innersta tankar.

Foto: Gabriel Liljeval

Foto: Gabriel Liljeval

25 juli. Mian Lodalen

Mian Lodalen har varit aktivist sen 80-talet då hon började skriva för en rad olika tidningar om homovärldens Stockholm, veganrörelsen och kvinnokampen. Hennes senaste bok Lesbiska ligan är uppföljaren till romanen Lisa och Lilly med verklighetsbaserade berättelser om samkönad kärlek i Stockholm under olika decennier av 1900-talet.

Foto: Elisabeth Ohlson

Foto: Elisabeth Ohlson

26 juli. Anis Don Demina

Anis Don Demina är känd som rappare under artistnamnet Maskinen, och är aktuell med sin självbiografiska bok med samma namn. Här berättar han om sin väg från att slita som telefonförsäljare och DJ innan han slog igenom som musiker och började driva en folkkär Youtube-kanal.

 Foto: Christopher Schauz

Foto: Christopher Schauz

28 juli. Lydia Sandgren

Lydia Sandgren är en SelmaStories-favorit. Hon är utbildad psykolog och författare till den hyllade debutromanen Samlade verk som tilldelades Augustpriset 2020 för sitt berikande av den svenska romankonsten. Den tog 11 år att skriva.

Foto: Emeli Asplund

Foto: Emeli Asplund

29 juli. Emma Schols

Emma Schols jobbar som personlig assistent och bor med sina sex barn i Edsbyn. Morgonen den 3 september överlevde hon och hennes barn en kraftig husbrand men lämnades med grova skador. I boken Ärren bär jag med stolthet: Branden i Edsbyn och livet efteråt berättar hon historien om den tuffa kampen för att ta tillbaka sitt liv.

Foto: Maria G Nilsson

Foto: Maria G Nilsson

1 augusti. Carl Hedin

Carl Hedin är en dressyrryttare som nått stora framgångar och bland annat vunnit SM-guld i lagdressyr. Han har dessutom blivit en stor ridsportsprofil med över 375 000 följare på Instagram. I höstas kom han ut med boken Hästpojken där han berättar om sin resa.

Foto: Zandra Ahl Olausson

Foto: Zandra Ahl Olausson

2 augusti. Katrine Marcal

Förutom att vara författare skriver Katrine Marçal regelbundet om ekonomi och politik för Dagens Nyheter. Ämnet hon ofta tar upp handlar ofta om sambandet mellan kvinnor och innovation. Hennes senaste bok Att uppfinna världen : hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet handlar just om hur invända könsroller och uppfattningar om kön påverkar tekniska uppfinningar och därmed hur vi har kommit att leva våra liv.

Foto: Anna-Lena Ahlström

Foto: Anna-Lena Ahlström

6 augusti. Anna-Karin Palm

Författaren Anna-Karin Palm debuterade med Faunen i början av 90-talet och har sedan dess gett ut en rad romaner och novellsamlingar. 2019 skrev hon Jag vill sätta världen i rörelse – en biografi om Selma Lagerlöf som nominerades till Augustpriset. I fjol kom hennes Jag skriver över ditt ansikte där hon skrev om sin demenssjuka mamma.

Foto: Moa Karlberg

Foto: Moa Karlberg

11 augusti. Hana Al-Khamri

Hana Al-Khamri är författare och journalist från Saudiarabien som sedan 2011 är bosatt i Sverige. Hon är frilansskribent och föreläsare med fokus på politik, kultur, kvinnors rättigheter i olika delar av Mellanöstern, och har skrivit för olika tidningar från olika länder. I hennes debutbok Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia får vi möta kvinnliga journalister som berättar om verkligheten i det könssegregerade och kvinnofientlig Saudiarabien.

Foto: Ida Borg

Foto: Ida Borg

13 augusti. Henrik Brandao Jönsson

DN:s korrespondent i Latinamerika har bott i Rio de Janeiro sedan 2002 och skrivit flera reportageböcker om Brasilien. Han är senast aktuell med Där solen aldrig går ned där Brandão tar avstamp i de sju dödssynderna och skildrar hur Portugal spred sin kultur och sitt språk över hela världen, men i dag är ett av Europas fattigaste länder.

Foto: Dado Galdieri

Foto: Dado Galdieri

Samtliga sommarpratare i P1 2022

  • Juni

    25. Pär Lernström
    26. Lena Philipsson
    27. Diamant Salihu
    28. Emma Hamberg
    29. Gudrun Persson
    30. Camilla Hamid

  • Juli
  • 1. Edvin Ryding
    2. Christian von Koenigsegg
    3. Charlotte Kalla
    4. Felicia Nestler, student
    5. Amat Levin
    6. Mischa Billing
    7. Sverker Sörlin, professor i miljöhistoria
    8. Martin ”E-type” Erikson
    9. Hedvig Lindahl
    10. Farah Abadi
    11. Josef Fares
    12. Kateryna Martyniuk
    13. Bengt-Einar ”Sotarn” Johansson
    14. Sara Hector
    15. Jacob De Geer
    16. Mia Parnevik
    17. Oscar Magnusson
    18. Emanuel Karlsten
    19. Vigdis Hjorth
    20. Stefan Krakowski
    21. Cedwin Sandanam
    22. Aliette Opheim
    23. Marie Agerhäll
    24. Stefan Ingves
    25. Mian Lodalen
    26. Anis Don Demina
    27. Anne-Marie Eklund Löwinder
    28. Lydia Sandgren
    29. Emma Schols
    30. Alexander Abdallah
    31. Susanne Dahl

  • Augusti
  • 1. Carl Hedin
    2. Katrine Marcal
    3. Siw Malmkvist
    4. Sebastian Stakset
    5. Farshid Jalalvand
    6. Anna-Karin Palm
    7. Amy Deasismont
    8. Robert Aschberg
    9. Karin Stöckel
    10. Gregor Zubicky
    11. Hana Al-Khamri
    12. Elin Röös
    13. Henrik Brandão Jönsson
    14. Jörgen Persson
    15. Jacques Mwepu
    16. Lusine Djanyan
    17. Åke Sellström
    18. Joy M´Batha
    19. P-A Åhlén
    20. Bert-Åke Varg

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer