9 spänningsromaner som innehåller samhällskritik
Boktips

9 spänningsromaner som innehåller samhällskritik

En hel del författare inom spänningslitteraturen har ett ärende. De vill väcka debatt och har med sina böcker synliggjort problem i samhället, och på sätt manat till förändring. SelmaStories har listat några spänningsromaner som väver in samhällskritik och samtidsproblem.

Av: SelmaStories
Publicerad: 20 juli 2023

En hel del författare inom spänningslitteraturen har ett ärende. De vill väcka debatt och har med sina böcker synliggjort problem i samhället, och på sätt manat till förändring. SelmaStories har listat några spänningsromaner som väver in samhällskritik och samtidsproblem.

Bok 1

Järnsparv av Caroline Engvall

Inbunden
Köp boken

Caroline Engvall är författaren som gjort sig känd för sitt stora engagemang och synliggörande av sexuella övergrepp, och för sina spänningsromaner Ärren vi bärJudasvaggan, Dockleken och Kyrkan. Hennes deckarserie Ormvattnet utspelar sig i Thailand och delvis i norra Sverige. Första boken, Blodskam, handlade om en familj som hoppas att en utlandssemester ska bli början på ett nytt, lyckligare liv. Men det festliga nyårsfirandet i Thailand gick inte som de tänkt sig. Nu finns äntligen del två i serien: Järnsparv.

Bok 2

Kärlekens algoritm av Mons Kallentoft

Kärlekens algoritm är den första delen i en ny thrillerserie om en polariserad samtid, de rikas frosseri och människorna i marginalen. I ett postpandemiskt Stockholm slavar Elle Videman i diskrummet på Brasserie Astoria. Hennes pappa sitter fängslad på livstid för ett mord han inte begått. Eller? Elle ger sig ut på en jakt efter sanningen och möter längs vägen kriminalpolisen Leo Madvig som utredde fallet, den gränslösa men dödligt lojala transpersonen Lulu och det muskelsjuka datageniet Vic.

Bok 3

I dina händer av Malin Persson Giolito

Redan någon timme efter larmsamtalet hämtas 14-åriga Dogge till förhör. Jämnåriga Billy är skjuten på lekplatsen där de brukade hänga som små, och Dogge höll i vapnet. Den engagerade lokalpolisen, de ensamstående mammorna, ägaren av livsmedelsbutiken på torget – ingen är skonad i ett samhälle där gängvåldet tar över och barn dödar barn. Och vem tar ansvar för att det aldrig händer igen?

Bok 4

Det man inte ser av Bo Svernström

Inbunden
Köp boken

I ett sommarhus som ligger avsides till vid havet hittas tre brutalt mördade kroppar. En industriman som anmälts försvunnen, de andra två är de miljöaktivister som ligger bakom kidnappningen honom. I huset finns också en ung blind kvinna som överlevt massakern och blivit vittne. Under polisförhöret med den blinda kvinnan framkommer att något inte stämmer. Vad hände egentligen i huset och vad var målet med kidnappningen? Det man inte ser ställer frågan om vad som är lögn och vad som är sanning.

Bok 5

Dödsbädden av Katarina Wennstam

Inbunden
Köp boken

Katarina Wennstam väver ofta in samhällskritik i sina böcker, och Justitia-serien är inget undantag. I Dödsbädden går Eddies mamma bort. Vid dödsbädden uppdagas en historia som förändrar hans bild av uppväxten. Varför passerade så många unga barnflickor genom det välbärgade hemmet? Vart tog de vägen och varför blev det så tyst efter dem? Hemligheterna påverkar alla Eddies relationer, inklusive den med Shirin. Samtidigt dör en tv-stjärna i Stockholm och utredaren Charlotta letar svar bland ryktena som länge har omgett honom.

Bok 6

Harlem Shuffle av Colson Whitehead

Pulitzerprisbelönade Colson Whiteheads nya roman utspelar sig i 60-talets Harlem. Carney är en hederlig möbelförsäljare, som gör sitt bästa för att försörja sig och familjen. Han och hans fru Elizabeth väntar sitt andra barn, och om hennes uppåtsträvande föräldrar inte gillar honom eller deras trånga lägenhet bredvid tunnelbanespåren, känns det ändå hemma. Men få människor känner till Carneys släktband till det skumma övre Manhattan, och att hans normala fasad har mer än ett fåtal sprickor. Sprickor som blir hela tiden blir större.

Översättare: Eva Åsefeldt

Bok 7

För din skull av Kicki Sehlstedt

Kicki Sehlstedt har kallats för ”Katarina Wennstams arvtagare” och hennes böcker lyfter ofta kvinnors utsatthet och mäns våld mot kvinnor. När en kille skjuts till döds i en kolonistuga i centrala Stockholm tror alla att han är ännu ett offer för stadens droghandel. Men 15-åriga Mira tar på sig skulden, och allt ställs på ända. Kajan Berglund och Aida Svanteson bestämmer sig för att ta reda på sanningen om mordet. Aida upptäcker en koppling till hennes eget liv – och att hon och hennes dotter är i fara.

För din skull är en skrämmande aktuell kriminalroman om kvinnorna i den kriminella världen och hur långt de är beredda att gå för att skydda dem de älskar.

Bok 8

Skuggjägaren av Camilla Grebe

Camilla Grebes hyllade Skuggjägaren är förutom att vara en ruggigt spännande deckare också en intressant berättelse om kvinnliga polisers villkor genom tiderna. Vi får träffa Britt-Marie på 70-talet, Hanne på 80-talet och Malin i nutid. Alla tre jobbar med samma fall — en död kvinna som 1944 hittas fastspikad i golvet i Klarakvarteren i Stockholm. 30 år senare hittas ytterligare en kvinna mördad, den här gången i en sömnig Stockholmsförort. Men tillvägagångssättet är det samma.

Bok 9

300 grader av Pernilla Ericson

Pernilla Ericsons 300 grader är en klimatthriller om vad som kan hända en het sommar och om hur eld inte bara dödar skoningslöst utan också effektivt undanröjer bevis. Boken utspelar sig under 2023 då världen och Sverige drabbats av en ny värmebölja med torka och bränder. Lilly Hed har lämnat Stockholm för att börja som utredare på Nynäshamnspolisen. Det börjar brinna i Nynäshamn och det som först framstår som olycksbränder visar sig dölja något betydligt värre, och Lilly får anta större utmaningar än hon väntat sig.

Läs mer: Klimatfiktion – 8 böcker som kretsar kring vår tids stora ödesfråga

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!