Handarbeta mera! 7 stickböcker för både nybörjare och proffs
Boktips

Handarbeta mera! 7 stickböcker för både nybörjare och proffs

Vantar, tröjor, koftor, sockor, halsdukar eller något helt annat – det är (nästan) bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra med stickor och lite garn. Vi listar sju stickböcker med mönster, inspiration och praktiska tips.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty
Publicerad: 28 september 2022

Vantar, tröjor, koftor, sockor, halsdukar eller något helt annat – det är (nästan) bara fantasin som sätter gränserna för vad du kan göra med stickor och lite garn. Vi listar sju stickböcker med mönster, inspiration och praktiska tips.

Bok 1

Lærke Bagger – Sticka av Lærke Bagger

Inbunden
Köp boken

Den danska stickdrottningen Lærke Bagger har gjort en unik stickbok som fokuserar på det vilda, personliga och uppseendeväckande. Läsaren uppmanas använda sig av restgarner och får lära sig att sticka en scrunchie, pärlsticka en tröja, arbeta med motveck och sticka en fuskfälsjacka. Boken innehåller 15 stickbeskrivningar liksom teknikavsnitt och inspiration för hur man kan sätta sin personliga prägel på plaggen.

Översättare: Johanne Ländin

Bok 2

Koftor av Maja Karlsson

Inbunden
Köp boken

Är du på jakt efter en fluffig sommardröm till kofta? Eller något varmt och mjukt till vintern? Stickdesignern Maja Karlsson bok Koftor rymmer 20 vackra och sköna yllekoftor för alla behov och smaker. Stickbeskrivningarna finns i olika svårighetsgrader, här kan både nybörjaren och experten hitta något att sticka. Boken innehåller även en pedagogisk stickskola för olika konstruktions- och teknikmoment.

Bok 3

Sticka fler vantar med Knitting Lotta av Lotta Lundin

Inbunden
Köp boken

Knitting Lotta är formgivaren som började sticka och vars mönster nu stickas över hela världen. I den här boken hittar du 16 nya kreativa vantmönster med motiv som nyckelpigor, ananaser, Janis Joplin och Albert Einstein. Dessutom finns här ett mönster på en skön och vacker filt!

Bok 4

Trettiofem sockor av Maja Karlsson

Inbunden
Köp boken

Att sticka sockor går fort, är roligt och är ofta en uppskattad present till dig själv eller någon annan. Maja Karlssons sockbok kickar igång sticklusten, välj bland enkla nybörjarsockor såväl som avancerade mönster. Beskrivningar och diagram är lätta att följa och boken innehåller pedagogiska förklaringar av konstruktions- och teknikmoment.

Bok 5

Sticka flätor av Ivar Asplund

Inbunden
Köp boken

Stickdesignern Ivar Asplund har gjort en pedagogisk och inspirerande guide till något som ser avancerat ut, men som egentligen är väldigt enkelt: att sticka flätor. Det enda du behöver är en en flätsticka, en extrasticka som du använder för att låta några maskor
byta plats med varandra. Flätstickning ger stadigare, tjockare och varmare plagg som du kan njuta av länge. Boken innehåller beskrivningar på tröjor, koftor, sjalar, slipovers, pulsvärmare, halsdukar och mössor – en mängd olika plagg helt enkelt. Beskrivningarna passar dig som redan kan grunderna i stickning.

Bok 6

Sticka från grunden av Ivar Asplund

Inbunden
Köp boken

En pedagogisk bok om stickningens grunder. Lär dig hur man smidigt lägger upp maskor, hur man stickar rätt och avigt och kan kombinera de två, hur man stickar hålmönster, läser stickbeskrivningar och diagram och maskar av ett projekt. Sticka från grunden innehåller ett tjugotal stickbeskrivningar för både nybörjare och erfarna stickare.

Bok 7

Stickat från kust till kust av Erika Åberg

Inbunden
Köp boken

Med ullen och naturen som utgångspunkt tar Erika Åberg oss med till fyra kustområden: Gotland, Roslagen, Shetlandsöarna och Yttre Hebriderna. Möt platserna genom stickningen, färgerna och landskapen. Boken innehåller värmande tröjor, strumpor, vantar och kragar inspirerade av de vackra kustområdena.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!