Förmiddag på Sveavägen 56. Septembersolen lyser på det anrika förlagshuset där det just nu är bråda dagar under den digitala bokmässan. I ett intervjurum som vetter mot gatan sitter författaren Stina Jackson. Hon är på besök från USA och har nyligen kommit till stan efter en bokturné i norra Sverige. Eftersom hennes andra bok, spänningsromanen Ödesmark, gavs ut mitt under brinnande pandemi blev den aldrig av i våras.
Stina Jackson var 2018-års succédebutant. Silvervägen handlar om en man som tillbringar de norrländska sommarnätterna i sin bil körandes längs Riksväg 95 där han letar efter sin spårlöst försvunna tonårsdotter. Boken hyllades av både läsare och kritiker. Och Leif GW Persson. Den psykologiska spänningsromanen fick bland annat priset för Årets bok, som delades ut på Bokmässan i fjol, och nu är hennes nya roman Ödesmark nominerad till samma pris.
– Det känns förstås jätteroligt. Det var ganska ångestfyllt att skriva bok nummer två. Debuten fick så mycket uppmärksamhet, boken nådde verkligen ut, och jag ville inte göra läsarna besvikna.
Stina Jackson föddes 1983, i Skellefteå. Som 22-åring flyttade hon 2006 till USA och till sin amerikanske pojkvän Robert som hon hade träffat i Stockholm. De är nu gifta sedan flera år och bor i en lägenhet i centrala Denver, i Colorado. Under de första åren i det nya, stora landet hade hon en rad ströjobb, jobbade som receptionist och administratör, innan hon började plugga och tog en kandidatexamen i historia. Författardrömmar hade hon haft sedan hon var liten, men det kändes avlägset, och det var först efter att hon hade hoppat av en juristutbildning 2013 som hon bestämde sig för att försöka skriva på allvar.
– Jag hamnade i en kris som i början var väldigt ångestfylld. Men det var också då, när jag inte hade något att förlora, som jag bestämde mig för att försöka på riktigt. Det kändes som om det var nu eller aldrig, och jag började sätta upp rutiner för skrivandet. Att få gå upp i något jag tyckte om var fantastiskt, och jag blev lite som besatt. Jag minns att jag till och med ville skriva på julafton. Det är ganska intressant – för ibland är det när man tror att man har nått botten som något annat kan ta fart.
Du har sagt att du har blivit mer modig av att bo i USA.
– Ja, jag var så ung när jag flyttade hit och för mig som kom från en liten stad i Sverige var det en helt ny värld att navigera i. Amerikanarna tycker dessutom att man ska tänka stort och jaga sina drömmar, här finns ingen jantelag. Den mentaliteten har påverkat mig och fått mig att våga mer.
Platsen spelar en viktig roll i Stina Jacksons böcker. Scenen, som är den norrländska glesbygden, är näst intill en egen karaktär och viktig för de suggestiva stämningar hon är så bra på att mejsla fram. Här finns de mörka skogarna, de ödsliga bensinmackarna och landsvägarna som inte tycks ha något slut.