1. 3 november 2020- ödesvalet av Fredrik Reinfeldt
Den tidigare stadsministern gör sin författardebut med en djupdykning i USA:s demokrati och politiska system. Donald Trump har under sin tid som president både väckt starka emotionella reaktioner och försvagat världens klimatpolitik, konflikthantering och skapat en osäker internationell handel. Det är minst sagt mycket som står på spel inför valet den 3 november. Men vad är det som faktiskt avgör vem som väljs? Och vad kan det här innebära för vår världs framtid?
2. Demokratins skymning av Anne Applebaum
Vi såg det bland annat hända i Nazityskland och det stalinistiska Centraleuropa, och för många kanske det upplevs som något som tillhör historien. Men under de två senaste decennierna har de antidemokratiska makterna bara utvecklats mer och mer i Europa. Människor som levt i demokratier i bland annat Ungern och Polen väljer en annan väg när de letar sig till dessa rörelser och frågan om vad det är som lockar människor till det totalitära samhället och enpartistaten är i främsta fokus. Dessutom diskuteras de högst aktuella ämnena kring polarisering och meritokrati.
Applebaum, som är historiker och journalist, tar både med oss tillbaks i historien och till nya rapporter från Spanien, Schweiz och Brasilien.
3. Quichotte av Salman Rushdie
Rushdies hyllade fjortonde roman är inspirerad av Cervantes-klassikern Don Quixote och läsaren får följa med på en uppslukande samtidssatir. Thrillerförfattaren Sam DuChamp skapar i sin egna kris Quichotte, en krisande läkemedelsförsäljare som bestämmer sig för att ta med sin imaginära son för att försöka hitta en enorm tv-stjärna, som han anser vara sin livs kärlek. I sin jakt och försök att visa sig värdig möts han istället av ett galet, trumpifierat USA som präglas av rasism och droger. Samtidigt vävs Quichottes värld långsamt samman med Sams värld.