Vi bad några av Sveriges främsta författare berätta om läsupplevelserna som förändrade deras liv. Och vi älskar svaren vi fick!
Anna Takanen, aktuell med Sörjen som blev
Lina Wolff, aktuell med Köttets tid
– Svår fråga… Ofta har det inte varit de böcker jag tyckt mest om som förändrat mitt liv mest, utan andra som liksom har fått en att nå små men viktiga insikter. Vissa böcker har ju ett helt naturligt före och efter, som när man läser Borges till exempel eller Bolaño eller Djuna Barnes, eller någon annan som skriver på ett väldigt särpräglat sätt som öppnar helt nya möjligheter inom litteraturen. Men för mig var det nog Patricia Highsmiths noveller som innebar den största förändringen i mitt liv, för det var de som gjorde att jag själv bestämde mig för att prova på att skriva. Inte för att jag tyckte det var det bästa jag någonsin läst men för att hon väckte min nyfikenhet och fick mig att vilja testa själv.
Köp boken här.
Sara Paborn, aktuell med Tistelhonung
Emmy Abrahamson, aktuell med Hur man blir slängd överbord
– Melissa Banks Flickornas handbok i jakt och fiske. Det var första gången jag läste om en kvinnlig huvudkaraktär som var både rolig och intelligent och jag förälskade mig helt och hållet i Banks sätt att skriva. Har läst om boken otaliga gånger och den är alltid lika rolig, observant och rörande. När jag själv började skriva var mitt mål att försöka skriva som Melissa Banks.
Köp boken på engelska här.
Hans Gunnarsson, aktuell med Nattsida
– Samlingsvolymen Where I’m calling from av Raymond Carver. En ögonöppnare, tillika byggsten till mitt eget författarskap.
Köp boken här.
Elin Olofsson, aktuell med Herravälde
Alba Mogensen, aktuell med Hon den roliga
Åsa Hellberg, aktuell med Kvinnorna på Flanagans
Madeleine Schantz, aktuell med Vaken dröm
– Ett drömspel av Strindberg. Så tråkigt svar kanske men den boken/dramat blev liksom beviset på att det går att teckna ner drömmar och det undermedvetna i text.
Köp boken här.
Mons Kallentoft, aktuell med Hör mig viska
Tina Frennstedt, aktuell med Cold case: Väg 9
– Fjodor Dostojevskijs Brott och straff. Gjorde ett specialarbete om den i högstadiet och var, från första till sista sidan, helt fast. Den betydelse den fick för mig har inte så mycket med handlingen att göra, att den kretsar kring ett brott, utan snarare att det var första gången som jag blev så uppslukad av en berättelse och insåg fascinationen med att gå in i en annan värld. Och det var ju det som jag skulle ägna mig åt senare i livet, både som journalist och författare.
Köp boken här.
Lyssna på boken här.
Håkan Norebäck, aktuell med En sista vinter
– Rasmus på luffen, Astrid Lindgren. Som oönskat barnhemsbarn förstod jag hur Rasmus kände.
Köp boken här.
Patrik Svensson, aktuell med Ålevangeliet
Anne Swärd, aktuell med Jackie
– Inger Christensens Det, eftersom hon genom sitt språk och sin blick i denna diktsamling slog upp ett hål i den så kallade verkligheten. Så kände jag första gången jag läste henne i tonåren. Riktigt bra litteratur kan ju göra just det – låta en ana någonting ”bortom”. Den känslan griper en inte så ofta, men när det sker är det väldigt starkt.
Köp boken här.
Elin Boardy, aktuell med Nätterna på winterfeldtplatz
– Det är lite som att fråga ”vilket av dina barn älskar du mest?” Jag skulle säga så här: Litteraturen har förändrat mitt liv, och fortsätter att förändra det. Men en enda bok går inte att peka på.
Alexandra Coelho Ahndoril, från duon Lars Kepler, aktuell med Spegelmannen
– En bok som förändrade hela mitt sätt att se på världen och mänskligheten var I namn av de mina av Martin Gray. Jag var tretton år när jag läste detta vittnesmål om förintelsen. Det gav mig en chock som jag fortfarande inte har hämtat mig ifrån.
Boken finns tyvärr inte i bokhandel men kan finnas på antikvariat eller bibliotek.
Stina Wirsén, aktuell med Vem städar inte?
– Barbro Lindgrens böcker om Sparvel har präglat min mycket, jag älskade dom som liten och älskar dom fortfarande. Dom finns alltid med mig, dom hjälper mig att hålla barnet i mig levande.
Köp böckerna här.
Johan Anderblad, aktuell med Bojan och ambulansen
– Lars Ahlin, Din livsfrukt. Att få tillbringa en sommar med denna tegelsten i slutet på 80-talet, en liten bit per kväll i lugnt tempo, gav mig perspektiv och mångfacetterade karaktärer att spegla mig i. Och ett lugn som jag så väl behövde då i småbarnsåren.
Boken finns inte längre i bokhandel men kan gå att få tag i på till exempel antikvariat eller bibliotek.
Maria Frensborg, aktuell med Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna
– Måste lite motvilligt säga Knausgårds årstidsböcker, särskilt Om våren. De gav en annan blick efteråt, i alla fall ett tag.
Köp boken här.