Jorden runt på 23 kokböcker
Boktips

Jorden runt på 23 kokböcker

Ät ramen från Japan eller drick naturvin från Berlin. Här är en härlig blandning av kokböcker med ursprung från olika matkulturer i världen.

Av: Andrea Lindelöw
Publicerad: 17 oktober 2022

Ät ramen från Japan eller drick naturvin från Berlin. Här är en härlig blandning av kokböcker med ursprung från olika matkulturer i världen.

Bok 1

Ett persiskt kök av Maryam Madaresi

Inbunden
Köp boken

Maryam Madaresi driver ett populärt Instagramkonto där hon delar med sig av traditionella persiska recept blandade med egna. I hennes första kokbok ryms recept på autentiskt lagade grytor, grillspett, soppor, bröd och röror och mycket mer. Maten får färg, doft och smak av ingredienser som saffran, sumak, granatäpple och färska örter. Här bjuds det på mat som är vällagad, mustig och fantastiskt god.

Bok 2

Mamusia av Olia Hercules

Inbunden
Köp boken

En prisbelönt kokbok med det bästa från det ukrainska köket. Olia Hercules guidar till guldkornen i den rika ukrainska matkulturen, ett spännande kök med tydliga influenser från Kaukasus, Asien och Medelhavet. Här finns recept på kända klassiker som borsjtj liksom dumplings med svamp, hemgjord färskost, fermenterade grönsaker och inläggningar, aprikos- och körsbärspaj och mycket mer.

Bok 3

Smaker från Afrika av Khadija Mohamud

Khadija Mohamud, kvinnan bakom den matbloggen och Instagramkontot Khadijas kitchen, kommer ut med sin andra kokbok Smaker från Afrika. Kokboken innehåller ett femtiotal färgglada recept som är svårfunna i den svenska kokboksfloran, exempelvis mustiga köttgrytor från Etiopien och gambiansk kyckling.

Bok 4

SUPER TASTY THAI! av Wichudaporn Chaiyasaeng

danskt band
Köp boken

Wichudaporn, känd från Sveriges Mästerkock, inspirerar här till det Thailändska köket. Hur tillagas Tom kha gai och Pad thai? Här får vi lära oss hur man lagar de goda rätterna med influenser från Thailand hemma i sitt eget kök. Boken innehåller förrätter, varmrätter, efterrätter och dryck.

Bok 5

Vego Curryav Nahid Hassan

En av vinnarna i Gourmand Awards. Nahid Hassan är krögare och är ägare av Shanti-gruppen i Stockholm. Här får du lära dig att laga vegetariska curryrätter med smaker från Indien och Bangladesh. Både klassiska recept på Tikka Masala och andra rätter som du kan tillaga till frukost och dessert. Det finns också bra introduktioner på hur du gör egna kryddblandningar och hur du tillagar grönsaker.

Bok 6

Tareq Taylors matresa av Tareq Taylor

Inbunden
Köp boken

Ännu en inspirerande matresa som tar oss med ut i världen. Denna gång får vi som läsare följa med till Israel och städerna Tel Aviv och Jerusalem där Tareq Taylor med familj upptäcker den godaste maten från Mellanöstern. Kokboken bygger på det hyllade matprogrammet Tareq Taylors matresa från SVT där Tareq tillsammans med sin bror och pappa återvänder till platsen han senast besökte när han var barn.

Bok 7

Sébastiens franska kokbok av Sébastien Boudet

Sébastien Boudet är en välkänd fransk bagare. I denna bok återvänder han till La Rochelle i Frankrike för att laga mat i föräldrarnas kök. Han beskriver själv att boken är en kärleksförklaring till näringsrik och god mat. Klassiska franska rätter som ratatouille och coq au vin finns med i kokboken men också Sebastiens mammas bästa recept.

Bok 8

Ramen av Tove Nilsson

Nudlar i en stor skål med buljong och andra smakrika komponenter. Ramen är en japansk nudelsoppa som har blivit en populär maträtt världen över. Innehållet kan variera och här få du de bästa tipsen för att få till de bästa hemgjorda buljongerna och ramennudlar. Tove Nilsson är kock och medverkar ofta i Nyhetsmorgon på TV4. Hon har ätit ramen i olika delar av världen och letar fortfarande efter den bästa soppan.

Bok 9

Kinamat varje dag av Jonas Cramby

Kinesisk mat består inte bara av ett kök utan hundratals. Från muslimsk mat i norr till kinesisk thaifusion i söder. Den kinesiska matkulturen är minst sagt utbredd över hela världen och i denna bok delar Jonas Cramby med sig av sina absoluta favoriter.

Bok 10

Tapas

Smårätter från Spanien. Tapas är ett perfekt snacks till ett glas vin eller till en middagsbuffé. Rätterna och de små tilltuggen är enkla att tillaga och går att kombinera på olika sätt beroende på tillfälle och smak. Tapas är en symbol för glädje i livet och öppnar upp för att kunna umgås och äta mat samtidigt.

Bok 11

¡Taco Loco! av Jonas Cramby

Gör dig lära tacos! Mexikansk gatumat är både god och färgstark. Varför inte äta totopos i Mexico City på en marknad eller drick en iskall Michelada i Oaxaca under vulkanen. Lär dig hemligheterna bakom dessa mexikanska rätter, sötsaker och drycker.

Bok 12

Meze: Det stora blå av Camilla Thulin och Uluc Telmen

Mat från östra medelhavet. Under en matresa längs den turkiska kusten har Uluc Telmen och kläddesignern Camilla Thulin hittat de bästa mezerecepten.

Bok 13

Mat för gudar av Donald Boström och Anders Hasselbohm

Här finns massor av recept från den libanesiska restaurangen Beirut Café i Stockholm. Ta del av goda soppor, varmrätter, bröd och desserter. Kokboken består inte bara av mat utan även om Libanons kulturhistoria och vinhistorik.

Bok 14

Jamie lagar Italien av Jamie Oliver

Inbunden
Köp boken

Det italienska köket är viktigt för många världen över och så även Jamie Oliver. Maten i boken är enkel och utan krusiduller men oerhört god och inspirerande. Antipasti, primi, secondi och dolci. Från förätter till efterrätter bestående av pizza, pasta långkok och sallader. God mat för många med bra råvaror i fokus.

Bok 15

Nordisk kokbok av Magnus Nilsson

Här finns de mest typiska recepten från varje nordiskt land. Kocken Magnus Nilsson har under flera år rest runt i Norden och samlat på sig mat från Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och Färöarna och Grönland. Det finns både stora likheter mellan länderna och rätterna men även olikheter.

Bok 16

Mitt livs buffé av Kristina Keyyo Petrushina

Inbunden
Köp boken

Vi får följa med Youtubestjärnan och programledaren Kristina ”Keyyo” Petrushina på en matresa. Det börjar med maträtter från Ryssland och staden Omsk där Kristina är uppvuxen till Sverige och Dalarna. Kokboken är en personlig sådan som innehåller roliga historier och berörande minnen men även hennes bästa recept.

Bok 17

Hävvi=Självklart av Elaine Asp och Anna-Britta Ståhl

En bok om det sydsamiska köket men också en kärleksförklaring och upprättning för samerna som fråntogs att få vara stolta över sina kunskaper om sin kultur och sitt ursprung. Elaine Asp hyllar i denna bok sin mormor som lärde henne om självhushållning. Recepten i boken bygger på sydsamiska rätter som både är hållbara och goda råvaror från naturen.

Bok 18

Diadonnas Balkanmat av Diana Dontsova

Följ med till Balkan där maten är både god och generös. I boken får vi följa med på en resa till en vacker del i Europa där god mat och traditioner står i fokus. Smakerna har under åren börjat hitta fram till Sverige. Diana Dontsova har ett ben i två matkulturer, Småland och Balkan. Kokboken innehåller klassiska balkanrätter men som kan kombineras med svenska råvaror.

Bok 19

Smaker från Vietnam av Kim Thúy

Kim Thúy delar med sig av recept från Vietnam. Vi får ta del av vardagsrätter som är fyllda med goda smaker. Vi får ta del av allt ifrån sallader, långkok, soppor, vintips och desserter. Kärnan i det vietnamesiska köket är risnudlar, fisksås, grönsaker och frukt.

Bok 20

Best of British av Gareth Jones, Kristian Morén och Daniel Taube

Taylors & Jones förklarar varför den brittiska maten borde få en självklar plats på matborden i Sverige. Med tanke på vår kärlek för The Beatles och Big Ben borde vi äta mer klassiker som Fish and Chips och andra mindre kända rätter.

Bok 21

Berlin för foodisar av Sara Berg

Sara Berg berättar om Berlins förvandling från klubbstad till krogstad. Men festlivet i Berlin har inte upphört utan nu varieras det med krogar som serveras naturvin, kaffebarer och mat från världens alla hörn. Restaurangen Tisk är nytysk och drivs av två kockar som är uppväxta på varsin sida av Berlinmuren. Här är boken för den som vill ha ett brett utbud av både musik, mat och kulturer.

Bok 22

Från Amerika till Svea av Marcus Martinsson

Amerikansk mat består inte bara av hamburgare. I denna bok lagas mat från grunden med utvalda råvaror. Restaurangen The Barn i Göteborg serverar amerikansk mat med en svensk touch. Här hittar du ostron, drinkar, milkshakes och tips på hur en god ost blir till. Restaurangen har flera år i rad blivit omnämnd i White guide.

Bok 23

Comfort food: Från Chile till skanör av Linda Letelier Hansson

Linda Letelier Hansson har tidigare varit deltagare i Sveriges Mästerkock. Idag driver hon restaurangen Lindas fingermat i Skanör med influenser från Chile. Laga god latinamerikansk mat som uppskattas av både barn och vuxna. Inspirationen kommer från hennes farmor Teresa i Chile som tog med henne på matmarknader.