Vilket är Sveriges nationalepos? Vi har kandidaterna.
Boktips

Vilket är Sveriges nationalepos? Vi har kandidaterna.

I Sverige har vi inte utsett något nationalepos. Men det beror inte på att det inte finns kandidater! Vilken är Sveriges motsvarighet till Finlands Kalevala och Greklands Iliaden och Odysséen? Här är ett par förslag på böcker som sätter fingret på folksjälen.

Av: Johanna Stenius

I Sverige har vi inte utsett något nationalepos. Men det beror inte på att det inte finns kandidater! Vilken är Sveriges motsvarighet till Finlands Kalevala och Greklands Iliaden och Odysséen? Här är ett par förslag på böcker som sätter fingret på folksjälen.

Bok 1

Utvandrarna av Vilhelm Moberg

Emigrationen är en viktig del av svensk historia – och högst verklig för många än i dag, såväl svenskar som amerikaner som har sina anor på andra sidan Atlanten. Det här skildrade Vilhelm Moberg på ett helt oförglömligt sätt i sitt utvandrarepos och Karl-Oskar och Kristina har blivit symboler för alla de som gav sig av mot lyckan på andra sidan havet.

Omslaget i den här utgåvan är broderat av Karin Holmberg

Bok 2

Aednan av Linnea Axelsson

En viktig del av Sveriges historia är vårt urfolk, samerna – deras liv och hur de blivit och blir behandlade. Det lyriska eposet Ædnan berättar om två samiska familjer, vars öden speglar samernas moderna historia från 1900-talets början till vår tid. Skärva för skärva växer ett känslomässigt landskap fram, samtidigt som familjernas liv flätas samman med Sveriges koloniala politik. Ædnan är gammal nordsamiska och betyder landet, marken och jorden.

Bok 3

Röda rummet av August Strindberg

Strindberg var 30 år gammal när han 1879 skrev Röda rummet, den första moderna svenska romanen. Den blev en stor framgång. Spirituellt, målande, med ett rikt nyanserat språk svingar författaren satirens gissel över tidens samhälle. Miljöerna växlar snabbt från konstnärskolonin vid Lill-Jans, fattigkvarteren på Stockholms Söder och ett burget köpmanshus i Gamla Stan till ett värdshus i landsorten och en ö i skärgården. Speciellt känt är inledningskapitlets skildring av utsikten från Mosebacke som blev det moderna genombrottet i svensk litteratur.

Bok 4

Händelser vid vatten av Kerstin Ekman

Storpocket
Köp boken

det är 1970-tal när Annie och dottern Mia anländer  till den avfolkande byn Svartvattnet på midsommarafton. De försvinner in i skogen i sökandet efter sin stuga, men förirrar sig och söker till sist skydd i ett blått tält vid vattnet, där de gör en fasansfull upptäckt. Ett dubbelmord – som under lång tid framåt förtätar byns atmosfär. Arton år senare börjar någon ana sanningen om det som skett, vilket återigen höljer byn i mörkret. Händelsen har blivit en dyster kraft som fortfarande påverkar byinvånarna djupt.

Bok 5

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige av Selma Lagerlöf

En av Sveriges mest kända böcker, första gången utgiven 1907, då som lärobok i geografi. Nils Holgersson, förvandlad till tummetott, får på sin färd genom Sverige med vildgässen se vad både barn och vuxna drömmer om. Han upplever farliga och spännande händelser, han får höra fantastiska berättelser och samtal, ibland i skydd av sin litenhet, ibland i samspråk med djur, ibland med människor. Och när han efter mer än sju månaders färd kommer hem igen är han som en annan människa.

Bok 6

Röde orm av Frans G Bengtsson

Röde Orm har kallats en sällsynt lyckad förening av fornnordisk och österländsk saga och utspelar sig kring år 1000, när vikingarna härjade längs Europas kuster och i de ryska flodsystemen, men också tog intryck av de folk och kulturer de mötte.
Orms äventyr börjar när han som yngling av en slump hamnar på ett vikingaskepp. Hans fortsatta öden berättas i dråpliga episoder om hans tid som galärslav och livvakt hos kalifens visir Almansur i Hispanien, om julgillet hos danernas kung Harald Blåtand, om engelske kung Ethelreds silver och utfärden österut efter bulgarguldet.

Bok 7

Bröderna Lejonhjärta av Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens klassiska berättelse om Skorpan och Jonathan Lejonhjärta är alltid lika aktuell, och talar till både unga läsare och äldre. De teman som tas upp är eviga: mod, kampen mot förtryck, kärlek och död.

Skorpans bror Jonathan har berättat om landet Nangijala, dit man kommer när man dör. För Skorpan är sjuk och ska dö. I Nangijala får man vara med om äventyr från morgon till kväll”, säger Jonathan. ”För det är i Nangijala som alla sagor händer.  Några dagar senare brinner det i huset där de bor och Jonathan dör själv.
Och tänka sig, precis som Johathan lovat så ses de i Nangijala. Fast allt är inte underbart i sagornas och lägereldarnas land.

Bok 8

Pennskaftet av Elin Wägner

Denna bok, som utkom första gången 1910, ger en inblick i arbetet för kvinnlig rösträtt. Den handlar om Barbro Magnus och hennes liv som ung, kvinnlig journalist i en mansdominerad tidningsvärld. Barbro Magnus blir starkt engagerad i kampen för kvinnlig rösträtt och inleder – trots att de inte har råd att gifta sig – ett sexuellt förhållande med den unge arkitekten Dick Block.
De frågor som Wägner brann för är i hög grad samma frågor som engagerar vår egen tid: förhållandet mellan könen, det biologiska moderskapet, miljökatastroferna, fredsfrågan och varje människas rätt till sina egna rötter.

Vilket är Sveriges nationalepos? Vi har kandidaterna.

Fakta: Nationalepos enligt Nationalencykopedin

”Nationalepos, epos om forntida hjältedåd som ansetts visa en nations berömvärda egenart. Under antiken kom Iliaden och Odysséen att betraktas som grekiska nationalepos. Mahabharata och Ramayana har kallats indiska nationalepos. Särskilt under renässansen sökte diktarna skapa epos som visade nationens storhet och kynne, så t.ex. Camões i Lusiaderna och Spenser i The Faerie Queene. Under 1800-talet upptecknade och redigerade man folkligt traderad epik, som ”Kalevala” i Finland. I mer specifik mening kan ett epos som skildrar en nations grundande kallas nationalepos, t.ex. Vergilius Aeneiden

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer