10 svordomar som Sveriges mest spännande drottning använde
Artiklar

10 svordomar som Sveriges mest spännande drottning använde

Drottning Christina var inget fittmickel, direkt! Tvärtom, en ovanligt driven ung kvinna i ett Sverige vi knappt kan föreställa oss. Här är tio kraftuttryck från hennes tid.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 11 maj 2017

Drottning Christina var inget fittmickel, direkt! Tvärtom, en ovanligt driven ung kvinna i ett Sverige vi knappt kan föreställa oss. Här är tio kraftuttryck från hennes tid.

”Ja, det blev en riktig flotesugga av henne … Fast kanske var det fittmicklets fel? Han är ju en riktig hundsvott faktiskt!”

Ni kan börja denna lässtund med att gissa: När uttryckte man sin ilska på följande sätt?

Hundsvott = ungefär hundfitta

Avskrapsfnas = ungefär avskum

Brackefnes = ungefär byxfisare

Brillekrämare = ungefär bedragare

Dröpsyl = ungefär slarver

Fittmickel = ungefär enfaldig karl

Flotesugga = ungefär ostadig kvinna som löper omkring

Lortlarpa = ungefär snuskig kvinna

Slamsäck = ungefär lortpåse

Späckhök = allmänt okvädingsord, egentligen fläskhandlare

Och här är svaret: Du lyssnar till svordomar från 1600-talet! När författaren Kristina Sjögren gjorde research för sin nya roman Kvinnokungen kom hon i kontakt med en rad ilskeuttryck som användes i Sverige under drottning Christinas tid. Och på den tiden svor man inte ostraffat. Det hände att personer blev dräpta eller utmanade på duell för att de hade kallat någon för exempelvis hundsvott. Och kunde man bevisa att man hade utsatts för en förolämpning av det slaget innan man stack ner någon, hade domstolen viss förståelse för det och mildrade straffet. Det ansågs nämligen vara förtal, ett hot mot den personens goda namn och rykte. Och dessa var mycket viktiga för individen, då som nu.

Livet i Sverige under stormaktstiden: På 1600-talet utkämpade Sverige oändliga krig nere på kontinenten. På gatorna i Stockholm härjade bränder och sjukdomar, tiggare stapplade fram bland grisar, avföring och lik. Samtidigt växte en flicka upp i överflöd på slottet Tre Kronor …

Sanningen om Sveriges mest spännande drottning: Flickan växer upp och år 1632 blir hon Sveriges första kvinnliga kung i modern tid. I Kristina Sjögrens nya och välunderbyggda roman får vi följa Christinas resa mot makten – och ta del av hennes inre kamp. För betänk: Vid 28 års ålder abdikerar Christina och flyr Sverige under stort hemlighetsmakeri. Varför? Myterna om henne växer i århundraden. Hur såg hon på sig själv? Som nybliven kung av en stormakt betraktades hon som förmyndarregeringens lilla protegé. Men Christina vägrade att vara en marionettdocka. Hon hade bidat sin tid: utbildat sig, lärt sig jaga, rida. Och när hon blir myndig utmanar hon rikskanslern Axel Oxenstierna om makten. Men snart blir det alltså uppenbart att Christina för en ännu viktigare kamp inom sig själv …

I Kvinnokungen får vi veta vad hon drömde om, varför hon vägrade gifta sig och om kampen för frihet. Missa inte ett stycke rafflande kvinnohistoria.

av Caroline Geijer

Kvinnokungen

Kvinnokungen

Kristina Sjögren

Fakta

  • Vem:

    Kristina Sjögren

  • Född:

    1962.

  • Familj:

    Sambo, fyra barn varav ett bor hemma, hunden Kiwi.

  • Bor:

    I Stockholm, tillbringar somrarna på Öland och i Blekinge.

  • Gör:

    Författare, skrivpedagog, fil. dr i genusvetenskap med litteraturvetenskaplig inriktning.

  • Böcker:

    Ungdomsromanerna 14 december, Hitta Felix, Sista resan, Ett år i London, Svag is, Mörkt svek samt ett stort antal vetenskapliga artiklar.

  • Aktuell:

    Med romanen Kvinnokungen, om drottning Christinas liv.

En sida till? Fortsätt läs!