Tina Harnesk och
Artiklar

Tina Harnesk och "Folk som sår i snö" vinner Årets bok 2023

När Tina Harnesks debutroman släpptes 2022 ville hyllningskörerna aldrig ta slut. Och nuhar läsarna röstat fram "Folk som sår i snö" till Årets bok 2023.

Fotograf: Caroline Andersson
Publicerad: 28 september 2023

När Tina Harnesks debutroman släpptes 2022 ville hyllningskörerna aldrig ta slut. Och nuhar läsarna röstat fram "Folk som sår i snö" till Årets bok 2023.

Det har absolut inte på något sätt sjunkit in än, och det kommer det nog aldrig göra. Det här är kronjuvelen av pris i hela världen, jag är så glad, säger Tina Harnes själv i en intervju med Bonniers Bokklubb och Månadens bok som står bakom priset.

De nominerade till Årets bok väljs ut av en jury, men vinnaren är helt och hållet framröstad av läsarna. Det är därför priset också fta betyder extra mycket för författarna.

– Det är en otrolig bekräftelse på att man är inne på något folk vill att man ska fortsätta med, säger Tina Harnesk i samma intervju.

Folk som sår i snö släpptes i september 2022 och har varit en riktig läsarfavorit från start och har hyllats förs såväö språk som karaktärer och den väl balanserade blandningen mellan humor och allvar.

–  Ibland tänker jag att det är ett ganska typiskt förhållningssätt till svåra saker i min landsända, vi tenderar att ironisera när saker ömmar för mycket! Ett skratt kan göra mycket, och i Folk som sår i snö var det ett medvetet grepp att inte slipa bort sarkasmen i det svåra. När man skildrar saker ur ett samiskt perspektiv upplever jag att ofta att folk har garden uppe, och jag ville inte att människor skulle läsa den här historien med den distansen. Därför kändes det viktigt att behålla humorn, då den kan fungera avväpnande och på något vis förenande, berättade Tina Harnesk i en intervju med SelmaStories i samband med att nomineringen offentliggjordes.

Nu står det alltså klart att boken gick hela vägen och står som vinnare av Årets Bok 2023.

På andra plats i Årets bok kom Straff av Ann-Helén Laestadius och på den tredje Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin.

Folk som sår i snö

Folk som sår i snö

Tina Harnesk

Läs mer