9 vintriga feelgood-böcker
Boktips

9 vintriga feelgood-böcker

Snötäckta landskap och tända brasor. Det börjar sakta men säkert närma sig vinter och vad passar inte bättre då än en bra bok. Här är nio böcker på temat vintrig feelgood.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 oktober 2021

Snötäckta landskap och tända brasor. Det börjar sakta men säkert närma sig vinter och vad passar inte bättre då än en bra bok. Här är nio böcker på temat vintrig feelgood.

Bok 1

I befintligt skick av Karin Wallén

Den här berättelsen handlar om Elsa. Hon åker till familjens stuga i Jämtland när hon förlorar jobbet och andrahandslägenheten i Stockholm. I stugan ska hon jobba på sig själv och sina känslor för en man som aldrig kan bestämma sig om han vill vara med henne eller inte. Uppe på vinden hittar hon en berättelse från 1978 som innehåller information om åtta personer som dog på fjället. Elsa dras in i ett äventyr där oväntade saker sker och det visar sig att olyckan på fjället påverkat hennes egna familj.

Bok 2

Flera sidor av oss av Karin Wallén

Under nyårsafton 1999 i Stockholm står Mirja på en takterass omgiven av andra personer på festen och undrar när livet ska vända. I en annan del av stan skålar Erik in det nya året trots att han är ledsen för att hans fru har lämnat honom. I en annan lägenheten går domaren Monika och lägger sig innan tolvslaget. Dagen efter, 1 januari 2000, vaknar de tre personerna omedvetna om vad som kommer att hända. Deras liv kommer att flätas samman där en ek, väderstation och videobutik blir mötesplatsen.

Bok 3

Eld, snö och stjärnor av Heléne Holmström

Nora gör allt i sin makt för att rädda föräldrarnas konditori och ställer till och med upp i tv för konditorits överlevnad. Henrik Eklund är kändisbagare och kontaktar Nora då han vill spela in sitt julprogram på konditoriet. Missnöjet växer hos Nora när han och tv-teamet vill ändra på allt hon kämpat för att skydda. Desto mer dem ses desto närmre blir deras relation. Snart är det inte bara affärens överlevnad som står i fokus utan även annat.

Bok 4

Jul i rubinrött av Amanda Hellberg

Nina Swartensköld är kvinnan bakom den glamourösa fasaden. Utåt sett är hon lycklig, gift och har barn. Men bakom hennes yttre gömmer sig en förtvivlad person som är missnöjd med sitt liv och förhållande. En dag ska privatläraren Johan Mahler ta henne med storm och hon blir blixtförälskad. Förhållandena på Dackesta herrgård ska komma att utmanas och om hemligheterna avslöjas riskerar Nina att förlora allt. Det här är den andra delen i bokserien Ulltunasviten författad av Amanda Hellberg.

Bok 5

Vinter på klarudden av Anna Sundbeck Klav

Johanna bor i sin farbrors gamla hus på Öland där det nu börjat bli kallt. Minnet av hennes dåvarande förhållande gör inte lika ont längre och i väntan på att den nya tillvaron ska bli bättre börjar hon sitt vikariat på en lokaltidning. Grannen Niklas är störande men varför finns han i hennes tankar hela tiden? Deras relation är lika otydlig som hennes karriär.

Bok 6

En vinter i Paris

Det är vinter och Rachel flyr och åker till Paris. Den engelska byn hon kommer ifrån, den rädda pojkvännen och jobbet får vänta. Väl i Paris blir hon anmäld till en baktävling av hennes vänner och hon kan inte låta bli att brytas ned av tävlingens expert, Henri Salernes. Hon charmas av Henris bror och den romantiska staden täcks snart av magisk snö. Men hur blir det när hon måste återvända hem till den engelska byn?

Bok 7

Kalla, vita vinternätter av Christoffer Holst

Cilla Storm är tillbaka. Denna gång är det december i Stockholm och trots att hon gillar sitt jobb som kriminalreporter har hon inga idéer för att skriva. Hennes vänner Zacke och Jonathan bjuder med henne till den nya sportstugan de har köpt i Idre och hon ser det som en anledning till att varva ner inför jul. Vännen Rosie följer också med till stugan men redan första dagen hittas en man död. Cilla och Rosie börjar snart att engagera sig i fallet och spåren leder till ett hus där en lyxfamilj bor.

Bok 8

Jul på det lilla hotellet vid havet av Jenny Colgan

Det här är fjärde delen i serien om Flora på ön Mure. Flora Mackenzies bror har inte kommit över sorgen över efter hans partner Coltan och Flora vill hjälpa honom på bättre tankar. Det gamla hotellet vid vattnet var Coltans projekt och med hjälp av Floras hjälp kan han se till att slutföra det. Planen är att det ska bli ett mysigt hotell med tända brasor och god mat men det verkar bli svårare än så. Den enda som är intresserad av att jobba på hotellet är en fransk kock, en norsk bortskämd kökspojke och en blyg köksassistent. Frågan är om Flora och brodern kommer lyckas öppna hotellet i tid?

Bok 9

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon

En dag får Rachel ett oväntat besked. Hon har fått ärva sin mosters hus, hund och ett helt hundstall med hemlösa hundar. Hon inser att hon får lämna pr-firman, pojkvännen och den fina lägenheten i London och flytta till huset på landet. När hon kommer dit inser hon att hundarna gör större intryck på henne än vad hon hade kunnat tro. Kanske är veterinären George en anledning. En dag kommer den ensamstående mamman Zoe förbi gården och lämnar en valp. Hennes besök kommer snart resultera i något helt annat.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!