Allt du behöver veta om boktrilogin

Björnstad

Till böckerna!

Fredrik Backmans trilogi om hockeystaden Björnstad och dess människor nådde New York Times bästsäljarlista och blev tv-serie på HBO. Här är allt du behöver veta om böckerna.

Hela bokserien

Björnstad

Svep för att se alla Fredrik Backmans böcker om Björnstad.

Författarens egna ord om sista boken i trilogin:

Copyright/fotograf: Appendix Fotografi

Copyright/fotograf: Appendix Fotografi

Bok 1

Björnstad filmutgåva av Fredrik Backman

Allt. Den betyder bara allt.

Invånarna flyttar från Björnstad och jobben blir allt färre, men ändå lever drömmen om forna glansdagar – och det är hockeyn som är räddningen. Allt hopp sätts till det lovande juniorlaget och den kommande semifinalen förväntas sätta staden på kartan igen.
Mitt i detta finns Peter, som flyttar hem efter livet som hockeyproffs för att bygga upp sin gamla klubb, och Mira, som slits mellan advokatkarriären och ett tyst liv i skogen som fru och mamma. Där finns också 15-åriga flickor och deras odödliga vänskap och 17-åriga pojkar som spelar hockey med en hel stad på sina axlar. Men när ett allvarligt brott sker visar det sig hur villigt ett samhälle förfört av framgång är att se mellan fingrarna och hur långt vi är redo att gå för att skydda våra barn.

Björnstad är Fredrik Backmans allvarligaste roman hittills. Det är en berättelse om kärleken till en folkrörelse, men även om manlighet, identitet och längtan efter att få visa vem man verkligen är.

Bok 2

Vi mot er av Fredrik Backman

Det är så enkelt att få människor att hata varandra att det är obegripligt att vi någonsin gör något annat. Efter de fruktansvärda händelser som skakade Björnstad i första boken berättar Vi mot er historien om månaderna efteråt. De bästa vännerna Maya och Ana lever ut sommaren på en gömd ö och försöker lämna omvärlden bakom sig, men ingenting blir som de hoppas. Rivaliteten mellan Björnstad och grannstaden Hed växer till en ursinnig kamp om pengar, makt och överlevnad som exploderar när städernas hockeylag möts. Samtidigt avslöjas en ung spelares innersta hemlighet och ett helt samhälle tvingas visa vad det egentligen vill stå för. Det kommer sägas att våldet kom till Björnstad det här året, men det är en lögn. Våldet fanns redan här.

Fredrik Backmans Vi mot er, den fristående uppföljaren till Björnstad, är en intensiv skildring av drabbande mänskliga relationer i en liten stad. En berättelse om lojalitet, vänskap och kärleken som utmanar allt.

Bok 3

Vinnarna av Fredrik Backman

Det här är en liten berättelse om stora frågor: Vad är en familj? Vad är en hockeyklubb? Vad är ett samhälle? Och vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Det har gått två år sedan allt som ingen vill tänka på hände, alla har försökt gå vidare men något med den här delen av skogen låter oss aldrig riktigt göra det. Vi är en stad med sorg i hjärtat och våld i luften, vi älskar sagor med lyckliga slut men innerst inne visste vi nog alltid att det här inte var en sådan. Det börjar med en storm, den här gången, och slutar med en eld. Någon som har varit borta länge är på väg hem. Någon begravs. Någon blir kär, någon drömmer om NHL och någon drömmer om hämnd. Någon sover rygg mot rygg med sin bästa vän, någon försöker laga sitt äktenskap och någon försöker rädda sina barn. Någon hatar, någon slåss, någon tar ett skjutvapen och går mot en ishall. Allt vi kämpat för kommer inte överleva, alla vi älskar kommer inte bli gamla.

Så vad är en familj? En hockeyklubb? Ett samhälle? De är summan av våra val. Vad är vi redo att offra för att skydda dem?

Allt. Bara allt.

8 skäl till att vi älskar Fredrik Backman

8 skäl till att vi älskar Fredrik Backman

Han är författaren som skapat oförglömliga karaktärer, rört oss till tårar och gett bort barnböcker till halva Stockholm. Här är åtta skäl till varför vi älskar Fredrik Backman, aktuell med en jubileumsutgåva av En man som heter Ove

Gillar du Fredrik Backmans böcker?

Här är fler spännande bokserier!

Rebecka Martinsson

Här är fler spännande bokserier!

Bellman Noir

Här är fler spännande bokserier!

Fabian Risk-serien

Är Fredrik Backman Sveriges hemligaste författare?

Är Fredrik Backman Sveriges hemligaste författare?

Han har nått sanslöst stor läsarskara med sina succéromaner. Samtidigt är han en av våra hemligaste författare. Vem är egentligen Fredrik Backman? 

6 bästsäljare som blivit populära tv-serier

6 bästsäljare som blivit populära tv-serier

Flera av Fredrik Backmans böcker har nått New York Times bästsäljarlista – och i oktober har tv-serien "Björnstad", som är baserad på hans roman, premiär på HBO Nordic. Här listar vi fem läsarfavoriter som blivit till hyllade tv-serier.

7 böcker för dig som älskar Fredrik Backman

7 böcker för dig som älskar Fredrik Backman

Har du redan läst alla Fredrik Backmans underbara böcker men suktar efter mer? Vi listar sju hjärtliga, roliga och precis lagom sorgliga romaner i samma anda.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.