Allt du behöver veta om deckarserien

Rebecka Martinsson

Till böckerna!

Åsa Larssons spänningsserie om Rebecka Martinsson och morden i Kiruna har nått oerhörda framgångar, och blivit till både film och tv-serie. Här är du allt du vill veta om böckerna.

Hela bokserien

Rebecka Martinsson

Svep för att se alla Åsa Larssons böcker i serien.

Rebecka Martinsson

Åsa Larsson. Foto: Orlando G Boström.

Åsa Larsson. Foto: Orlando G Boström.

Bok 1

Solstorm av Åsa Larsson

I Solstorm får läsaren följa med in i den frireligiösa Kristallkyrkan i Kiruna, vars predikant mördats och lemlästats vid altaret. Polisen anklagar mordoffrets egen syster Sanna för mordet, och hon vädjar om hjälp av Rebecka Martinsson. Rebecka har lämnat Kiruna för ett advokatjobb på en ansedd firma i Stockholm. När Rebecka återvänder hem gör hennes förflutna sig påmint, och i församlingen finns några som inte helt och fullt uppskattar hennes återkomst. De vill tysta henne, och allteftersom Rebecka nästlar in sig in i mordutredningen utsätts hon själv för fara.

Bok 2

Det blod som spillts av Åsa Larsson

I Det blod som spillts hittas den feministiska prästen Mildred Nilsson ihjälslagen och hängd i Jukkasjärvi kyrka. Kirunapoliserna Anna-Maria Mella och Sven-Erik Stålnacke börjar nysta i fallet. Ganska snart förstår de att Mildreds aktivism för kvinnor och i vargfrågan, samt bara det faktum att hon är kvinnlig präst i en manlig miljö, skapat en hotbild mot henne. Den advokatbyrå som Rebecka Martinsson jobbar på beslutar sig att åka upp till Kiruna för att eventuellt ta över kyrkans affärer, och efter tjänsteresan blir Rebecka kvar hemma i Kiruna ett tag. Något hon får syn på utsätter henne för direkt livsfara, och blickarna riktas mot en av den döda prästens närmaste kollegor.

Bok 3

Svart stig

I den tredje boken, Svart stig, har Rebecka Martinsson lämnat advokatbyrån och jobbar som åklagare hemma i Kiruna. Hon och Kirunapoliserna Mella och Stålnacke gäckas av en mystisk serie mordfall. En kvinna som hittats stelfrusen och död i en fiskeark mitt på Torneträsks is blir det första offret, och fler ska komma. I jakten på mördaren, eller mördarna, får utredarna syn på en särskild nyrik bolagspamp som tycks ha hamnat i en del konflikter. Kanske kan han ha något med saken att göra?

Bok 4

Till dess din vrede upphör

Wilma Persson och Simon Kyrö gör upp en vak i en frusen sjö i Vittangi, i Kiruna kommun, och dyker på jakt efter ett gammalt störtat plan. Det verkar som att flygkraschen hör samman med en väl dold hemlighet, för när de båda dykarna ska upp till ytan igen har någon täppt igen isvaken. Någon har varit beredd att mörda för att behålla hemligheten begravd. I Till dess din vrede upphör får Anna-Maria Mella ett dödshot när hon försöker hitta mördaren, och kammaåklagare Rebecka Martinsson får besök av de döda.

Bok 5

Till offer åt Molok av Åsa Larsson

Efter en lyckad björnjakt i den tornedalska byn Lainio, drygt 10 mil från Kiruna, sprättar jaktlaget upp magen på den döda bjässen. De rotar i våminnehållet med en pinne, och hittar till sin stora förskräckelse ett människofinger. Ungefär ett halvår senare hittas kroppen som tummen tillhört — en brutalt mördad kvinna. Kammaråklagare Rebecka Martinsson leder utredningen och tror sig ha funnit ett samband mellan mordet och en rad andra dödsfall som polisen avfärdat som olyckor. Högre ort stänger av Rebecka från utredningen, men det hindrar inte henne. Hon är personligt engagerad och har gett sig den på att hitta mördaren.

Parallellt med berättelsen tecknas ett historiskt porträtt av Kiruna, och läsaren får lära känna bland andra stadens grundare, och den förste gruvdisponenten Hjalmar Lundbohm.

Bok 6

Fädernas missgärningar av Åsa Larsson

Nio år sedan den förra boken, och 13 år sedan debuten, är det i år dags för sista berättelsen om Rebecka Martinsson. Fädernas missgärningar är en värdig avslutning på bokserien. Rebecka Martinsson jobbar kvar som åklagare i Kiruna; överarbetad och med taggarna utåt. Ett gammalt lik hittas i en frys och rättsläkaren Pohjanen vädjar till Rebecka att ta sig an fallet, trots att mordet är preskriberat.

Det visar sig att kroppen tillhör pappan till rikskände boxningslegendaren Börje Ström från Kiruna. Rebecka börjar rota i fallet, får sedermera ytterligare en mordutredning på halsen, och så småningom börjar hon förstå saker om sig själv och sin släkts historia som hon inte tidigare förstått. Om fädernas missgärningar, och hur de präglar oss än idag.

Författare

Åsa Larsson efter sista boken: ”Att skriva kan vara både blötmyr och roligt samtidigt”

Gillar du Åsa Larssons böcker?

Här är fler spännande bokserier!

Privat: Doggerland

Här är fler spännande bokserier!

Lundasviten

Här är fler spännande bokserier!

Bellman Noir

21 riktigt bra böcker från norr

21 riktigt bra böcker från norr

Den norra landsänden är hemvist för många begåvade författare och poeter. Här listar vi 21 av de allra främsta böckerna från norr.

Litterära deckare – 9 böcker som bjuder på både spänning och djup

Litterära deckare – 9 böcker som bjuder på både spänning och djup

Det finns spänningsromaner där språket i sig är en grej. Vi har listat några litterära deckare som troligen går hem även hos den lite mer kräsna bokälskaren.

Leif GW Perssons favoritböcker – 10 utvalda boktips

Leif GW Perssons favoritböcker – 10 utvalda boktips

Leif GW Persson är inte bara en av Sveriges mest lästa författare − han är en boktipsare av rang också. Vi har listat några av hans favoriter.

6 tv-serier som bygger på böcker vi älskar

6 tv-serier som bygger på böcker vi älskar

Kriminalserien om Rebecka Martinsson är baserad på Åsa Larssons deckarsvit. Här är några fler tv-serier som är baserade på böcker vi älskar.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.