En plats för bokälskare
Du röster genom att ange din mailadress och sedan bekräfta rösten i det vi mail vi skickar till dig. Röstningen pågår 2 maj – 3 september och du kan rösta en gång om dagen under hela perioden.
Är du en av dem som älskade mystiken och stämningen i Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen eller Agnes Cecilia? Här är fem böcker i samma anda.
Spöklik mystik, identitetssökande och utanförskap. Maria Gripe, en av barn- och ungdomslitteraturens giganter, hann skriva 36 böcker. Ur den skatten kommer här en lista med några guldkorn att upptäcka. Vilken är din favorit?
En vacker bok är en ständigt uppskattad doppresent. Från klassiker som Min barnkammarbok och Putte i blåbärsskogen till den nyare Hallå! En brokig samling – vi listar bokpresenterna som gör succé.
En av 1970-talets mest typiska barnböcker var Per, Ida och Minimum av Grethe Fagerström och Gunilla Hansson. Utan att dölja något (alltså, NÅGOT) berättar den färgstarkt om hur barn blir till. Och läsarna älskade det! Här är några minnesvärda lärdomar ur boken.
En av våra mest folkkära konstnärer och författare har även släppt flera barnböcker. Den första ”Trollet är inte hemma” – handlar om sonen Rafael.
Vissa läsupplevelser stannar med oss hela livet – vi minns berättelsen och hur den fick oss att känna. Och barnböcker kan beröra oss lika mycket i vuxenålder, om än på ett annat sätt. Vi frågade 21 aktuella författare om deras favorit.
Böckernas värld kan vara spännande, läskig och fantastisk. Vi listar de fem största serierna inom fantasy och äventyrs-genren för ungdomsböcker. Här är "The Big 5".
Hjärtat som dunkar så att det nästan hoppar ur kroppen. Att vara förälskad kan vara både fantastiskt och fruktansvärt. Här listar vi tio ungdomsböcker om kärlek, känslostormar och möten som förändrar allt.
Lilla My, Snusmumriken och Filifjonkan. I år fyller Tove Janssons berättelser om Mumintrollen 75 år. Havet spelade en viktig roll i författarens liv och böcker – och nu uppmärksammas jubileet med en internationell kampanj till förmån för det förorenade Östersjön. I vår kom även två klassiska muminberättelser i nyutgåva.
Hur får man in jämställdhet och normkritik i läsningen med barnen? Kajjan Andersson berättar om normkritik i barnböcker, läsglädjen som barn och att läsa med en autistisk son.
Barnböcker är konst. Och konst ska man ha med sig i fickan. Här är några av de illustrationer vi älskar mest just nu, perfekt anpassade för att fungera som bakgrundsbild i mobilen. Skärmdumpa och spara!
Med en imponerande enkelhet tar författaren och illustratören Stina Wirsén upp känsliga ämnen för de minsta läsarna. Här finns sju böcker att samlas kring, samtala om och växa med.
Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse på sajten. Genom att fortsätta godkänner du att vi använder cookies