Fantasyseriernas
Boktips

Fantasyseriernas "Big 5" – har du läst dem alla?

Böckernas värld kan vara spännande, läskig och fantastisk. Vi listar de fem största serierna inom fantasy och äventyrs-genren för ungdomsböcker. Här är "The Big 5".

Av: Moa Dahlgren
Publicerad: 29 mars 2020

Böckernas värld kan vara spännande, läskig och fantastisk. Vi listar de fem största serierna inom fantasy och äventyrs-genren för ungdomsböcker. Här är "The Big 5".

Det som lockade mest när man var ung, och än idag, är kanske det ovanliga. En annan värld, annorlunda från vår egen. Världar fyllda av äventyr, faror, kärlek, vänskap och mystiska varelser. Här är fem titlar som nog alla känner till.

1. Eragon av Christopher Paolini

Fantasyseriernas ”Big 5” – har du läst dem alla?

Christopher Paolini var bara 15 år när han började skriva den första boken i serien om Eragon och draken Saphira.

Eragon är bara en fattig bondpojke i den lilla byn Carvahall när han hittar en blå sten i skogen. Den blå stenen ska visa sig inte alls vara en sten utan ett ägg. Ett av de sista på jorden. Detta är nämligen inget vanligt ägg, för ur det föds en drake, Saphira. Eragon och Saphira skapar ett speciellt band och tillsammans utgör de det sista paret av drake och drakryttare. Denna vänskap blir början på ett äventyr och ett ansvar, världen ligger på deras axlar.

Första boken finns här.

Läs mer: Författaren Neil Gaiman – fixstjärna och fantasyikon

2. Hungerspelen av Suzanne Collins

Fantasyseriernas ”Big 5” – har du läst dem alla?

I en avlägsen framtid existerar inte längre den värld vi känner till. Länder och städer har fallit, istället finns huvudstaden, Panem, och 12 distrikt som alla förser den rika huvudstaden med material och mat. För att undvika revolt har ”staten” infört Hungerspelen, ett grymt spel där ungdomar tävlar om liv och död, överlevaren vinner. I distrikt 12 får vi följa Katniss. En stark ung kvinna som kämpar för sin familjs säkerhet i en osäker och farlig värld.  Under slåtterdagen, när deltagarna till Hungerspelen väljs ut, offrar Katniss sig själv för att rädda sin lillasyster Prim. Detta blir starten på en kamp om liv och död, Katniss blir starten på revolten.

Till sommaren får vi återigen läsa om slåtterdagen och arenan. Serien får utökning och en ny bok om Hungerspelen kommer ut.

Första boken finns här.

Lyssna på boken här.

3. Harry Potter av J.K. Rowling

Fantasyseriernas ”Big 5” – har du läst dem alla?

Pojken med det blixtformade ärret och de runda glasögonen är någon som många växt upp med. J.K. Rowlings fantastiska värld är något som lockar både stora och små.

Den försummade och föräldralösa pojken Harry bor hos sin elaka moster och hennes man. Där gör kusinen Dudley livet svårt för Harry. Det är inte förrän han får ett mystiskt brev, med ugglepost, som han börjar förstå att det finns ett annat liv som väntar honom. Han kliver rakt in i en värld av trolldom. På Hogwarts, skolan för trollkarlar och häxor, finner Harry snabbt sin plats i den magiska världen. Tillsammans med vännerna Ron och Hermione kämpar han mot den ondaste av dem ondaste, Voldemort.

Under sju böcker får vi följa Harry Potter när han växer upp i en värld, så olik vår egen.

Första boken finns här.

Lyssna på boken här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

4. Narnia av C.S. Lewis

Fantasyseriernas ”Big 5” – har du läst dem alla?

Narnia, den förtrollade världen som nås genom en garderob, är C.S. Lewis stora verk. Det finns sju böcker som handlar om den magiska världen, dess invånare och hela dess existens, lejonet Aslan.

I den första boken får vi reda på hur Narnia kommer till, starten på allt som sedan ska komma. I Häxan och Lejonet får vi följa med syskonen Pevensie på en oförglömlig resa. Lillasyster Lucy hittar genom en slump passagen till Narnia. Men i Narnia råder missförhållanden och där är evig vinter. De fyra syskonen påbörjar en resa för att rädda sig själva och världens som de plötsligt blivit en del av. På resan träffar de en hel del speciella figurer, faunen Herr Tumnus, de talande grävlingarna och framförallt den mäktiga Aslan.

Första boken finns här.

Lyssna på boken här.

5. Maze Runner av James Dashner

Fantasyseriernas ”Big 5” – har du läst dem alla?

Thomas vaknar upp helt utan minne. Han vet inte vem han är eller var han kommer ifrån. Runt honom står ett gäng unga killar. Inte heller de kommer ihåg något om sin bakgrund. Runt honom reser sig en hög mur. Gruppen av tonårskillar är instängda i ett stort område, inringat av den höga muren.

Det enda gruppen vet är att varje dag öppnas ett hål i muren och varje natt stängs samma hål. Hålet leder ut till en labyrint, fylld av dödliga faror och hemska odjur. Men en dag händer något. En ny person dyker upp och den här gången är det en tjej, Teresa. Thomas börjar ana att enda sättet att ta sig ut, och förstå vad han är en del av, är att ta sig genom den livsfarliga labyrinten.

Äventyrsserien utspelar sig i en dystopisk framtid och i fem böcker får vi följa Thomas, Teresa och de andra ungdomarna på en farlig resa mot svaren.

Första boken finns här.

Lyssna på boken här.

En sida till? Fortsätt läs!