Populära BookTok-böcker som blir film och tv
Boktips

Populära BookTok-böcker som blir film och tv

Med filmatiseringar av böcker som Det slutar med oss och Fourth Wing har vi mycket att se fram emot. SelmaStories har samlat 18 BookTok-titlar som ska bli eller har blivit film och tv-serier.

Av: Linnea Ivares
Publicerad: 15 januari 2024

Med filmatiseringar av böcker som Det slutar med oss och Fourth Wing har vi mycket att se fram emot. SelmaStories har samlat 18 BookTok-titlar som ska bli eller har blivit film och tv-serier.

Bok 1

Fourth Wing av Rebecca Yarros

I oktober 2023 avslöjade Fourth Wing-författaren Rebecca Yarros att Amazon och Michael B. Jordan gått ihop för att förvandla hennes new adult-serie, som blev en enorm succé under hela 2023 och utkom på svenska i december samma år, till en tv-serie. Här får vi följa tjugoåriga Violet Sorrengail som börjar på elitskolan Basgiath för att bli drakryttare – den tuffaste utbildningen på skolan. Plötsligt befinner hon sig i en våldsam värld där döden är ett felsteg bort.

När serien förväntas ha premiär är ännu inte bekräftat.

Översättare: Åsa Kempe

Bok 2

Imorgon och imorgon och imorgon av Gabrielle Zevin

Imorgon och imorgon och imorgon har hyllats – förutom av alla glödande fans på BookTok – av Goodreads, Amazon och Time Magazine som årets bästa bok 2022. Den tar sin början på ett sjukhus år 1987, där Sam och Sadie brottas med sina egna utmaningar och trauman. Genom sin gemensamma passion för dataspel upptäcker de en djup förbindelse till virtuella världar. Åtta år senare korsas deras vägar igen och de inleder ett samarbete för att erövra spelindustrin. Men verkligheten är inte lika perfekt som spelens fantasivärldar. Vi följer deras resa genom framgångar och prövningar, både i arbetslivet och privatlivet, samtidigt som samhället och deras relation genomgår förändringar över tid.

Paramount Pictures and Temple Hill Entertainment köpte filmrättigheterna till denna dundersuccé redan år 2021. När filmen förväntas ha premiär är ännu inte bekräftat.

Översättare: Niclas Nilsson

Bok 3

Det slutar med oss av Colleen Hoover

Se hit alla CoHo-fans! Wayfarer Entertainment fick filmrättigheterna till Det slutar med oss redan 2019 och nu är det inte långt kvar tills vi får se berättelsen komma till liv med Blake Lively, Justin Baldoni och Brandon Sklenar i rollerna. 

I denna hjärtskärande kärlekshistoria av Colleen Hoover får vi följa Lily som flyttat till Boston och fullföljt sin dröm om att öppna en egen blomsterhandel. Där träffar hon, och faller för den ursnygge neurokirurgen Ryle. Men efterhand i relationen kommer Lilys förflutna tillbaka och hotar allt de byggt upp.

Filmen har premiär någon gång under 2024.

Översättare: Christina Mansicka

Bok 4

Den spanska kärleksbluffen av Elena Armas

Med hjälp av Peter Hutchings, som bland annat gett oss The Hating Game, kommer vi snart få se Den spanska kärleksbluffen i filmrutan. Denna BookTok-sensation handlar om Catalina Martín, som desperat behöver en dejt till sin systers bröllop i Spanien. Speciellt eftersom hon ljög och berättade för sin stora, skräniga familj att hon har en ny amerikansk pojkvän.

Översättare: Ida Ingman

Bok 5

Bokälskare av Emily Henry

Feelgood-stjärnan Emily Henrys romantiska komedi Bokälskare gavs ut 2022 men har redan sålt i över en miljoner ex – och nu ska den bli film! 28 mars blev det bekräftat att Tango Entertainment har köpt filmrättigheterna, men det är inte helt klart än när den beräknas vara färdig.

Romanen följer den tuffa litterära agenten Nora Stephens när hon tar en paus från hennes stressiga karriär för att ta semester för att träffa hennes syster Libby. Hon drömmer om picknicks bland landsbygdens ängar med en snygg läkare eller en muskulös skogshuggare. Men istället träffar hon på Charlie Lastra, en butter förläggare som också är från New York, precis som Nora. Det skulle kanske ha kunnat bli gulligt och romantiskt, om det inte vore för det faktum att Nora och Charlie redan har träffats massor av gånger hemma i stan, och det har aldrig varit det minsta gulligt…

ÖversättareAnna Thuresson

Bok 6

Evelyn Hugos sju äkta män av Taylor Jenkins Reid

Under mars 2022 meddelade Netflix att berättelsen om Hollywoodstjärnan Evelyn Hugo och hennes liv i Los Angeles på 1950-talet ska filmatiseras. Liz Tigelaar, manusförfattare till Little Fires Everywhere (Små eldar överallt), kommer att skriva manuset och hittills har det släppts få detaljer om skådespelarna och releasedatumet.

Översättare: Birgitta Wernbro Augustsson

Uppdatering: Den 31 mars 2023 meddelade filmbolaget Picturestart att de köpt filmrättigheterna till Taylor Jenkins Reids senaste roman, Carrie Soto Is Back om stjärntennisspelaren Carrie Soto som går i pension men gör en comeback när hon får en ny rival får chansen att slå Carries världsrekord.

Bok 7

Normala människor av Sally Rooney

En BookTok-lista är inte komplett utan en Sally Rooney-roman. Normala människor finns som tv-serie i 12 delar och berättar om Connell och Marianne som växer upp i samma småstad. Han är en populär fotbollskille, hon är rik men ensam. De börjar prata för att sedan ligga och kort därefter göra slut. Så fortsätter det, hela vägen till universitetet i Dublin. Där är rollerna plötsligt omvända.

Översättare: Klara Lindell

Bok 8

Sommarmöten av Emily Henry

Emily Henrys Sommarmöten ska bli film och vi kan knappt vänta! Boken, som utsågs till årets bästa feelgood 2021 i Goodreads Choice Awards, handlar om Poppy och Alex, som trots sina olikheter varit bästa vänner ända sedan de gick på college. Och i tio års tid har de gjort en resa tillsammans. Tills för två år sedan, när de förstörde allt. Men Alex bestämmer sig för att försöka övertala honom att följa med på ännu en sommarresa. Mirakulöst nog tackar han ja.

Översättare: Anna Thuresson

Bok 9

Sången om Akilles av Madeline Miller

Under 2015 avslöjade Madeleine Miller att Caryn Mandabach Productions Ltd., producent för BBC-serien Peaky Blinders, köpt rättigheterna till Sången om Akilles för en möjlig miniserie. Vi håller tummarna för att vi snart ska att få se Millers succéroman om Akilles och Patroklos på våra tv-skärmar!

Översättare: Christoffer Svensson

Läs också! Grekiska myter blir levande igen i Madeline Millers romaner

Bok 10

Rött, vitt och kungligt blått av Casey McQuiston

Även om det inte finns något releasedatum ännu, har castingen till Rött, vitt och kungligt blått bekräftats. Nicolas Galitzine (prins Robert i Askungen) kommer att spela prins Henry av Wales, och Taylor Zakhar Perez (Marco Pena i The Kissing Booth 3) kommer att spela Alex, son till USA:s första kvinnliga president. Filmen kommer ha premiär på Amazon Prime.

Översättare: Emil Almén

Bok 11

They Both Die at the End av Adam Silvera

Chris Van Duse, skaparen av den populära Netflix-serien Bridgerton, tar sig nu an Adam Silveras hjärtskärande YA-roman om de två tonårspojkarna, Mateo och Rufus, som får veta att de bara har en dag kvar att leva. Inga detaljer om skådespelare eller releasedatum har ännu släppts.

Bok 12

Kirke av Madeline Miller

Litteraturens första häxa ska få sin egen tv-serie! Producenterna som bland annat gett oss Mulan ligger bakom de åtta avsnitten som kommer att ha premiär på HBO Max.

Översättare: Niclas Nilsson

Missa inte! Böcker om antiken och grekisk mytologi

Bok 13

Det hände en sommar av Tessa Bailey

Under 2022 avslöjades det att It Happened One Summer, den första delen i Tessa Baileys älskade Bellinger Sisters-serie, ska bli film. Berättelsen följer en Hollywood ”It Girl” som blir förvisad av sin rika familj till en liten strandstad i Pacific Northwest. Väl på plats stöter hon på en butter och sexig sjökapten som är övertygad om att hon inte hör hemma där…

Missa inte! Spicy romance! Böcker med heta känslor och romantik

Översättare: Helena Dahlgren

Bok 14

Samtal med vänner av Sally Rooney

Efter succén med tv-serieversionen av Normala människor är det nu dags för en filmatisering av Sally Rooneys debutroman Samtal med vänner. Serien följer en grupp på fyra vänner och hur deras liv flätas samman med varandra. Alla tolv avsnitt finns att se på streamingtjänsten Hulu.

Översättare: Klara Lindell

Bok 15

Ett hov av taggar och rosor av Sarah J. Maas

Ett hov av taggar och rosor är den första delen i en serie av Sarah J. Maas och en av de mest populära fantasyserierna på BookTok. Med hjälp av bland annat Outlander-skaparen Ron Moore förväntas boken bli tv-serie, och på TikTok spekulerar fansen redan för fullt. Kommer den leva upp till de hög förväntningarna? Det återstår att se…

Översättare: Carina Jansson

Läs också! Fantasyserier du inte får missa

Bok 16

En av oss ljuger av Karen M. Mcmanus

Under 2021 släpptes en serie som är baserad Karen M. McManus succéroman En av oss ljuger. Den följer fem gymnasieelever som får kvarsittning, men bara fyra av dem kommer ut levande.

Översättare: Jan Risheden

Bok 17

Heartstopper av Alice Oseman

Alice Osemans berättelse om Charlie och Nick publicerades först digitalt på nätet där den på kort tid fick en stor mängd läsare. Några år senare har hennes självpublicerade serie blivit en internationell försäljningssuccé som översatts till närmare 30 språk. Tv-serien är nu tillgänglig att streama och har blivit en storfavorit hos Netflixtittarna.

Översättare: My Bergström

Bok 18

Daisy Jones & The Six av Taylor Jenkins Reid

Skruva upp förstärkarna! Ännu en Taylor Jenkins Reid-roman ska filmatiseras. Denna miniserie i dokumentärstil kommer att följa det fiktiva samarbetet mellan den unga musikstjärnan Daisy Jones och rockbandet The Six. Det är berättelsen om bandets uppgång och dramatiska fall, vid toppen av deras framgång.

Reese Witherspoons produktionsbolag, Hello Sunshine, kommer att producera serien.

Översättare: Rebecca Alsberg

En sida till? Fortsätt läs!