10 internatskoleböcker för vuxna
Böckerna

10 internatskoleböcker för vuxna

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 januari 2019

Internatskolemiljön är som en sorts subkultur inom skönlitteraturen. Den som läser en roman med skoluniformer och sovsalar i fokus vill läsa fler och fler. Här är en lista för alla som inte kan få nog av trassliga tonårsrelationer, mysterier och anrika miljöer. 

1. Never let me go av Kazuo Ishiguro

Genetik, kloning – och en stark uppväxtskildring i internatskolemiljö. Kathy, Tommy och Ruth växte upp på ett isolerat internat på den engelska landsbygden. Men varför var de egentligen där? När Kathy i 30-årsåldern tänker tillbaka på sin uppväxt börjar hon minnas saker. Hon minns hur folk som sökte sig utanför internatets grindar inte kom tillbaka och hur människor som kom utifrån verkade vara livrädda för dem. När minnesbilderna fogas samman går sanningen så sakteliga upp.

Boken finns här.

2. En hemlig plats av Tana French

En deckare, men lika mycket en hypnotiskt uppslukande skildring av livet på ett flickinternat. Det har gått ett år sedan Christopher Harper hittades ihjälslagen på den välklippta gräsmattan innanför murarna på flickinternatet St Kilda’s. Chris var sexton år och elev på pojkskolan i närheten. Nu dyker en av tjejerna på St Kilda’s, Holly Mackey, upp på polisstationen med ett foto på Chris i handen. Holly säger att hon hittat bilden på internatskolans anslagstavla, där eleverna sätter upp lappar med sina hemligheter. Hennes historia ger nytt liv åt fallet.
Kriminalpolisernas intensiva utredningsarbete ger En hemlig plats ett febrigt tickande driv, samtidigt som Tana French målar upp en tonsäker skildring av tonårsliv.

Fullkomligt hypnotiserande läsning.
/Gillian Flynn

Boken finns här.

 

3. Ondskan av Jan Guillou

Vid det här laget en riktig klassiker, som handlar om brutalt våld i vardagen.  Vi får följa huvudpersonen Eriks fostran i ondska från hemmet med den sadistiske fadern till skolgården med dess gängbildningar. Erik blir relegerad och hamnar på internatskola,  en värld fylld av pennalism. Eriks försök att hävda sig mot de äldre elevernas förtryck leder in i en spiral av våld som han i längden inte kan bemästra. Det leder till öppet krig. Till slut är Erik beredd att ta den avgörande hämnden….

Boken finns här.

4. Rök av Dan Vyleta

Det är 1800-tal. På en sträng internatskola för sönerna till landets elit finner två tonårspojkar, Charlie och Thomas, varandra. I deras värld  avslöjas onda tankar genom att den syndige ger ifrån sig rök och sot, något pojkarna förväntas kunna hantera.  Charlie har lätt för att vara god, men för den impulsive Thomas är det en ständig kamp. Under en resa till London kommer de båda en konspiration på spåren och de hittar tecken på att röken inte, som de lärt sig, är ett straff från ovan utan mer en sjukdom, som kan missbrukas i fel händer. Tillsammans med Thomas kusin ger de sig av på jakt efter ett botemedel – och efter sanningen.

Boken finns här.

5. I en klass för sig av Curtis Sittenfeld

Curtis Sittenfelds romandebut är numera närmast mytomspunnen, och ett måste för alla litteraturälskare. Den handlar om Lee Fiora, en intelligent och observant fjortonåring som börjar på en prestigefylld internatskolan i Massachusetts som hon, åtminstone delvis, valt på grund av den glassiga broschyr hon beundrat. Men Lee upptäcker snart att skolan är en sluten värld av blasé, attraktiva ungdomar som tillbringar sina lov på exklusiva semesterorter och som bara kommunicerar med de som är som dem. Pengar är något alla andra har, men ingen talar om. I deras sällskap blir Lee någon hon inte vill vara, någon hon inte ens känner igen. Hennes försök att närma sig andra slutar oftast i att hon sluter sig än mer. Hur ska man veta vem man är, när ingenting omkring påminner en?

Boken finns här.

6. Ränderna går aldrig ur av Agnes Hellström

Elin växer upp i det lilla samhället Gimo, med en mor som har tagit avstånd från sin överklassbakgrund. Hon hittar en glansig broschyr om Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket och lockas av löftet om gemenskap, vänner och lycka – allt det hon själv saknar.
Elin får börja på skolan och inledningsvis älskar hon den nya tillvaron. Festerna, de nyfunna vännerna och känslan av samhörighet. Men livet på internatskolan är inte så okomplicerat som det först verkar. Snart visar det sig att många av hennes klasskamrater, trots sin privilegierade bakgrund och perfekta fasad, bär på egna trauman. Och ju längre tiden går, desto starkare reagerar Elin mot förnedrande initieringsriter, klasskillnader och hierarkiska ordningar. Hon känner sig klämd mellan två världar och blir alltmer osäker på vem hon är och var hon egentligen hör hemma. Tydligen måste hon välja sida, för att inte stå ensam kvar.

 

7. Efter Alaska av John Green

När Miles bestämmer sig för att packa ihop biografierna i pojkrummet i Florid och flytta till internatet Culver Creek för att söka sitt ”Stora Kanske förändras hans liv för alltid. Ett par rum ner i korridoren på Creek presenteras han för Alaska Young. Hon förkroppsligar allt han aldrig har varit i närheten av. Alaska är smart, rolig och osannolikt sexig. Och oberäknelig. En tänkvärd och humoristisk bok som passar såväl unga som vuxna.

Boken finns här.

8. Den hemliga historien av Donna Tartt

Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner exemplar och översatts till 23 språk. Boken som blivit kultförklarad har väckt stor uppmärksamhet ända sedan den utkom 1992.  Handlingen kretsar runt Richard Papen, som börjar på college och accepteras av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande – något som han själv gärna velat vara – utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden.

Boken finns här.

9. Fördjupade studier i katastroffysik av Marisha Pessl

Sextonåriga Blue har aldrig bott på samma plats i mer än en termin. Tillsammans med sin pappa, den erkände gästprofessorn, har hon rest runt i USA och fått det mesta av sin skolundervisning i bilen. Trots detta, eller kanske just därför, är Blue en toppstudent som vet mer om den klassiska litteraturen än om det liv som tonåringar förväntas leva. Men när Blues pappa plötsligt beslutar sig för att Blue ska tillbringa hela sitt sista år i high school på ett och samma ställe, tar hennes liv en oanad vändning. På ärevördiga St. Gallway School blir hon indragen i en grupp studenter som kallas ”De blåblodiga” och vars tillvaro kretsar kring Hannah Schneider, skolans karismatiska filmlärare. Snart befinner sig Blue i en komplicerad härva av konspirationer, svek och död.

Boken finns här.

10. Den ökända historien om Frankie Landau-Banks av E. Lockhart

En ung vuxen-roman som passa lika bra för vuxna internatskoleälskare. Frankie Landau-Banks har förändrats under sommarlovet. När hon till hösten kommer tillbaka till sin internatskola blir hon tillsammans med den populära Matthew Livingston. I hans sällskap får Frankie en ny social status och nya vänner, men hon träder också in i en värld full av hemligheter. Hon får nys om att Matthew är med i ett hemligt sällskap: ett sällskap där bara killar är välkomna. Frankie vägrar låta sig nedvärderas eller uteslutas på grund av sitt kön. Hon vet att Matthew ljuger och undanhåller saker för henne. I tysthet börjar hon därför smida planer för att visa att hon är smartare än killarna.

Boken finns här.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!