10 klassiska generationsromaner att upptäcka
Boktips

10 klassiska generationsromaner att upptäcka

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 18 oktober 2018

Begreppet generationsroman används ofta inom litteraturen — men det är inte alltid helt självklart vad det faktiskt betyder. Enkelt förklarat är en generationsroman en roman som skickligt fångar tidens anda och porträtterar den unga generationens idéer, liv och stämningar. SelmaStories listar tio klassiska generationsromaner värda att läsa.

Läs mer: 14 böcker som vi oftast rekommenderar andra att läsa

1. På väg av Jack Kerouac

Bokomslag för På väg
En av de mest kända generationsromanerna som kom att definiera beatgenerationen på 40- och 50-talet. I På väg följer den unga och oskyldiga Sal Paradise (Kerouacs alter ego) med sin äventyrslystna vän Dean Moriarty på en resa fram och tillbaka över USA. De söker frigörelse och förverkligande genom sprit, sex, jazz och droger.

Boken finns här.

2. Generation X av Douglas Coupland

En roman som skildrar generationen födda på 60- och 70-talet, ofta kallad för den ironiska generationen. I Generation X får vi följa Andy, Dag och Claire som säger upp sig från sina meningslösa jobb för att istället leva i Kaliforniens öken. De hankar sig fram på ströjobb som saknar framtid och dricker. De börjar berätta humoristiska sagor för varandra om en värld med gamla tv-serier och svenska slit-och-släng-möbler.

Boken finns här.

Läs också: 17 böcker du säger att du har läst fast du inte har det

3. Gentlemen av Klas Östergren

Bokomslag för Gentlemen
Sommaren 1978 har Klas Östergren blivit bestulen på allt han äger, med undantag för två skrivmaskiner, och driver runt i Stockholm. Han flyttar in hos boxaren och pianisten Henry Morgan och hans bror Leo, en fd barnstjärna, filosof och poet. Vi får lära oss allt mer om bröderna Morgans bisarra tidigare liv och berättaren kommer en historia om illegala vapenaffärer med Nazityskland på spåren.

Boken finns här.

4. Stål av Silvia Avallone

Bokomslag för Stål
Anna och Francesca växer upp i ett nedgånget bostadsområde på den italienska kusten. De är tretton år, på väg in i vuxenvärlden, och föremål för männens och pojkarnas blickar. Men de drömmer om stora liv bortanför hemstaden. Anna vill bli domare eller politiker och Francesca hoppas kunna bli modell eller jobba på tv. Silvia Avallone skildrar de två tonårstjejers vänskap och hur deras drömmar möter verklighetens förväntningar och krav.

Boken finns här.

5. Filip av Rolf Carlsson

Bokomslag för Filip
En medelålders författare lider av skrivkramp samtidigt som han förbereder sig för sin nästa litterära satsning. Men det förflutna kräver uppmärksamhet och han ställs öga mot öga med den unge man han en gång var och de val han gjort i livet. Filip är en värmländsk generationsroman om kärlek, vänskap, drömmar, svek och utanförskap.

Boken finns här.

Läs mer: 13 böcker vi läser om och om igen

6. Räddaren i nöden av J.D. Salinger

Bokomslag för Räddaren i nöden
Även detta en klassisk bok om hur ungdomen gör revolt mot vuxenvärlden. Holden Caufield är 16 år, han har precis blivit relegerad från skolan och ska träffa sina föräldrar i New York. Istället bestämmer han sig för att leva några dygn som vuxen i det sjudande Manhattan. Under sina hektiska dygn hinner han besöka nattklubbar, möta före detta flickvänner och ha ett misslyckat hotelläventyr med en call girl.

Boken finns här.

7. Jack av Ulf Lundell

Bokomslag för Jack
Ulf Lundells debutroman från 1976 är också en av våra mest uppskattade svenska generationsromaner. I Jack möter vi en bohemisk ung man från Stockholm som drömmer om ett liv som författare och musiker. Jack och hans vänner festar lite varstans i Stockholm och på Gotland, han arbetar envist på sin roman och lever under en period kollektivliv. Boken består av tre delar där den andra delen är skriven i dagboksform. Det är ett virrvarr av alkohol, musik, skrivande, droger, sex och psykiskt kaos i 70-talets generationsroman.

Boken finns här.

8. Alltings början av Karolina Ramqvist

Bokomslag för Alltings början
Saga går i gymnasiet på Södra Latin i 90-talets Stockholm. Hon är ivrig att kliva in i vuxenvärlden och erövra stan och tar sig snabbt in i de inre kretsarna, lär känna rätt folk, ligger och festar. Men hon är uppvuxen med en mamma som är konstnär och feminist och Saga har en gnagande känsla av leda och att hon borde göra något, som kvinnorna som kämpat för fri abort och dagis. Hon börjar träffa den vackra Victor Schantz och deras relation blir något som står i rak motsats till allt det som Saga fått lära sig.

Boken finns här.

9. Noll att förlora av Bret Easton Ellis

Bokomslag för Noll att förlora
Bret Easton Ellis debutroman från 1985 handlar om Clay, en rik ung universitetsstudent som återvänder hem till Los Angeles under jullovet. Han träffar gamla flickvänner och vänner och fyller sina nätter med hårt festande, droger och one night stands. Det är en roman som ger sig hän åt ungdomens hedonism och moraliskt förfall — utan att varken förlåta eller klandra sådant beteende.

Boken finns här.

10. Ta vad man vill ha av Louise Boije af Gennäs

Bokomslag för Ta vad man vill ha
En roman från 1991 om att som tjej ta vad man vill ha i storstadens nöjes- och nattliv. Den namnlösa huvudkaraktären lever i en karusell av killar, droger, taxifärder och toalettbesök. Hon lever efter devisen att om man vill att roliga saker ska hända, då måste du själv se till att de händer.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!