10 litterära skurkar vi hatar att älska
Författare

10 litterära skurkar vi hatar att älska

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 26 oktober 2018

Sympatiska hjältar i all ära, ibland är skurkarna de mer spännande karaktärerna. En del har tragiska erfarenheter bakom sig och väcker medkänsla, en del söker botgöring och andra är helt enkelt så underbart onda, genialiska och komplexa att vi inte kan låta bli att älska dem. SelmaStories listar tio skurkar från litteraturen vi inte kan motstå.

Läs mer: 8 grisiga manskaraktärer i litteraturen

1. Amy Dunne i Gone Girl


Spoilervarning för dig som varken har läst boken eller sett filmatiseringen av Gone Girl!

Amy Dunne fejkar sin egen död och sätter dit sin man Nick som mördaren — hon är absolut bokens skurk. Men hennes skicklighet och intelligens gör att läsaren ändå hejar på henne. Nick är också en otrogen idiot. Det finns ju värre motiv.

Boken finns här.

2. Frankensteins monster i Frankenstein


Victor Frankensteins försök att skapa den perfekta människan gick inte riktigt som han hoppats och varelsen som istället stod framför honom var ett vanskapt monster. Monstret i den klassiska Frankenstein gör många illa, men det är är främst på grund av okunskap och svårigheter att kommunicera. Det är svårt att inte känna sympati med varelsen som övergivits av sin skapare och mest av allt söker närhet och kärlek.

Boken finns här.

3. Mårran i Muminböckerna

Bokomslag för Sagor från Mumindalen
En stor, kall, skrämmande och spöklik gestalt som är ett ständigt närvarande hot för invånarna i Mumindalen. Men är hon verkligen så farlig? Allt Mårran rör vid fryser till is men innerst inne längtar hon efter ljus och värme. När Mumintrollet vågar närma sig Mårran minskar hennes hotfullhet och en del menar att hon snarare är en produkt av vår egen rädsla för det okända som skapats genom utfrysning. Det om något väcker väl sympati?

Boken finns här.

4. Raskolnikov i Brott och straff

Bokomslag för Brott och straff
Huvudpersonen i klassikern Brott och straff planerar och genomför ett mord på en hatad pantlånerska för att lösa sina pengaproblem. Genom hela romanen våndas han över detta mord samtidigt som han rättfärdigar brottet genom att se sig själv som en extraordinär varelse som inte omfattas av vanliga människors moraliska gränser. När insikten om vad han har gjort alltmer landar hos Raskolnikov blir han dock sjuk av skuld och plågas av sina minnen. Raskolnikov landar ändå i någon typ av botgöring när han till slut anger han sig själv och döms till ett långt straff.

Boken finns här.

5. Tom Ripley i Mr Ripley: En man med många talanger


Tom Ripley är en fulländad psykopat som skickligt manipulerar och tar över Dick Greenleafs liv. Men det är också svårt att inte tycka lite synd om Tom Ripley. Han är lite utstött, blyg, naiv men äventyrslysten och så mån om att göra ett gott intryck. Karaktärsdrag som är lätta att känna igen i sig själv. Fram till att han kallblodigt mördar sin vän, det vill säga.

Boken finns här.

6. Draco Malfoy i Harry Potter-böckerna


Draco Malfoy är en av seriens mest älskade karaktärer, trots att han många gånger beter sig vidrigt. Draco målas tidigt upp som Harry Potters nemesis på Hogwarts och de två hamnar ofta i bråk. När Voldemort återvänder och anskaffar sig mer makt blir hela familjen Malfoy dödsätare, men Dracos motvilja skildras tydligt. Scenen där han med tårar i ögonen gör sig redo för att döda Dumbledore väcker sympati även i de hårdaste av hjärtan. Han är ju trots allt bara ett barn som manipulerats av Voldemort och sin pappa.

Böckerna finns här.

7. Estella i Lysande utsikter


Hon krossar hjärtan utan några som helst samvetskval och är kall och likgiltig som få, men det är svårt att inte imponeras över makten hon har över andra.
Estella, som Pip är hjälplöst förälskad i, uppfostrades av Miss Havisham till att helt stänga av sina känslor och förföra män utan att besvara deras känslor. Med andra ord — det är svårt att klandra Estella för hennes känslokalla sätt.

Boken finns här.

8. Alex i A Clockwork Orange


Berättaren i A Clockwork Orange är besatt av våld och uppvisar ingen ånger eller skuld. Tvärtom, han njuter av att göra andra illa. Det är lätt att tycka illa om Alex. Romanen berättas dock från hans perspektiv och läsaren bildar snart en relation med honom. Detta i kombination med hans ålder (Alex är bara 15 år) och de fasor han utsätts för gör att han mer och mer framställs som ett offer i boken.

Boken finns här.

9. Cersei Lannister i Sagan om is och eld-böckerna


Cersei är en genomvidrig karaktär som inte tvekar inför att ljuga, mörda och manipulera för att få sin vilja igenom. Men hon är också den kanske mest komplicerade skurken i Sagan om is och eld som gör allt i sin makt för att skydda sina barn. Oavsett om du hejar på henne inte så är en sak säkert — fantasyböckerna hade varit mycket tristare utan Cersei.

Boken finns här.

10. Heathcliff i Svindlande höjder


Vi vet, han beter sig riktigt svinigt. Han är galet kär i Cathy men drivs många gånger av svartsjuka och hämnd. Han är snabb med att manipulera, hota och även ta till våld, trots det beskrivs han ofta som en romantisk hjälte. Heathcliffs traumatiska barndom gör givetvis sitt för att väcka sympatier hos läsaren men kanske är vi bara svaga för, som en medlem i Litteraturgäris beskrev det, en ”tidig problematisk emo babe”.

Boken finns här.

Foto: 20th Century Fox

En sida till? Fortsätt läs!