11 böcker som definierade 1990-talet
Boktips

11 böcker som definierade 1990-talet

Ljuva 1990-tal! Vi listar böckerna som definierade 1990-talet. Årtiondets stora snackisar som alla läste – och som håller än idag.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 14 december 2018

Ljuva 1990-tal! Vi listar böckerna som definierade 1990-talet. Årtiondets stora snackisar som alla läste – och som håller än idag.

1990-talet är årtiondet som gav oss finanskris och bostadskrasch, avregleringar och EU-medlemskap. Men också grunge och triphop (googla det!), Vänner och Rederiet, kaffe latte i ta med-mugg, internet och sushi på bred front.

På litteraturfronten bubblade det i deckargenren – det här var innan den stora deckarboomen – och feminism och kritik av heteronormen började bli mainstream, med böcker som Under det rosa täcket och Stjärnor utan svindel. Och så var det givetvis mycket, mycket mer. För det är ju omöjligt att sammanfatta ett årtionde på ett par rader. Men läser man böckerna på vår lista får man en hint om vad man pratade om i bok-Sverige, och vad ”alla” läste under det ironiska 1990-talet.

1. Den högsta kasten av Carina Rydberg

Carina Rydbergs självbiografiska roman utspelar sig i Stockholms krogvärld. Det är 1990-talets mitt och Carina hänger – eller bor, nästintill – på innekrogen PA & co, som till stor del är berättelsens scen. Hon blir passionerat förälskad i en av stamgästerna på krogen, en framgångsrik advokat, men blir sviken och därefter nästintill besatt.

Idag, mer än 20 år senare, är det svårt att förstå vilken skandal Den högsta kasten skapade när den utkom 1997. Men det här var innan sociala medier, #metoo och reality-tv, och att namnge människor gjorde man inte ostraffat – Carina Rydberg blev utskälld och anmäld för förtal. Boken blev oerhört uppmärksammad och omdebatterad.

Boken finns här.

2. Stjärnor utan svindel av Louise Boije af Gennäs

Även denna bok tar avstamp i självupplevda händelser. Gifta överklasskvinnan Sofi blir passionerat förälskad i den lesbiska feministen och debattören Kajan, och lämnade man och klass för kärleken. I verkligheten bröt Louise upp från sitt äktenskap för att leva tillsammans med Mian Lodalen, och de blev 1990-talets mest omtalade lesbiska par (vid sidan av Efva Attling och Eva Dahlgren förstås).

Boken finns här.

3. Under det rosa täcket av Nina Björk

Feministisk bibel som håller än idag. Många av dagens tongivande feminister och debattörer nämner just denna bok då de pratar om sitt feministiska uppvaknande. Litteraturvetaren och författaren Nina Björk talar för en feminism som inte gör kvinnan till en utopi, som inte ger henne en ”naturlig” identitet – utan som istället kämpar för en frigörelse från fasta könsidentiteter.

Boken finns här.

4. Cigarett; Pool; Volt av Per Hagman

Per Hagmans debutroman Cigarett från 1991 blev en riktig generationsroman, och fick en uppmärksamhet som kan jämföras med Ulf Lundells Jack. Per Hagman blev en fixstjärna och alla indieflickors dröm-man.

I denna samlingsvolym finns hans tre första böcker: Cigarett, Pool, Volt.  I debuten Cigarett från 1991 berättar den då 22-årige författaren om Johan som är servitör på en nattklubb och som rör sig bland unga vackra människor i Stockholmsnatten. I uppföljaren Pool (1992) är miljön den franska Rivieran, där den unge huvudpersonen framlever sina dagar som älskare åt en bedagad filmstjärna samtidigt som han minns sin stora tonårskärlek. I Volt (1994) möter vi Vendela, den vackra men olyckliga tonårsflickan som lämnar småstaden för Stockholm, där hon träffar den ångestridne popstjärnan Vincent.

Boken finns här.

5. En komikers uppväxt av Jonas Gardell 

1990-talet var decenniet då Jonas Gardell blev folkkär. Hans roman En komikers uppväxt är en gripande, sorglig uppväxtskildring och handlar om Juha, klassens clown, som växer upp i 1970-talets svenska förort. Humor, värme, mobbning och svek. Det här var en bok som verkligen alla läste när det begav sig 1992.

Boken finns här.

6. Sprängaren av Liza Marklund

Visst hade vi haft internationella deckarstjärnor innan – Henning Mankell och Sjöwall-Wahlöö, för att nämna några – men frågan är om inte Liza Marklund på något sätt drog igång den svenska deckarboomen, som sedan spreds över världen strax efter millennieskiftet. Hennes Sprängaren blev en strålande succé, Annika Bengtzon en av de första liksom dysfunktionella kvinnliga huvudkaraktärerna (som banade väg för t ex Lisbeth Salander) och Liza Marklund blev deckardrottning med hela svenska folket. Dessutom omtalad och kritiserad för sina bombastiska marknadsföringsknep: hennes ansikte täckte till exempel hela Åhléns Citys husfasad.

Boken finns här.

7. Aprilhäxan av Maj-Gull Axelsson

Augustprisvinnare 1997, och Maj-Gull Axelssons stora genombrottsroman. Höll Aftonbladets recensent ”vaken hela natten” och fick läsarna att gråta. Handlar om Desirée, som legat sängbunden på ett sjukhem sedan 1950-talet. Hon kan varken gå eller tala och är helt beroende av vårdpersonalens omsorger. Men hon är inte helt vapenlös. Hon har sin aprilhäxeförmåga, en alldeles speciell gåva som gör att hon som en liten gnista kan sitta i ett djurs eller annan människas öga och på så sätt ta sig utanför sjukhemmets väggar. Vaksamt följer hon sina tre systras liv. De som inte ens vet om att hon finns.

Boken finns här.

8. High Fidelity av Nick Hornby

På 1990-talet var musiken superviktig och för de unga var musiken den starkaste identitetsmarkören – din skivsamling hemma sade mer om vem du var än vad du hade för kläder på dig. Det kryllade av skivaffärer, och där hängde alla musiknördar – i timmar. Så blev också High fidelity en riktig generationsroman.

Huvudpersonen i High Fidelity, Rob, är 36 år och driver en nedåtgående skivaffär i London. Hans lägenhet är fylld av tusentals skivor och musiken är hans stora passion i livet. När vi kommer in i handlingen har han just blivit lämnad av sin flickvän – Laura, vilket får honom att börja fundera över sitt liv. Han söker upp sina före detta flickvänner och försöker hitta en förklaring till varför tjejerna alltid gjort slut med honom.

Kuriosa: Det gjordes en lyckad filmatisering av boken med John Cusack i huvudrollen, som utspelade sig i Chicago istället för London.

Boken finns inte längre till försäljning på svenska, men finns att låna på bibliotek eller hitta på antikvariat.

9. The Beach av Alex Garland

1990-talet var också årtiondet då det blev mainstream att luffa runt i Thailand, och kanske har denna bok något med det att göra. The Beach från 1996 blev Alex Garlands genombrott, och filmatiserades med Leonardo di Caprio i huvudrollen med filmmusik av 1990-talsgruppen All Saints.  Kallas ibland för en modern Flugornas herre.

Richard är en ung äventyrare som rest till Thailand. Bland alla backpackers ryktas det om en mytomspunnen ö, ett Shangri-La för luffande västerlänningar. Richard bestämmer sig för att försöka hitta ön tillsammans med ett ungt franskt par, Françoise och Ètienne. När de hittar den blir de en del av det alternativa samhälle som skapats där, och får också uppleva de mörka sidorna av det.

10. Den hemliga historien av Donna Tartt 

Väckte stor uppmärksamhet när den utkom 1992. Har sålts i över fem miljoner exemplar och översatts till 23 språk. Donna Tartt var själv en skygg doldis, som höll sig undan uppmärksamheten och skrev inte fler böcker under 1990-talet.

Boken inleds av att Richard Papen börjar college. Här accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. De är människorna han vill vara med, som han fascineras av, men han inser snabbt att de inte bara är kultiverade och spännande – något som han själv gärna velat vara – utan att de ägnar sig åt mycket mer än vanligt collegeliv. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men deras lekar går snabbt för långt och någon måste ta skulden…

Boken finns här.

11. Generation X av Douglas Coupland 

Utkom 1991 och blev omedelbart kultförklarad. Brukar kallas för ”romanen som definierade den ironiska generationen”.

Andy, Dag och Claire är i tjugoårsåldern och präglade av åttiotalsfenomen – yuppies, lågkonjunktur, crack och Ronald Reagan. Här representerar de den nya generationen: Generation X. Men de vägrar ställa upp som målgrupp för smarta marknadsförare. De säger istället upp sig från sina meningslösa och otacksamma jobb och drar i väg till Kaliforniens öken. Där dricker de, försörjer sig på ströjobb, och berättar humoristiska och oroande sagor för varandra om en värld av popkultur, gamla TV-serier och svensk slit-och-släng-design.

Boken finns här.

 

En sida till? Fortsätt läs!