12 extremt obehagliga fiktiva karaktärer
Boktips

12 extremt obehagliga fiktiva karaktärer

Man får stå ut med mycket när man älskar att läsa. Till exempel extremt jobbiga och obehagliga karaktärer. Här är våra värsta ... Men det finns många därute. För vad skulle litteraturen vara utan dem?

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 04 oktober 2021

Man får stå ut med mycket när man älskar att läsa. Till exempel extremt jobbiga och obehagliga karaktärer. Här är våra värsta ... Men det finns många därute. För vad skulle litteraturen vara utan dem?

 1. Dolores Umbridge i Harry Potter och Fenixorden

Värre än ondskan själv i böckerna om Harry Potter, Voldemort, är hans trogna anhängare Dolores Umbridge som som blivit en av de mest hatade karaktärerna någonsin i världslitteraturen. Under sin tid som rektor på Hogwarts skola driver hon ett skräckvälde där hon bland annat förbjuder i princip alla sätt att träffas utanför lektionstid och utsätter Harry Potter för tortyrliknande bestraffningar.

Läs en intervju med JK Rowling om Dolores Umbridge här.

 

2. Kommandoran i Emil i Lönneberga

En av de ondaste karaktärerna i den svenska barnbokslitteraturen är Kommandoran i Emil i Lönneberga. Hon är föreståndare för fattighuset – men det gör henne inte till någon välgörare. Tvärtom. Medan de nere i fattighuset bara hade lite salt sill att äta satt hon i sitt vindsrum och åt den korv, skinka och palt som Emil gett dem  …

 

2. Karlsson i Karlsson på taket

Många föräldrar och barn har svårt för denna, av kanske lika många älskade, ”lagom runda” gubbe. De som inte gillar honom tycker att han är en riktigt obehaglig mobbartyp som gnäller, lurar och manipulerar stackars Lillebror.

 

4. Joffrey Baratheon i Game of Thrones

Han är kanske ännu värre i tv-serien eftersom skådespelaren gör ett så mästerligt jobb, men Joffrey Baratheon har inte många goda sidor i böckerna heller. Om han ens har några alls? Han är helt enkelt en vidrig, sadistisk, arrogant tyrann som njuter av att se andra lida.

 

5. Bella Swan och Edward Cullen i Twilight

I grunden är ju detta en spännande berättelse vi älskar att dras med i. Vad kan det annat bli med en stad full av vampyrer och varulvar? Men måste huvudkaraktärerna vara så tråkiga? Dessutom är de båda något av stalkers som inte låter den andra vara ifred. Edward smyger sig in överallt, vad Bella än gör. Men senare i boken hotar Bella med att skada sig själv om inte Edward gör som hon vill.

 

6. Christian Grey i 50 nyanser av honom

En stilig miljardär, what is not to like? Ja, kanske det faktum att Christian Grey verkar vara en riktig sociopat som älskar att bestämma över andra, plåga sin omgivning och dessutom njuter av det. Jamie Dornans rollprestation (den där tomma, tomma blicken…) i filmatiseringen gjorde knappast saken bättre. Usch!

 

7. Annie Wilkes från Lida

Alla har vi någon gång blivit upprörda när en författare tagit död på vår fiktiva favoritkaraktär. Men den bokälskande sjuksköterskan Annie Wilkes tar ändå priset. Hon räddar sin favoritförfattare Paul Sheldon från en bilolycka och tar med honom hem, och när hon läser manuset där karaktären Lida dör, blir hon fullkomligt rasande och manipulerar Paul med droger och våld medan hon tvingar honom att skriva en ny bok där hennes älskade Lida återuppstår.

 

Basil Rathbone som Karenin tillsammans med Greta Garbo och Freddie Bartholomew i den berömda filmatiseringen av Anna Karenina från 1935.

8. Karenin, Annas make i Anna Karenina

Från början en riktig tråkmåns, en stel kamrerstyp utan förmåga att visa känslor. Efter Anna Kareninas svek blir Karenin allt hårdare och mer tyrannisk. Man vill bara skaka om honom och skrika: ”Gör det inte! Förlåt henne istället! Hon är ju din sons mor!” Men Karenin lyssnar inte. Istället driver han Anna Karenina rakt i fördärvet. (Ja, han är ju inte ensam, men högst delaktig.)

 

9. Jurek Walter i Sandmannen

Den seriemördare som tvingat Joona Linna att i princip  (spoiler alert!) ta livet av sin familj för att de ska överleva. Isolerad på en rättspsykiatrisk säkerhetsenhet och är så ond att det knappt går att föreställa sig. En riktigt vidrig psykopat som kan ta över människors hjärna om de inte använder öronproppar!

 

10. Vita häxan i Häxan och lejonet

Hur elak får ondskan vara i en barnbok, kan man fråga sig? Inte nog med att Vita häxan i Narnia förvandlar sina fiender (det vill säga nästan alla!) till sten och gör så att det aldrig blir sommar – hon förbjuder även barnens favorithögtid julen OCH njuter av att plåga Aslan. Genomvidrig.

 

11. Farfar Johan i Kalle och Chokladfabriken

Kanske minns du honom som godhjärtad och mysig? Vi är ganska många som gör det, men tänk efter: han ligger ner hela dagarna i flera år och bara tittar på sin dotter som sliter och jobbar långa dagar. Ändå tills det händer något roligt – då visar det sig genast att han inte har några som helst problem att röra sig och hoppa omkring hur mycket som helst. Självisk är han också, varför ska just han få följa med till fabriken?

Det här har blivit något av ett Internetfenomen, bland annat finns en aktiv Facebookgrupp som diskuterar detta här, och han har även förärats en egen hatsajt: Say no to grandpa Joe!

 

12. Bubblare

Förrädarna! De som inte är uppenbart obehagliga men ändå opålitliga och rätt jobbiga för alla inblandade, som Jossi i Bröderna Lejonhjärta och Edmund i Häxan och lejonet.

av SelmaStories-redaktionen 

 

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!