Drabbande böcker om 11 september-attackerna
Boktips

Drabbande böcker om 11 september-attackerna

Denna lista skapades i minne av att det är 20 år sedan terrorattacken mot World Trade Center. Här är sju böcker som kom efter tidernas mest kända terrorattack och som omfattar den tragiska händelsen.

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 07 februari 2023

Denna lista skapades i minne av att det är 20 år sedan terrorattacken mot World Trade Center. Här är sju böcker som kom efter tidernas mest kända terrorattack och som omfattar den tragiska händelsen.

Bok 1

Al-Qaidas krig av Jens Nordqvist

Den 11 september 2001, som kom att förändra världspolitiken drabbade miljontals människor. På den vackra, klara höstmorgonen såg miljontals chockerade tvtittare hur två skyskrapor på Manhattan rammades av passagerarplan och rasade samman. Jens Nordqvist ämnar med sin trilogi Al-Qaidas krig undersöka och svara på hur Usama bin Ladin och andra ledande jihadister kunde övertala unga muslimer att offra sina egna liv och begå massmord för religionen.

Bok 2

Världen utan dig av Jill Santopolo

Den 11 september 2001 blir Gabe och Lucy gränslöst förälskade i varandra. Tiden efter terrorattacken bestämmer sig båda för att göra något värdefullt av sina liv men vägen dit blir krokig. Lucy bildar familj och bygger upp en karriär i New York medan Gabe arbetar som fotograf i mellanöstern. Den här romanen handlar om passion och att slitas mellan kärlek och drömmar.

Bok 3

Kejsarens barn av Claire Messud

Kejsarens barn utspelar sig under de sista timmarna av det amerikanska imperiet. Vännerna Marina, Danielle och Julius är trettio år och på väg framåt i livet. Attacken mot World Trade Center har ännu i hänt. Marina vill stå på egna ben och bryta sig loss från sin berömda far. Danielle försöker komma på en idé för att slå igenom och Julius är pank men hyllad kritiker. Till sist kommer Bootie, Marinas kusin, till New York och som de andra lockas han av stadens möjligheter till att bli någon annan. Bootie utbryter ett händelseförlopp som når sin brytpunkt dagen då USA förvandlas för evigt.

 

Bok 4

Extremt högt och otroligt nära av Jonathan Safran Foer

Morgonen den 11 september var Oskar Schells pappa högst upp i World Trade Center. Ibland lyssnar Oscar på telefonsvaren för att höra sin pappas röst, något han inte berättat för sin mamma. Nioåringen Oscar är särbegåvad och uppfinnare. En dag hittar han ett mystiskt kuvert i en vas i garderoben. Utanpå kuvertet står det Black med röd penna och inuti ligger en nyckel med nummer 472. Han bestämmer sig för att leta upp varenda person med de uppgifterna, i sällskap med en 103-årig gammal krigsreporter han mött. De genomsöker och försöker komma på var nyckeln leder och vem Black är. Kanske kan han ha en koppling till Oscars far.

Bok 5

Den ovillige fundamentalisten av Mohsin Hamid

I denna roman får vi följa Changez, en ung kille som kommer från Pakistan till USA. Han är välutbildad och har både flickvän och vänner. Den 11 september förändras allt och makt, pengar och kärlek tappar betydelse. Under en kväll på ett café i Lahore berättar Changez sin historia för en amerikansk man som är tyst och obekväm.

Boken tar upp stora frågor och skildrar hur en ung och framgångsrik man förs in i religiös fundamentalism.

Bok 6

Americanah av Chimamanda Ngozi Adichie

Americanah är en roman om rasism och klass. Obinze och Ifemelu är förälskade i varandra och bor i Nigeria. Båda lyckas på varsitt håll när Obinze blir en förmögen man med barn och familj i Nigeria och Ifemelu åker till USA och får vänner och förhållande. Tanken var att kärleksparet skulle skaffa sig ett nytt liv tillsammans i USA, men 11 september-attackerna skapade hinder. En dag återvänder Ifemelu hem och de tar upp sin kontakt igen. Detta kommer bli deras livs tuffaste beslut.

Bok 7

Falling man av Don Delillo

Don DeLillo gör ett magnifikt jobb när han i sin roman beskriver händelseförloppet under elfte september och effekterna av terrorattacken i några människors intima liv. Falling man härleder hur händelserna 2001 har förändrat vår uppfattning om världen.

Författaren har skrivit flera romaner som kopplar till samtiden. Senaste boken Tystnaden speglar världen under Coronapandemin på ett nästan spöklikt sätt trots att den skrevs innan pandemin utbröt.

Läs mer