Det har hänt på riktigt - gripande romaner inspirerade av verkliga händelser
Boktips

Det har hänt på riktigt - gripande romaner inspirerade av verkliga händelser

Verkligheten överträffar dikten sägs det. Här har vi listat 16 drabbande böcker som tagit inspiration från både fascinerande och tragiska händelser.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Pexels
Publicerad: 26 oktober 2023

Verkligheten överträffar dikten sägs det. Här har vi listat 16 drabbande böcker som tagit inspiration från både fascinerande och tragiska händelser.

Bok 1

Kött och ande av Ulrika Kärnborg

Inbunden
Köp boken

Författaren Ulrika Kärnborg fantiserar kring Marika Stiernstedts sista år. Marika Stiernstedt, dåtidens framgångsrika författare ser tillbaka på sin karriär och den komplicerade relationen till Lubbe Nordström. Deras kärlekshistoria var komplicerad och blev mer och mer lik ett fängelse som Marika inte kunde ta sig ur.

Bok 2

Jag vill riva upp himmel och jord av Marie Lok Björk

Inbunden
Köp boken

Elise Ottesen Jensen, mer känd som Ottar, var kvinnan som grundade RFSU. Uppvuxen i en norsk prästfamilj med sjutton syskon, väcktes Ottars vilja att protestera, förändra och hjälpa när hon fick syn på moderns slitna kropp och när hennes lillasyster förvisades från familjen efter att ha blivit gravid. Men vem var Ottar egentligen?

I denna känslosamma roman inspirerad av Ottars liv, berättar Marie Lok Björk på ett intimt sätt om de händelser som formade en av världens främsta kämpar för kvinnlig sexuell frihet – och de innerliga krafter som drev henne framåt.

Bok 3

Ett liv till av Åsa Avdic

Inbunden
Köp boken

Efter första världskrigets slut sörjer världen sina döda. Det är 1921 i USA när spiritisten Thomas Bradford annonserar efter en assistent. Ruth Doran, en medelålders änka blir den som blir tillsatt tjänsten. De börjar utforska om det är möjligt att kontakta den andra sidan, men deras handlingar får oväntade konsekvenser. Berättelsen, inspirerat på verkliga händelser, handlar om vad som kan hända när människor utforskar och faller handlöst ut i det okända, och in i varandra.

Bok 4

Straff av Ann-Helén Laestadius

Inbunden
Köp boken

Ann-Helén Laestadius Straff är baserad på verkliga händelser om ett av Sveriges största svek mot samerna, nomadskolan, som krossade generationer och ledde till språkförlust, skam och brutna familjeband. Handlingen utspelar sig på 1950-talet där fem renskötarbarn tas från sina familjer och tvingas gå i en nomadskola där det är förbjudet att tala samiska, jojken är syndig och barnen straffas med ris. Deras föräldrar vågar inte protestera och de rika herrarna bryr sig inte. Trettio år senare har de fem valt olika vägar för att hantera eller förtränga det som hänt.

Bok 5

Åttonde huset av Linda Segtnan

Storpocket
Köp boken

En kväll våren 1948 försvinner Birgitta Sivander in i skogen. Strax före gryningen hittas hon död. Sjuttio år går, och Linda Segtnan läser av en slump en tidningsnotis om det olösta mordet i Skåne. Hon bestämmer sig för att söka djupare i Birgittas öde och vänder sig till arkiven. Samtidigt börjar det växa ett liv i hennes mage, en flicka. Hur står man ut med att sätta ett barn till världen när den kan vara så bottenlöst grym? Hur står man ut med de faror som hotar en dotter?

Bok 6

Kvinnan som försvann av Johanne Hildebrandt, J.f. Sand

Kvinnan som försvann är baserad på ett verkligt fall inom svensk underrättelsetjänst, där ett falskt ID-nummer med koden MUA 214 skapats genom militärens skyddade datasystem för att godkänna Anna Löwenskölds säkerhetsprövning. När Alice Rosengren på Säkerhetskontorets kontraspionage avslöjar en misstänkt rysk infiltratör finner hon sig plötsligt motarbetad. Hennes identitet läcker och till följd utsätts hon för en brutal påverkanskampanj för att bryta ner henne. Förutom Alice egen familj, står även rikets säkerhet på spel i den kamp som följer.

Bok 7

Den som inte saknar dig av Conny Palmkvist

Inbunden
Köp boken

Kim och Hanne, 17 och 18 år gamla, mötte varandra på en dans år 1941 i det ockuperade Danmark. Bara några dagar efter de mötts åker Kim ut på sjön och en brevväxling tar fart mellan de två nyförälskade. Kim blir själv vittne till vad kriget gör med människorna som lever i de hamnar han lägger till vid. Om detta skriver han hem till Hanne, men en dag slutar breven att komma. Kim ger sig in i motståndskampen och sköts till döds av nazisterna i april 1945. Än idag lever Hanne, såväl som hennes minnen från krigstiden och kärleken till Kim. Hon närmar sig hundra års ålder när författaren Conny Palmkvist får möta henne och hennes historia, som resulterat i denna berörande roman.

Bok 8

Dödsängel av Axel Burénius

Inbunden
Köp boken

En kontemplation över livet och döden. Axel Burénius debut beskrivs som tät och nervig berättelse om medmänsklighet. Romanen tar sin utgångspunkt i en trafikolycka utanför Bollnäs. Lastbilschauffören Ivar Järve får tre unga människors liv på sitt samvete och plötsligt förändras allt. Intensivt medveten om allt i sin närhet, om ljuden och snön, inleder Ivar ett samtal med sig själv. En svindlande tankeström tar form där det vardagliga ställs mot det extraordinära.

Bok 9

De saknade vännernas bok av Lisa Wingate

Inbunden
Köp boken

I den turbulenta tiden efter det amerikanska inbördeskriget ger sig 18-åriga Hannie ut på en farofylld resa för att hitta sin mor och de åtta syskon som alla fördes bort av slavhandlare. Hennes dyrbaraste ägodel är tre blå glaspärlor som hon fick av sin mormor som ett kännetecken. Drömmen är att familjen en dag ska återförenas och att pärlhalsbandet ska bli komplett igen. 1987 börjar Benny Silva arbeta i en skola i en fattig stad i Louisiana. Både elever och föräldrar saknar framtidshopp och har tappat kontakten med sina rötter. Men en dag hittar Benny en hundra år gammal bok som kommer att förändra allt.

Översättare: Cecilia Falk

 

Bok 10

Familjelexikon av Natalia Ginzburg

En självbiografisk klassiker i nyöversättning av Johanna Hedenberg. Natalia Ginzburg tecknar ett kärleksfullt porträtt av sin italienska familj. Fadern Giuseppe och modern Lidia – ständigt på kollisionskurs – fyller huset med vänner, böcker och politik, allt medan de fem barnen växer upp och Mussolinis skugga faller över landet.

Översättare: Johanna Hedenberg

Bok 11

Lisa och Lilly av Mian Lodalen

Förbjuden kärlek och passion i Stockholm 1911. Det är ungdomarnas, och framför allt kvinnornas stad. Lisa och Lilly möts en sommarkväll på en hemlig dans vid Årstaviken efter att de båda smitit ut från sina hem. Ett år senare hittas deras sammanflätade kroppar i Hammarby sjö. I denna starka roman får vi följa de unga kvinnornas sista turbulenta år i livet. Mian Lodalen hyllar och ger upprättelse åt två arbetarkvinnors magiska förälskelse som ledde dem till ett tragiskt öde.

Bok 12

Flickorna av Emma Cline

Sommaren 1969 i Kalifornien förändras allt för fjortonåriga Evie Boyd. Hennes far har lämnat hennes mor för en yngre kvinna och en tung sorg präglar hemmet. Någonting måste hända i Evies liv, och det är nu. Det är då hon ser flickorna i parken- de som rotar i soporna med långt trassligt hår, men som ändå verkar fria och lyckliga. När hon möter en av flickorna, Suzanne, blir Evie fascinerad och får följa med till en ranch där en karismatisk man vid namn Russel styr, och där flickorna gör allt för honom. Hon blir trollbunden, och när hon inser vad som håller på att hända är det redan för sent. Emma Clines debutroman är inspirerad av händelserna med Charles Manson som fick sina kvinnliga följeslagare i den så kallade Mansonfamiljen att begå mord i slutet av 60-talet.

Översättare: Erik MacQueen

Bok 13

Rodham av Curtis Sittenfeld

Den ambitiösa och talangfulla Hillary Rodham har 1971 alla förutsättningar till en blomstrande politisk karriär. Hon studerar juridik vid Yale Law School och är aktiv inom student-och kvinnorörelsen. Då träffar hon den karismatiske kurskamraten Bill Clinton som också är redo att inta den politiska världen, och de inleder ett passionerat förhållande.
Den verkliga berättelsen är att Hillary efter att flera gånger ha nekat Bills frieri, till slut svarar ja och blir Hillary Clinton. Men i Rodham vänder berättelsen och vi får följa Hillary när hon lämnar Arkansas och Bill och väljer sin egna väg. En händelserik och skakig väg såväl offentligt som privat och som gång på gång korsas av Bill, och höjer frågan om de offringar och val vi måste göra i skapandet av vårt liv.

Översättare: Marianne Mattsson

Bok 14

Käre Edward av Ann Napolitano

191 människor kliver en sommarmorgon på ett plan som ska ta dem mellan New York och Los Angeles. 191 människor med olika historia, bakgrund och framtid. Men planet kraschar, och det är bara en av dessa 191 som överlever. Bara en som får uppleva en framtid. 12-åriga Edward Adler tvingas leva vidare utan sin familj, och flyttar in hos sin moster och hennes man. Edward har svårt att se mening i livet, men lyckas hitta tröst hos grannflickan Shay. Tillsammans gör Edward och Shay en oväntad upptäckt- i familjens garage finns säckar med brev från de andra passagerarnas släktingar, och de är adresserade till Edward. En historia om att leva vidare efter en tragedi, hitta sin plats i världen och att uppskatta livet.

Översättare: Manne Svensson

Bok 15

Minnestrådar av Carola Hansson

1939 anländer sextio judiska ungdomar från Tyskland till Sverige för att lära sig jordbruk på en gård utanför Falun. Deras mål är en kibbutz, ett kollektivt samhälle, i det blivande Israel. Men kriget kommer och tvingar dem kvar i Sverige. Historien tar sin början i Königsberg 1935 och med tre av dessa tonåringar. Deras liv faller allt mer samman i takt med den växande nazistiska terrorn. Men hoppet och drömmarna lever kvar hos dem genom studier och samtal om sionismens idéer, något de kämpar för att hålla kvar vid även i de värsta av situationer.

Bok 16

Monica Magnus 1966 av Ulrika Ewerman

Den sanna berättelsen om en passionerad men destruktiv kärleksrelation och en komplicerad mor- och dotterrelation.
Den 14-åriga Monica är redan trött på sitt liv- sin pojkvän Janne som har samma fest varje helg, sina omogna klasskamrater och sin mamma som inte låter henne bestämma någonting själv. Men allting förändras när den åtta år äldre Magnus plötsligt dyker upp och tar med henne. Ensam hemma i huset i Uppsala sitter Anna-Britt och väntar på sin dotter. Hon vill skydda Monica från de misstagen som hon själva gjorde. Allt hon önskar är att se henne stark och självständig, och kanske till och med lycklig.

INTERVJUER, TÄVLINGAR, SPECIALERBJUDANDEN OCH FRAMFÖR ALLT - MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

Läs mer