11 romaner som utspelar sig i en nära framtid
Boktips

11 romaner som utspelar sig i en nära framtid

Det byggs murar runt "no-go-zoner" i Järva, eldsvådor härjar i Nynäshamn och på Manhattan blir det plötsligt tyst när all digital kommunikation bryts. SelmaStories har listat romaner som utspelar sig i en nära framtid.

Av: SelmaStories
Fotograf: Getty
Publicerad: 13 januari 2023

Det byggs murar runt "no-go-zoner" i Järva, eldsvådor härjar i Nynäshamn och på Manhattan blir det plötsligt tyst när all digital kommunikation bryts. SelmaStories har listat romaner som utspelar sig i en nära framtid.

Bok 1

Förinta av Michel Houellebecq

flexband
Köp boken

I Paris 2027 står ett presidentval för dörren. En film föreställande en skenavrättning av ministern och kandidaten Bruno Juge blir viral. Vännen och medarbetaren Paul Raison får i uppgift att leta reda på upphovsmannen bakom den fejkade filmen. Filmen följs av en rad oförklarliga, men högst verkliga, terrorattacker innan Paul ställs inför ett nytt hot, den här gången riktat mot honom själv.

Översättare: Sara Gordan

Bok 2

Handbok i klardrömmar av Johanna Holmström

Inbunden
Köp boken

Handbok i klardrömmar är en samling berättelser om det till synes vardagliga där något oroväckande ändå lurar i ett mörkt hörn. Möt Desiré som har en hemlig önskan om att bli en manet, Silja som samlar på berlocker och gömmer en morbid hemlighet i sin frysbox och Julia som anländer till Barnträdgården då de sista fåglarna faller från skyn. Men bjud inte in dem för länge. De kan bli gäster som hemsöker dig.

Bok 3

Släcka liv av Pernilla Ericson

Pernilla Ericsons Släcka liv är en berättelse om vad som kan hända när en extrem höststorm drar in över Sverige och  hur all kontakt med omvärlden bryts. I den norrländska byn Skageby sker ett mord som skrämmer upp alla i området. Polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in och när utslagen el, nedfallna träd och översvämningar är ett faktum sker ännu ett mord. Vad pågår i det lilla samhället?

Bok 4

Lämna världen bakom dig av Rumaan Alam

Semester. Ett sommarhus i oväntad radioskugga. Två privilegierade familjer som plötsligt tvingas dela på utrymmet. En katastrof. Rumaan Alams roman Lämna världen bakom dig gjorde succé bland både läsare och kritiker när den gavs ut i USA hösten 2020, i sommar är den utan tvekan en av säsongens mest hajpade böcker. Romanen nominerades till National Book Award och ska bli tv-serie med Julia Roberts och Denzel Washington i huvudrollerna.

Översättare: Christian Ekvall

Bok 5

Paradis City av Jens Lapidus

Jens Lapidus nya framtidsroman Paradis City utspelar sig i ett Sverige där motsättningarna har hårdnat. För att skydda de priviligierade har murar byggts runt no-go-zoner. Störst är Järva. När inrikesministern vågar sig dit går allt fel, hon kidnappas. Polisen står handfallen, tills en desperat idé kläcks: att skicka in den häktade, njursjuke Emir. Hållhaken är grym: utan ständig dialys dör han.

Bok 6

Tystnaden av Don Delillo

Inbunden
Köp boken

Vilka är vi egentligen när bruset försvinner? Det är en söndag 2022, och på Manhattan gör man sig redo för att se Super Bowl när all digital kommunikation plötsligt bryts. I en lägenhet möts fem människor som fyller tystnaden med samtal som rör sig in mot existensens innersta rum. Don DeLillo skrev Tystnaden innan pandemin men handlingen sägs spegla vår tids undantagstillstånd på ett spöklikt sätt.

Översättare: Rebecca Alsberg

Bok 7

Tritonus av Kjell Westö

Kjell Westös skärgårdsberättelse till roman utspelar sig i en nära framtid. Stjärndirigenten Thomas Brander har låtit bygga en överdådig villa ute i skärgården. I Casa Tritonus ska han koppla av från de tärande arbetsresorna, men självbilden är inte vad den varit, och efter en rad motgångar i yrkes- och kärlekslivet kan det dyrköpta palatset inte lugna nerverna. En alltför utåtriktad och nyfiken granne blir också ett hot mot sinnesfriden.

Läs mer: Kjell Westö om nya boken Tritonus: ”Feelgood – that´s not me”

 

Bok 8

Den sista migrationen av Charlotte McConagny

Charlotte McConagnys bästsäljare är en kärleksförklaring till djuren och naturen. Boken som jämförts med Där kräftorna sjunger handlar om Franny Stone som tillbringat hela sitt liv vid havet. Hon älskar de fåglar som svävar ovanför, men då klimatförändringarna gjort att många vilda djur dör ut börjar även hennes fåglar att försvinna. På Grönland hittar hon den sista flocken silvertärnor, som migrerar längre än något annat djur, och hon bestämmer sig för att följa dem till deras slutmål på Antarktis. Men Franny bär på ett mörkt förflutet, och medan hon följer silvertärnorna på fiskebåten Saghami avslöjas hennes hemligheter bit för bit.

Översättare: Carina Jansson

Läs mer: Klimatfiktion – 8 böcker som kretsar kring vår tids stora ödesfråga

Bok 9

Tjänarinnans berättelse av Margret Atwood

Margret Atwoods klassiska dystopi från 1985 har blivit till älskad tv-serie. I Tjänarinnans berättelse skildrar hon ett framtida USA som förvandlats till den kristet fundamentalistiska republiken Gilead. I kampen mot sjunkande födelsetal rekryteras fertila kvinnor och utnyttjas hämningslöst som Tjänarinnor när de befruktas mot sin vilja av härskarklassens män, Anförarna. ­Offred är en Tjänarinna som lever under strikt övervakning, men som drömmer om att ta sig bortom Muren och bli fri igen.

Översättare: Maria Ekman

Bok 10

Hungerspelen av Suzanne Collins

Suzanne Collins skildrar här ett framtida skräck-USA. Det är efter en tid av naturkatastrofer och krig som den dystopiska nationen Panem bildats i Nordamerika. Där arrangeras varje år Hungerspelen, en brutal och tv-sänd kamp där 24 ungdomar från Panems 12 distrikt slåss för att vinna – och överleva. En av deltagarna är bokens huvudperson, den 16-åriga Katniss Everdeen. För att klara sig måste hon bryta mot spelets regler och sätta sig upp mot regimen. Men Katniss blir snart en bricka i ett spel och vad hon än gör verkar det föra med sig våld och lidande. Vem kan hon egentligen lita på?

Översättare: Lena Jonsson
Bok 11

Vägen av Cormac Mccarthy

Cormac McCarthys Vägen skildrar en skrämmande realistisk dystopi genom perspektivet av en far och hans son, som gör allt för att hitta en gnista av hopp. Det har skett ett naturkatastrof där gatorna i staden är tomma på liv och de flesta resurserna redan plundrats. I detta suggestiva mästerverk genomströmmas det värsta och det bästa som människan kan åstadkomma.

Översättare: Thomas Preis

Läs mer: 10 oförglömliga böcker som blivit moderna klassiker.

 

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!