13 böcker vi läser om och om igen
Boktips

13 böcker vi läser om och om igen

Alla har vi de där favoriterna i bokhyllan som man återvänder till gång på gång, kanske för att man saknar någon av karaktärerna eller vill tillbaka in i en romanmiljö som man verkligen trivs i. Vi har listat några böcker som inte har något bäst före-datum.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 01 juni 2021

Alla har vi de där favoriterna i bokhyllan som man återvänder till gång på gång, kanske för att man saknar någon av karaktärerna eller vill tillbaka in i en romanmiljö som man verkligen trivs i. Vi har listat några böcker som inte har något bäst före-datum.

1. Sommarboken av Tove Jansson

Sommarboken Tove Jansson

Kanske den mest älskade omläsningen av dem alla. De som läser Sommarboken varje år är fler än man någonsin kan ana – fråga omkring dig så märker du! Det är omöjligt att inte fångas och fängslas berättelsen om tre människor som bor på en vacker ö i skärgården: Sophia, hennes pappa och farmor. Det är mest av allt en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket ung flicka. Deras vänskap över generationsgränserna är lika stark och intensiv som en sommar i skärgården kan vara efterlängtad.

 

2. Stolthet och fördom av Jane Austen

Stolthet och fördom Jane Austen

Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter. Den kom ut första gången 1813 i England – och är oväntat aktuell även idag.

3. Harry Potter-serien av JK Rowling

Harry Potter och de vises sten JK Rowling

Böckerna om pojken med det blixtformade ärret har slagit alla rekord världen över. Dehar sålt över 450 miljoner exemplar, översatts till 78 språk, blivit åtta filmsuccéer. Och nu gör böckerna ett nytt revanschtåg då de släpps som genomillustrerade nyutgåvor. Samtidigt som de fångar nya läsare så hänger de gamla på och läser igen, igen. Och igen. Lumos!

4. Den hemliga historien av Donna Tartt

Den hemliga historien av Donna Tartt

När Richard Papen börjar college accepteras han snart av skolans innersta intellektuella krets. Dessa sex ungdomar testar målmedvetet och dekadent alkohol, droger och ritualer i sann dionysisk anda men lekarna går snabbt för långt och någon måste ta skulden … Den hemliga historien har sålts i över fem miljoner exemplar och översatts till 23 språk. 

 

5. Skuggserien av Maria Gripe

Maria Gripe var en fantastisk barn- och ungdomsförfattare, och hennes fyra böcker i Skuggserien kanske var henne största mästerverk: Skuggan över stenbänken, … och de vita skuggorna i skogen, Skuggornas barn och Skugg-gömman. Berättelsen om Berta och Carolina upphör aldrig att fascinera och den som läst böckerna liksom dras tillbaka till dem… Gång på gång.

6. Godnatt mister Tom av Michelle Magorian

Godnatt Mister Tom Michelle Magorian

Under andra världskriget evakueras  den vanvårdade Willie Beech från London och en fruktansvärd hemsituation  till engelska landsbygden. Hos Mister Tom möter Willie för första gången i sitt liv vänlighet. Men den här älskade boken är också fruktansvärt sorglig – kanske är det kontrasterna som får oss att älska den så?

7. Dorian Grays porträtt av Oscar Wilde

Dorian Grays porträtt Oscar Wilde

Oscar Wildes mest kända berättelse om den unga herr Dorian som väljer att offra sin själ för evig ungdom tål många omläsningar. Det är ett tidlöst porträtt av en människas inre och yttre resa, en berättelse om sociala samspel och fåfängans pris, lika aktuell idag som då. Läs den igen redan idag!

8. Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov

Mästaren och Margarita Bulgakov

Klassisk romansatir som kommit att bli för evigt förknippad med halsbrytande fantasteri, vild komik och bitsk satir. Det är 1930-tal i Moskva när en mystisk främling dyker upp. I hans sällskap finns en naken kvinna, en man i jockeymössa och en cigarrökande jättelik svart katt. Märkliga saker börjar hända…
Men har du verkligen läst om den? Denna bok är en klassisk ”jo men den har jag visst läst … eller?” Ta en titt på listan ”17 böcker du säger att du läst fast du inte har det”!

9. Parfymen av Patrick Süskind

Parfymen Patrick Süskind

Jean-Baptiste Grenouill är en isolerad människa på grund av den känsla av obehag han väcker eftersom han saknar kroppslukt, men han själv utvecklar ett särdeles luktsinne och blir besatt av dofter. För att skapa parfymer mördar han unga flickor för att extrahera deras kroppsdofter. Det här är en märkligt bok, som är perfekt att ge som tips till den som är i läget ”jag behöver något bra att läsa, har du några tips?”.

10. Den allvarsamma leken av Hjalmar Söderberg

den allvarsamma leken Hjalmar Söderberg

En roman om kärleken, om illusionen och resignationen, samtidigt som den ekar av världshändelserna i det idylliska tidiga 1900-talets Stockholm … En bok som är så vacker och så viktig att den är omöjlig att inte läsa om när man väl har läst den en gång.

11. Jane Eyre av Charlotte Bronté

jane Eyre charlotte bronte

Det har skrivits spaltmeter om romanen, och utifrån vitt skilda motiv: feminism, religion, symbolism, kärlek, passion, natur, barn, sociala frågor och så vidare. Generation efter generation har levt med, gråtit med, skrattat med den unga flickan Jane Eyre och hennes långa och krokiga väg fram till ett självständigt liv.

12. Hobbiten av JRR Tolkien

JRR Tolkien Hobbiten

De som läser Tolkien läser gärna om alla hans böcker, men frågan är om inte boken Bilbo, Hobbiten, ligger sina läsare varmast om hjärtat. Den lille hobbiten Bilbo dras av trollkarlen Gandalf grå med på äventyr för att röva bort en stor guldskatt som vaktas av den eldsprutande draken Smaug. På vägen stöter de på ruskiga troll och vättar, men också hjälpsamma varelser som alver, jätteörnar och den store Beorn. Bilbo träffar också den slemmige Gollum som utmanar Bilbo på en tävling och blir där av med sin magiska osynlighetsring. En ring som kommer att spela en viktig roll i berättelsen …

13. Matilda av Roald Dahl

Matilda Roald Dahl

Berättelsen om den genialiska flickan Matilda, hennes vidriga rektor och underbara fröken Honung är en av Roald Dahls mest älskade böcker. Den som läst den som barn läser den gärna igen som vuxen.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!