14 böcker som blir film och tv 2019
Boktips

14 böcker som blir film och tv 2019

Moment 22, Fredrik Backmans Britt-Marie var här och Donna Tartts Steglitsan. Det är några av de bokfavoriter som har premiär på vita duken under 2019. 

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Hulu
Publicerad: 16 januari 2019

Moment 22, Fredrik Backmans Britt-Marie var här och Donna Tartts Steglitsan. Det är några av de bokfavoriter som har premiär på vita duken under 2019. 

Boken är ju nästan alltid bättre än filmen. Och framför allt är det kul att ha läst boken innan den gör succé på vita duken. Så det är bara att sätta igång, för under 2019 har en rad fantastiska böcker premiär på bio och tv.

Moment 22 av Joseph Heller

moment 22

Hollywoodstjärnan George Clooney gör tv-serie på Moment 22, Joseph Hellers klassiska roman. Clooney både regisserar och spelar i den sex avsnitt långa serien, som är en samproduktion mellan Italien, USA och Storbritannien. Kommer att ha premiär någon gång under 2019 (fortfarande dock oklart både när och var).

Här finns boken.

 Störst av allt av Malin Persson Giolito

Störst av allt av Malin Persson Giolito

Ni har väl inte missat att Störst av allt ska bli Netflix-serie? Och som vi längtar, det här kan inte bli något annat än riktigt spännande!

Malin Persson Giolito är Bryssel-juristen som fick sitt stora genombrott som författare med rättegångsthrillern Störst av allt. En riktig kritikerfavorit och försäljningssuccé som sålts till hela 29 länder världen över.

Premiär på Netflix april 2019.

Här hittar du boken

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Fredrik Backman skapar oförglömliga karaktärer (namnet Ove är för evigt förknippat med en viss man som heter just så) och nu är det Britt-Maries tur att få liv på vita duken. Den här gången i regi av Tuva Novotny, med Pernilla August i titelrollen – spännande!

Britt-Marie, 63, har just lämnat ett 40-årigt äktenskap och liv som hemmafru, och det enda arbete hon kan få finns i Borg, ett finanskrisdrabbat samhälle vid en väg där allt är nedlagt. När byns ungdomslag behöver en tränare så desperat att de till slut är redo att ge jobbet till vem som helst, dyker Britt-Marie upp – som hatar fotboll men tar jobbet…

Biopremiär 25 januari.

Här hittar du boken.

Steglitsan av Donna Tartt

Steglitsan av Donna Tartt

Kult-författaren Donna Tartts tredje roman Steglitsan blir nu film, cirka tjugo år efter debuten Den hemliga historien (som också borde filmatiseras snart, tycker vi!). I huvudrollerna ser vi Nicole Kidman, Luke Wilson och Sarah Paulson.

En ung pojke i New York City, Theo Decker, överlever mirakulöst en olycka som tar hans mammas liv. Ensam och sviken av sin pappa flyttar han in hos en väns familj, inom sig kämpar han med att finna en mening i sitt nya liv. Under åren som följer blir han uppslukad av en av de få saker som påminner honom om hans mamma: en liten, mystiskt fascinerande målning. En målning som till slut drar in Theo i konstens kriminella baksida.

Biopremiär 22 april 2019.

Här finns boken.

Kvinnan i fönstret av A J Finn

kvinnan i fönstret

Denna hyllade thriller av debutanten A J Finn (läs vår intervju med honom här) har storheter som Gary Oldman, Julianne Moore och Amy Adams i huvudrollerna.

Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Biopremiär i oktober 2019.

Här finns boken.

 Hustrun av Meg Wolitzer

Hustrun av Weg Wollitzer

Skarp och rolig bok om en riktig kulturman och hans hustru, som äntligen får nog. Filmatiseringen (som i ärlighetens namn hade premiär i december 2018) har hyllats av både kritiker och biobesökare, och Glenn Close belönades med en Golden Globe för sin rolltolkning av hustrun Joan Castleman. (Läs intervju vår intervju med författaren Meg Wolitzer här.)

På bio från december 2018. 

Här finns boken.

Den långa flykten av Richard Adams

Den långa flykten

Richard Adams älskade klassiker Den långa flykten gavs ut första gången 1972 och är en allegori över den tidlösa kampen mellan frihet och förtryck, om att tvingas lämna sitt eget sammanhang och om vikten att våga ta kampen mot de onda krafterna. ”Djur uppför sig inte som människor, sa han. Om de måste slåss, så slåss de, och måste de döda så gör de det. Men de sätter sig inte ner och anstränger sin hjärna med att tänka ut olika sätt att skada andra och förstöra livet för dem. De har värdighet och djuriskhet.”

Netflixserie med premiär i december 2018.

Här finns boken.

Den lilla trumslagarflickan av John Le Carré

Den lilla trumslagarflickan är en thriller av den moderna spionromanens mästare, John le Carré. Här har den svenska Hollywoodstjärnan Alexander Skarsgård huvudrollen och det är en samproduktion mellan brittiska BBC och amerikanska AMC. Storyn utspelar sig i slutet av 70-talet. Florence Pugh spelar en brittisk skådespelerska som under en semester i Grekland träffar och blir förförd av en man vid namn Becker (Skarsgård). Han jobbar för den israeliska säkerhetstjänsten och tänker rekrytera henne för att spela ”sitt livs mest krävande roll”, i jakten på en palestinsk terrorist.

På Tv4 och CMore med premiär i december 2018

Här finns boken.

Du av Caroline Kepnes

Du Caroline Kepnes

De andras hus av Rhidian Brook

De andras hus av Rhidian Brook

Kiera Knightley spelar huvudrollen i denna skildring av det av Storbritannien ockuperade Tyskland under efterkrigstiden, där en engelsk familj placeras i Hamburg för att övervaka återuppbyggnaden av landet. De hamnar i ett hus tillsammans med en traumatiserad tysk familj, och snart tar deras liv en dramatisk vändning.

De andras hus skildrar en outforskad sida av krigshistorien. Den handlar om lidande, skuld och förlåtelse. Om hur krig gör människor omänskliga och hur de som stridit mot varandra kan bli mänskliga igen.

Premiär på bio i maj 2019.

Här finns boken.

Jurtjyrkogården av Stephen King

Jurtjyrkogården

Stephen Kings skräckklassiker från 1983 och en av hans mest lästa böcker. 

När Dr. Louis Creed flyttar från Boston till Maines landsort med sin fru Rachel och deras två barn, hittar han en mystisk djurkyrkogård, gömd långt inne i skogen nära familjens nya hem. När en ofattbar tragedi inträffar, vänder sig Louis i sin förtvivlan till sin ovanlige granne, Jud Crandall och sätter därmed igång en livsfarlig kedjereaktion som släpper en oändlig ondska fri, med fruktansvärda konsekvenser.

Biopremiär april 2019.

Här finns boken.

Det (del 2) av Stephen King

Det av Stephen King

Och för dig som inte får nog av Stephen King – det kommer mera! I Det (2017) fick vi träffa Bill Skarsgård som den vidrige clownen. I denna uppföljare möter vi kompisgänget från Det, nu som vuxna.

På bio i september 2019.

Här finns boken.

Good Omens av Neil Gaiman och Terry Pratchett

Good omens

Tv-serie med manus av fantasy-ikonen Neil Gaiman, baserad på boken Goda Omen av  Neil Gaiman tillsammans Terry Pratchett. Här spelar Michael Sheen ängeln Aziraphale, som tillsammans med demon Crowley måste försöka förhindra apokalypsen på jorden. Även Jon Hamm (ja, han från Mad Men) dyker upp i en roll, som ängel…

Premiär på Amazon Prime någon gång under 2019.

Här finns boken.

Watchmen av Alan Moore

watchmen

Alan Moores kultiga serieroman Watchmen blir tv-serie. Kanske har man sett en eller två superhjältar för mycket på vita duken, men det här lär vara någonting alldeles extra! Regissör är Damon Lindelof, som även låg bakom tv-serien Lost.

På HBO under 2019.

Här finns boken.

En sida till? Fortsätt läs!