15 rörande romaner om sorg, saknad och förlust
Böckerna

15 rörande romaner om sorg, saknad och förlust

Att gå vidare efter att ha förlorat någon nära kan ta tid och vara smärtsamt. Men det kan hjälpa att läsa om saknaden. Vi har läst 15 rörande romaner om sorg, saknad och smärta.

Av: Meja Uhlander
Fotograf: Getty
Publicerad: 10 september 2018

Att gå vidare efter att ha förlorat någon nära kan ta tid och vara smärtsamt. Men det kan hjälpa att läsa om saknaden. Vi har läst 15 rörande romaner om sorg, saknad och smärta.

1. Meningarna av Johanna Ekström

15 rörande romaner om sorg, saknad och förlust

Johanna Ekström skriver känsligt och smärtsamt om att vårda en sjuk mamma, om ensamhet, sorg och kärlek, hopplöshet och ilska, om språkets möjligheter och omöjligheter.

”Jag är fyrtiosex år. Min dotter är snart åtta. Hon är hos sin pappa. Hon sover nu. Jag tänker på min mamma. Hon sover också, ensam i sin lägenhet. Jag träffade henne för några timmar sedan. Hon sa att hon var trött. Vad mer? Det är som en våldshandling att identifiera henne. Hon var ledsen. Hon var skör av sin död.”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Låt oss hoppas på det bästa av Carolina Setterwall


I romanen Låt oss hoppas på det bästa berättar författaren Carolina Setterwall om hur hon en kväll, likt vilken annan som helst, säger godnatt till sin man Aksel. Morgonen därpå hittar hon honom död i sängen. Hans hjärta har stannat. Carolina lämnas kvar med sonen Ivan och tvingas in i en helt ny tillvaro, samtidigt som hon rannsakar det liv hon har haft. Låt oss hoppas på det bästa är en oerhört gripande uppgörelse med döden, men också med livet: med kärleken och med föräldraskapet.

Läs en intervju med författaren här.

Köp boken här. 
Lyssna på boken här.

3. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv av Tom Malmquist

Poeten Tom Malmquist och hans fru Karin väntar sitt första barn, då Karin hastigt insjuknar i leukemi. Barnet tas ut med kejsarsnitt och som i en mardröm springer Tom mellan intensivvårdsavdelningen och Neonatalen på Karolinska sjukhuset; mellan liv och död. När han återvänder hem är det utan Karin, men med ett spädbarn i armarna och en förlamande sorg i bröstet. I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv är en rå och vacker skildring av förlust, sorg och föräldraskap.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Robson av Pernilla Glaser

Som tjugoåring är författaren Pernilla Glaser precis i början av sin karriär som teaterregissör. Under en teateruppsättning träffar hon den ett år äldre Robson, som har fått huvudrollen i hennes pjäs. De blir genast förälskade och spenderar sommaren med att åka runt på hans motorcykel. Men så drabbar olyckan och Robson insjuknar i cancer. De förlovar sig och ett och ett halvt år senare avlider Robson. Med en direkt och osentimental röst berättar Pernilla en historia om en kärleksrelation som redan från början skuggas av döden. En berättelse lika fylld av kärlek som av smärta.

”Jag är tjugotvå år och min man dog för tre månader sedan. Om och om igen säger jag det till mig själv. Men jag tror inte på det.”

Köp boken här.

5. Ett år av magiskt tänkande av Joan Didion

Kvällen före nyårsafton 2003 sitter författaren Joan Didion och hennes make John Gregory Dunne, vid matbordet i lägenheten i New York. De har precis kommit hem från sjukhuset där deras enda dotter Quintana ligger i koma, svävande mellan liv och död. Hon har drabbats av en vanlig influensa, som senare har utvecklats till en allvarlig lunginflammation och svår blodförgiftning. Samma kväll vid matbordet drabbas plötsligt John av en hjärtinfarkt och dör. En tid senare avlider även Quintana. I Ett år av magiskt tänkande försöker Joan reda ut tiden som följer. En magisk skildring av det största mörker, men också med mycket värme och ljus.

”Livet förändras snabbt.
Livet förändras på ett ögonblick.
Man sätter sig ner för att äta middag och livet som man känner det tar slut.”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

6. När livet stannar av Malin Sävstam

Malin Sävstam förlorar sin make och sina två yngsta barn i tsunamikatastrofen i Indiska Oceanen under julen 2004. Hon överlever tillsammans med den äldste sonen Alexander och de återvänder ensamma hem till Sverige. Väl hemma tar ett omfattande sorgearbete fart, med mycket hjälp från släktingar och vänner. När livet stannar är en upprörande och sorglig bok om vägen tillbaka till livet.

”Hur ska vi orka möta allt som är välbekant och som varit en del av vårt gamla liv? Hur ska vi klara alla möten med dem som kände oss när vi fortfarande levde?”

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

7. Lincoln i bardo av George Saunders

Året är 1862 och platsen Washington D.C. Det amerikanska inbördeskriget härjar i landet och Abraham Lincoln har precis förlorat sin elvaårige son Willie. Nu rapporterar tidningarna om att presidenten upprepade gånger har setts återvända till kryptan på kyrkogården i Georgetown, för att hålla sitt älskade barn i famnen. Därefter tar George Saunders vid och bryter loss berättelsen från historieböckerna. Den avlidne Willie finner sig fången i det som inom buddismen kallas bardo, övergången mellan liv och död – och han är inte ensam. Kyrkogården vimlar av förorättade, vilsekomna spöken, som inte är färdiga med livet, och som alla får chansen att berätta sin historia. En kalejdoskopisk skildring av ofantlig kärlek, ofattbar sorg och gränslös vänskap.

Köp boken här.

8. Fallen ur tiden av David Grossman

I Fallen ur tiden undersöker den israeliske författaren David Grossman sorgens natur och den långa vägen tillbaka efter en svår förlust. Vi får möta ett antal människor som, nästan likt ett medeltida allegoriskt drama berättar om sina öden i ett slags sångspel. I berättelsens början ger sig ”Mannen som går” ut för att leta efter sin döde son. Han får snart sällskap av Hertigen, Barnmorskan och Kvinnan i fisknätet, vilka alla har drabbats av liknande öde. David Grossman har skrivit ett förbluffande potpurri av drama, prosa och poesi.

Köp boken här.

9. Om mörker av Josefine Klougart

I författaren Josefine Klougarts Om mörker ryms en ridolycka, en resa bort från vintern och en promenad längs stranden. Här finns också berättelsen om en ung man som har förlorat sin far, och om en flickvän som försöker hitta sin plats i hans sorg. Om mörker är en roman om eftermiddagen och om döden. Om kärlekens- och naturens svärta, om små och stora katastrofer, om skyfall och sjukdom. Det är en berättelse om alltings ofrånkomliga undergång men också en besvärjelse, som insisterar på apokalypsens motsats: det liv som aldrig upphör, den kärlek som förblir.

Köp boken här.

10. Sorgen av Anna Wahlgren


Författaren Anna Wahlgrens roman Sorgen är en mörk och omskakande berättelse om en man som försöker förstå varför han inte lyckas leva lika bra som andra. Han tillbringar sina sista dagar på Kanarieöarna och ser tillbaka på sitt liv, sitt äktenskap och sitt arbete som lärare. In i det sista söker han meningen med livet, men i bröstet värker sorgen.

Köp boken här.

11. En trädgård till tröst av Lena Katarina Swanberg


När olyckan drabbar författaren Lena Katarina Swanberg uppstår en intensiv längtan efter något litet, konkret och hanterligt. I En trädgård till tröst berättar hon om den lilla trädgården som har varit till stor hjälp i sorgen. I trädgården förvandlas misslyckanden till erfarenheter och sorgen har likt växtligheten, sin egen tideräkning. Lena Katarina Swanberg har förstått att det inte går att skynda ut ur sorgen.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

12. Barmark av Malin Nord

Hur ska döttrar kunna skydda sig från sina mödrars sorg? I författaren Malin Nords Barmark tvingas Anja och dottern Hanne lämna barndomshemmet på myrmarken vid älven. För att förstå sina oroskänslor och den stumma relationen till sin egen mamma börjar Anja läsa sin mormors efterlämnade dagböcker: om hennes dramatiska flykt över fjället i december 1942 och om dem omöjliga beslut hon tvingades fatta för att rädda livet på sitt ofödda barn. Barmark är en mörkt skimrande, grym och starkt rörande berättelse om sorg som går i arv mellan generationer. En roman om närhet och avstånd berättad i de jämtländska skogarnas eviga mörker.

Köp boken här.

13. Det här är hjärtat av Bodil Malmsten


Vi kunde inte ha förklarat den här diktsamlingen bättre än vad Bodil Malmsten själv gör: Det här är hjärtat är en kärleksdikt, en sorgedikt, en dikt när den orimliga förlust som kallas döden drabbar, den drabbar alla, den drabbade mig. Jag skriver inte dikter längre, men den här dikten krävde att jag skrev den.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

14. Dagbok från ditt försvinnande av Malin Lagerlöf

Den 6 oktober 2011 befann sig Malin Lagerlöfs man, filmregissören Daniel Lind Lagerlöf, på Västkusten för att leta efter miljöer till en filminspelning. Han föll troligtvis i havet från en klippa och drunknade, men ingen vet säkert eftersom kroppen aldrig har återfunnits. Malin lämnades ensam med tre barn varav det yngsta bara var tre månader. Dagbok från ditt försvinnande handlar om vad som händer när någon en helt vanlig morgon säger hejdå, går ut genom dörren och aldrig mer kommer tillbaka. Det är en berättelse om saknad och kärlek. Men allra mest handlar det om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt. En berättelse om saknad och kärlek, om överlevnad och om att tvingas uppfinna sig själv på nytt.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

15. Har döden tagit något ifrån dig så ge det tillbaka av Naja Marie Aidt

En kväll i mars 2015 ringer det i telefonen. Poeten Naja Marie Aidt nås av beskedet att hennes son Carl ligger för döden på Rigshospitalet efter en olycka. Han är 25 år. Naja Marie Aidt berättar drabbande om kvällen när Carl dör, om livet med och utan sin son. Hon söker efter ett språk som kan bära döden, i andras skrivande – från Aristoteles och Mallarmé till Joan Didion. Hon skapar en text som bjuder in läsaren till smärtan, och till den kärlek som finns i mitten av sorgen.

Köp boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!