21 böcker som precis ALLA läste
Boktips

21 böcker som precis ALLA läste

Vissa böcker blir liksom större än deras handling någonsin kan bli. Av skäl ingen riktigt kan förstå sitter varenda människa och läser den, det går inte en middag utan att den diskuteras, alla har fått den i present minst tre gånger. Minns ni de där böckerna som exakt alla läste?

Av: Andrea Lindelöw
Fotograf: Getty
Publicerad: 22 juli 2018

Vissa böcker blir liksom större än deras handling någonsin kan bli. Av skäl ingen riktigt kan förstå sitter varenda människa och läser den, det går inte en middag utan att den diskuteras, alla har fått den i present minst tre gånger. Minns ni de där böckerna som exakt alla läste?

Bok 1

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

År

2001

Handling

Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Juliàn Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare.

Typisk kommentar

”Den är så… episk och poetisk! Jag ville aldrig att den skulle ta slut…” alternativt ”Det är som en spansk Da Vinci-koden.”

Bok 2

Da Vinci-koden av Dan Brown

År

2003

Handling

Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris när den åldrade intendenten på Louvren blir brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan. Medan han och kryptografen Sophie Neveu, försöker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk. En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört det hemliga sällskapet Prieuré de Sion.

Typisk kommentar

”Ni vet väl att den här boken handlar om en verklig konspirationsteori? Egentligen ligger den heliga gral begravd under Louvren.”

Bok 3

Hundraåringen av Jonas Jonasson

År

2009

Handling

Allan Karlsson hamnar på ett  äldrehem och en dag bär det sig inte bättre än att det är dags för honom att fylla 100. Pompa och ståt väntar, med kommunalråd och lokaltidning på plats. Ett spektakel så oönskat av Allan att han i stället kliver ut genom fönstret. Därmed är han på rymmen från sitt eget födelsedagskalas. I hastigheten råkar Allan få med sig en väska som han bara skulle vakta ett slag och strax har han både tjuvar och poliser efter sig.

Typisk kommentar

”Det är precis som en svensk Forrest Gump!”

Bok 4

En man som heter Ove av Fredrik Backman

År

2012

Handling

Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom ”bitter” och ”grannarnas skräck”. Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt! Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden.

Typisk kommentar

”Oj vad jag grät, det trodde jag verkligen inte att jag skulle göra” och ”Ingen skriver som Backman”.

Bok 5

Omgiven av idioter av Thomas Erikson

År

2014, men blev riktigt stor när pocketen kom 2018

Handling

Fackbok som beskriver en av världens mest spridda metoder för att sortera olikheterna inom mänsklig kommunikation, DISC. Genom vardagens möten ger den dig konkreta hjälpmedel att förstå de viktigaste skillnaderna mellan olika kommunikationsstilar.

Typisk kommentar

”Egentligen tror jag inte på sånt där men det här var verkligen SÅ träffande. Jag är EXAKT rödgul med lite blå… och grön.”

Bok 6

Min fantastiska väninna av Elena Ferrante

År

2016

Handling

Första delen i Elena Ferrantes uppmärksammade romanserie. I en hyreskasern nära landsvägen i femtiotalets Neapel växer de båda flickorna Elena Greco och Lila Cerrullo upp och blir vänner för livet. Det är efterkrigstid, nödår och våldet präglar fortfarande Italien i form av lönnmord och godtyckliga avrättningar.

Typisk kommentar

”Det går inte att sluta läsa. Så är det bara – man kan verkligen SE skiten i Neapel framför sig. Fattar inte att en del bara kom igenom första.”

Bok 7

En dag av David Nicholls

År

2009

Handling

15 juli 1988. Emma och Dexter tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Dagen efter måste de gå skilda vägar. Men var kommer de vara den 15 juli året därpå? Och alla år som följer? Det handlar den här boken om.

Typisk kommentar

”Det borde finnas någon form av varning på den, gud vilken chockartad vändning”

Bok 8

Grabben i graven bredvid av Katarina Mazetti

År

1999

Handling

Desirée sitter vid sin mans grav, förlägen över sin brist på sorg. På bänken bredvid sitter en vulgär karl helt utan stil. Graven han sitter vid är översållad med utsmyckningar, och han planterar och arrangerar som om det vore en utställningsträdgård. Detta är upptakten till ett mycket speciellt relationsdrama. Två till synes oförenliga personligheter lyckas mötas. Och då slår det gnistor.

Typisk kommentar

”Mikael Nyqvist är verkligen PERFEKT. Va, kom boken före filmen?!”

Bok 9

Flyga drake av Khaled Hosseini

Storpocket
Köp boken

År

2003

Handling

Amir och Hassan växer upp som bästa vänner under en omvälvande tid i Kabul. Trots att de uppfostras sida vid sida lever de i två helt skilda världar. Amir är son till en framstående välbärgad man, medan Hassan, som är son till Amirs fars tjänare, tillhör det fattiga och lågt stående hazarfolket. Hassan gör allt för Amir, han försvarar honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans totala lojalitet sviker han.

Typisk kommentar

”Jag lärde mig SÅ MYCKET om Afghanistan.”

Bok 10

Män som hatar kvinnor av Stieg Larsson

År

2005

Handling

Ekonomijournalisten Mikael Blomkvist beslutar sig för att ta en paus från sitt jobb på tidskriften Millennium och får ett ovanligt uppdrag. Henrik Vanger, tidigare en av landets främsta industriledare, vill att Blomkvist ska skriva släkten Vangers historia. Men det visar sig snart att familjekrönikan bara är en täckmantel för Blomkvists verkliga uppgift: att ta reda på vad som hänt Henrik Vangers unga släkting Harriet, som varit spårlöst försvunnen i snart fyrtio år.

Typisk kommentar

”Egentligen gillar jag dem inte riktigt så mycket som alla andra men Lisbeth Salander är SÅ cool, eller hur?”

Bok 11

Livet efter dig av Jojo Moyes

År

2012

Handling

Lou  har inga ambitioner utanför den lilla stad där hon bott i hela sitt liv.  När hon blir arbetslös tar hon jobbet som den totalförlamade Wills sällskapsdam enbart för att hon inte kan hitta något annat, och hon behöver verkligen pengarna. Will var en atletisk A-personlighet, framgångsrik aktiemäklare med toppjobb i London och snygg flickvän. Tills en motorcykelolycka tog ifrån honom alltsammans. Will har bestämt sig hans liv är trångt och glädjelöst, och han vet exakt hur han ska få slut på alltihop. Lou bestämmer sig i sin tur för att få Will att ändra sig.

Typisk kommentar

”Jag grät SÅ mycket. Man måste ta vara på livet medan man har det.”

Bok 12

Störst av allt av Malin Persson Giolito

År

2016

Handling

En stenhård rättegångsthriller … De rikaste rika och de mest utsatta behöver sällan träffas. Utom i Djursholms allmänna gymnasium. Fem tonåringar, och en lärare som vill väl. Det slutar i katastrof. Nio månader senare ställs artonåriga Maja inför rätta.

Typisk kommentar

”Det är verkligen inte alls en typisk deckare”

Bok 13

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

År

2000

Handling

Matti och hans tystlåtna kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajalas utkant som i folkmun kallas Vittulajänkkä, förkortat Vittula. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna. Men Mikael och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont.

Typisk kommentar

”Alltså allting verkar ju hända i bastun däruppe?”

Bok 14

Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

År

2013

Handling

Ester Nilsson  får hon en förfrågan om att hålla ett föredrag om konstnären Hugo Rask.  I publiken sitter konstnären själv, hänförd, och de två möts för första gången efter föreläsningen. Ett slags kärlekshistoria inleds mellan Ester Nilsson och Hugo Rask, banal i sin enkla grymhet, storslagen i sin fullständiga hängivenhet.

Typisk kommentar

”Jag kände igen mig så otroligt mycket” och ”Du vet vem som är verklighetens Hugo Rask?…”

Bok 15

Naiv. Super. av Erlend Loe

År

1996

Handling

Den 25-åriga huvudpersonen vars tillvaro rasar samman efter ett förlorat krocketparti, bryter upp från sitt vardagliga liv, hoppar av studierna och lånar sin bortresta brors lägenhet. Där börjar han fundera över de stora frågorna; han funderar på tiden, rummet och hur tillvaron hänger samman, i sökandet efter en känsla av meningsfullhet. Han köper en boll och en bultbräda. Han skickar fax till sin gode vän som befinner sig på en ö i Nordnorge och skriver listor över olika saker. Med ett par nya bekantskaper i bagaget och efter en vistelse i New York visar det sig så småningom att det faktiskt finns saker att tro på i livet, som kärlek och vänskap.

Typisk kommentar

”Den handlar liksom inte om någonting egentligen… ”

Bok 16

Mig äger ingen av Åsa Linderborg

År

2007

Handling

Åsa Linderborgs berättelse om uppväxten med sin ensamstående pappa, härdare vid Metallverken i Västerås. En berättelse om klasstillhörighet, manlighet och utanförskap

Typisk kommentar

”Åh, vilken fantastisk kärleksförklaring till pappan.”

Bok 17

Svinalängorna av Susanna Alakoski

År

2006

Handling

Ett nybyggt bostadsområde i Ystad fylls på 60-talet av invandrarfamiljer och låginkomsttagare. För Leena och hennes finska föräldrar är den nya lägenheten höjden av lyx: tre rum, balkong, parkett. Av kommunen får kvarteret snart namnet Svinalängorna. Men härligheten tar snabbt slut. Leena, hennes syskon och vänner kastas i skrämmande ryck mellan perioder av skenbar ordning och fullkomligt kaos, och när boken är slut har vi tagit del av en skakande berättelse om klassamhälle och barns utsatthet och överlevnadskraft.

Typisk kommentar

”Jag var helt säker på att det handlade om henne själv”.

Bok 18

Där kräftorna sjunger av Delia Owens

År

2020

Handling

Årets bästa bok 2020 och en bästsäljare världen över. Där kräftorna sjunger är en berättelse om ”träskflickan” Kya Clark som lever ensam utanför North Carolina i naturen. Hon är ensam och lever isolerad från samhället i våtmarken med vilda djur. När en amerikansk fotbollsspelare hittas död nära Kyas hem blir hon utpekad som den skyldige. Men medan byborna är dömande och anklagar henne för mord upptäcks den riktiga sanningen om hennes liv.

Typisk kommentar

”En vacker naturskildring”.

Bok 19

Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Navid Modiri, Caroline Bankler

År

2020

Handling

Självbiografiska Jag kan ha fel handlar om hur Björn Natthiko lämnar en lovande karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige. Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare. 2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han om tillkortakommanden, erfarenheter och vad som är allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Typisk kommentar

”En bok som berör på djupet”.

Bok 20

Bränn alla mina brev av Alex Schulman

År

2019

Handling

I hyllade Bränn alla mina brev som snart blir film fortsätter Alex Schulman att utforska familjens mörker.  I ett försök att förstå sin egen vrede som han menar gått i arv i generationer hamnar han hos den berömde morfadern Sven Stolpe. Eller kanske snarare i den otrohetshistoria som han aldrig kunde släppa: för hans fru Karin Stolpe hade sommaren 1932 en häftig kärleksaffär med Olof Lagercrantz som Sven Stolpe sedan skulle straffa henne för i decennier. Boken skildrar en passionerad och smärtsam kärlekshistoria.

Typisk kommentar

”En välskriven och stark berättelse”.

Bok 21

Ett litet liv av Hanya Yanagihara

Storpocket
Köp boken

År

2017

Handling

En roman för den som vill bli uppslukad av den stora berättelsen – djupt gripande, skoningslös och oförglömlig. De fyra vännerna JB, Malcolm, Willem och Jude och deras liv i New York spänner över flera decennier och växlar mellan mörker och ljus. Ju längre boken går, desto sorgligare blir det. Extremt stark.

Typisk kommentar

”Gripande och enastående”.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!