5 böcker som utspelar sig på de populäraste resmålen sommaren 2018
Boktips

5 böcker som utspelar sig på de populäraste resmålen sommaren 2018

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 27 juni 2018

Gillar du också att läsa en bok som utspelar sig på den plats du ska resa till? Vi har listat fem länder som ligger i toppen för resmål sommaren 2018 och tagit fram en bok som utspelar sig på respektive plats. 

Visst är det något härligt i att läsa en bok som utspelar sig på platsen man själv befinner sig? Kanske känner man igen sig och kanske lär man sig till och med något nytt. Vi har därför listat fem av de mest populära resmålen just nu och tipsar om böcker som utspelar sig där. Även om du inte har planerat att åka någonstans kan du ju enkelt drömma dig bort och besöka dem genom att… ja, just det. Läsa böckerna.

1. Kroatien

Adjö Cowboy

Turkost vatten som sägs vara Europas allra klaraste. Med sina klippiga berg, sin grönska och den långa kusten med de över 1000 öarna, har Kroatien vuxit sig starkt som solresmål i en rasande takt. Om du är en av dem ska resa hit i sommar eller bara vill åka hit rekommenderar vi dig att läsa:

Adjö Cowboy av Olja Savicevic

Denna tragikomiska berättelse utspelar sig visserligen i Kroatiens utmarker och inte längs kusten, men är bra och intressant läsning ändå. Den handlar om en ung kvinna som bestämmer sig för att flyta hem till sin födelseort i Kroatien ett par år efter att hennes bror har tagit livet av sig. Hon är en sorgtyngd antihjältinna som med en enorm envishet gräver i det kroatiska efterkrigssamhällets många lager för att hitta sanningen om sin broders död.

Boken finns här.

2. Mallorca

Grisfesten av Leif GW Persson

Mallis, Mallis, Mallis. Denna ständigt aktuella spanska ö har sedan 1950-talet besökts flitigt av turister som är sugna på sol och bad, närmare omkring 15 miljoner per år. Och det är inte svårt att förstå varför. Solsäkert, svajande palmer och svalkande hav. På denna ö utspelar sig bland annat (delar av) denna bok:

Grisfesten av Leif G.W. Persson

Grisfesten kom ut 1978 och är Leif G.W. Perssons debutroman. Här får vi för första gången möta Bo Jarnebring och Lars Martin Johansson som återkommer i flera av hans böcker. Romanen handlar om ett postrån som inträffar i Stockholm och därefter följs av två mord. Det visar sig finnas ett samband mellan brotten och polisens utredare kommer till slut gärningsmannen på spåren. Men några personer har ett intresse av att hemlighålla spaningen.

Boken finns här.

3. Grekland

Det gångna är inte en dröm av Theodor Kallifatides

Tzatziki, zorba, fetaost, vackra vita och blåa byggnader och klart vatten. Låter inte som en helt tokig semester. Även Grekland med sina många tillhörande öar är heta turistmål år efter år. På Greklands fastland utspelar sig denna bok:

Det gångna är inte en dröm av Theodor Kallifatides 

Theodor Kallifatides är en av Greklands mest älskade författare och Det gångna är inte en dröm är hans självbiografiska roman.

Åtta år gammal var jag när morfar tog min hand och inte släppte den förrän vi hade funnit mina föräldrar i Athen. Vem vet vad som annars hade hänt mig, om jag hade stannat kvar.
Någon vecka tidigare hade en hop fascister med vapen i hand tvingat alla människor samman på kyrkans yttre gård. Där stod vi unga och gamla skräckslagna medan deras beryktade capo långsamt synade den ena efter den andra för att till slut välja ut några män som han tog med sig. Deras kroppar återfanns aldrig.
Det var 1946, någon gång på våren eftersom mandelträden i långa rader blommade och dalen var som vackrast.

Boken finns här.

4. Spanien

Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Spanien som fastland är populärt både som cityresmål i städer som Barcelona och Madrid, och som solsemester på alla orter längs solkusten. Den här boken utspelar sig i Barcelona:

Andarnas labyrint av Carlos Ruiz Zafón

Zafón debuterade 2001 med Vindens skugga som utgör första volymen i serien om De bortglömda böckernas gravkammare. Andarnas labyrint är den sista delen i serien, efter Ängelns lek och Himlens fånge, men alla böcker är fristående.

Andarnas labyrint handlar om Francoregimens mörka år. Ett hemligstämplat uppdrag rån säkerhetstjänsten får Alicia Gris att återvända från Madrid till sin hemstad Barcelona. Hennes uppgift är att ta reda på vad som har hänt med en av ministrarna i Francos regering, den tidigare fängelsechefen, som har försvunnit under mystiska omständigheter. I sin ägo hade ministern en mytomspunnen bok ur serien Andarnas labyrint som får Alicia att minna smärtsamma händelser från sitt förflutna. Boken leder henne in i den förtrollande bokhandeln Sempere & söner, men svaren hon finner i bokhandeln sätter inte bara hennes eget liv på spel, utan alla hon älskar mest.

Boken finns här.

5. Turkiet

Ingen lever samma liv

En välbesökt plats i Turkiet är Antalya-provinsen med sin omåttligt populära stad Alanya. Staden är ett förstahandsval även för turkarna själva när det gäller semesterorter och här finns både ett pulserande nattliv och vackra stränder och sevärdheter. Till Turkiet åker familjen i denna bok:

Ingen lever i samma familj av Claes De Faire 

Martin och Fanny tar med sig barnen till en by vid Medelhavet för att komma bort från Stockholm. Men när de trygga rutinerna försvinner blottas sprickorna i deras äktenskap. På planet till Turkiet träffar de familjen de umgås med ibland, den som Martin knappt står ut med och som Fanny har som förebild för det lyckade familjelivet. Första kvällen bjuder de över paret på grillning, men det som var tänkt att bli en lugn semestervecka förvandlas till något helt annat när Martin plötsligt stormar ut ur huset. Medan han vandrar runt i natten försöker Fanny hålla fasaden uppe inför vännerna och barnen. Och när Martin inte kommer tillbaka utbyts hennes ilska mot en stigande oro.

Boken finns här.

En sida till? Fortsätt läs!