5 moderna arbetarförfattare alla borde läsa
Författare

5 moderna arbetarförfattare alla borde läsa

Varje år den första maj aktualiseras arbetarrörelsen i Sverige. Så varför inte passa på att läsa några av dagens främsta arbetarförfattare? Vi tog Mattias Torstensson som driver den utmärkta podcasten och Facebooksidan Arbetarlitteratur till hjälp för att tipsa om sina favoriter.

Av: Mattias Torstensson
Fotograf: Sara Mac Key, FB: Henrik Sundbom
Publicerad: 30 april 2019

Varje år den första maj aktualiseras arbetarrörelsen i Sverige. Så varför inte passa på att läsa några av dagens främsta arbetarförfattare? Vi tog Mattias Torstensson som driver den utmärkta podcasten och Facebooksidan Arbetarlitteratur till hjälp för att tipsa om sina favoriter.

Susanna Alakoski

Susanna Alakoski
”Susannas debutroman Svinalängorna fick stor uppmärksamhet när den utkom för drygt tio år sedan. Den självbiografiskt inspirerade boken handlar om Leena som växer upp med alkoholiserade föräldrar. Familjen är finska arbetskraftsinvandrare som bor i ett nybyggt bostadsområde utanför Ystad, som i folkmun kallas Svinalängorna efter sina invånare. Här framträder en annan bild av det folkhem som många idag romantiskt ser tillbaka på. Susanna utkommer snart med en historisk romanserie som skildrar fyra generationers textilarbetare.”

Emil Boss

Emil Boss
”Många moderna arbetarförfattare är poeter. En av dem är Emil Boss. I sitt senaste verk Acceleration skriver han om att arbeta på Systembolaget. Långdikten kretsar kring begreppet tid. Tid i form av den stora filosofiska frågan, men också i form av de moderna managementideérna som förespråkar effektivisering. I kontrasten däremellan pekar dikten på det absurda i vår samtid. Det moderna arbetslivet styrs av spagettidiagram och konsulter som kommer fram till att toaletter kan städas på trettiosex sekunder. När vissa vinner tid förlorar andra. Tid är nämligen mer än pengar. Tid är också utmattade människokroppar.”

Erika Petersson

Erika Petersson
”Arbetarlitteraturen har en viktig funktion i att synliggöra arbetande människor och få dem att känna stolthet. Erika Petersson är en av alla moderna arbetarförfattare som bidrar till det. I sin debutbok Drottningen i kassan som utkom i vintras skriver hon om sitt arbete i  matvarubutik. Med en fantastisk iakttagelseförmåga och stor humor skildrar hon kundernas beteende och det sett varpå de betraktar kassörskan. Här finns stor igenkänning, både för den som arbetar bakom kassan och för oss som handlar.”

Jenny Wrangborg

Jenny Wtangborg
”En sådan här lista måste såklart innehålla Jenny Wrangborg. Hur många andra samtida poeter citeras av partiledare? Jenny är en av våra mest lästa poeter och hon läser ofta sina dikter högt på fackmöten runt om i landet. I debuten Kallskänken skildrar hon arbetet som kallskänka. Omänskliga anställningsvillkor, stress och utslitna kroppar i Stig Sjödins anda. Få kan som Jenny sätta ord på arbetets smärta. Men här finns också en tro på kärleken och kollektivet.”

Mats Berggren

Mats Berggren
Mats Berggren är en av våra mest lästa ungdomsförfattare. Han inledde sin författarkarriär på Scanias verkstadsgolv med romanen Orent ackord, som handlar om en ung manlig fabriksarbetare som förälskar sig i en kvinnlig skådespelare. I sina ungdomsböcker skildrar Mats ungdomars livsvillkor. Hans två senaste ungdomsböcker handlar om hedersvåld, där en bror får i uppgift att mörda sin syster” (bland annat den drabbande Din syster måste dö).
Av Mattias Torstensson
Bilder: Sara Mac Key/Albert Bonniers Förlag, Eva Bergström/Lejd, Galago, Joakim Mathiasson/Ordfront, Peder Lingden/Opal
Till podcasten

Till podcasten "Arbetarlitteratur"

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!