5 tips för att enklare läsa i solen
Boktips

5 tips för att enklare läsa i solen

När solen kikar fram önskar man att man bara kunde säga upp sig från jobbet och tillbringa hela dagarna utomhus. Allra helst i sällskap av en bok, förstås. Här är våra tips för att optimera din solläsning.

Av: Johanna Stenius
Fotograf: Getty / Westend61
Publicerad: 01 juni 2018

När solen kikar fram önskar man att man bara kunde säga upp sig från jobbet och tillbringa hela dagarna utomhus. Allra helst i sällskap av en bok, förstås. Här är våra tips för att optimera din solläsning.

1. Lyssna på en ljudbok

Att lyssna på ljudbok är en ganska praktisk lösning när man ligger ute och myser i solen. Du slipper kisa för att kunna se texten, slipper bokskuggan i ansiktet om du ligger och solar på rygg, du har händerna och ögonen fria… ja, fördelarna är många.

Är du inte inne i ljudbokssvängen än? Läs vår guide för att börja lyssna på böcker!

2. Läs på läsplatta

En läsplatta (eller e-boksläsare) ser ut som en liten surfplatta, men är endast avsedd för läsning. Skärmen består av elektroniskt papper som är helt reflexfritt och det är därför inga som helst problem att läsa i direkt solljus. Det finns en massa olika modeller och storlekar.

3. Ändra ljusstyrka och invertera färgerna på surfplatta, mobil och dator

Alla som har använt någon av dessa elektroniska prylar i solen vet att läsbarheten plötsligt blir tio gånger sämre och att det nästan är smärtsamt att försöka se någonting på skärmen. Ibland kan det hjälpa att dra upp ljusstyrkan på apparaten, men om det inte hjälper finns ytterligare ett smart tips: invertera färgerna! Här hittar du en steg för steg-guide på hur du gör för att invertera färgerna på din iPhone, iPad och Android-mobiler.

4. Läs en fysisk bok

Att läsa en fysisk bok brukar fungera bra i solljus. Personligen föredrar jag att läsa pocketböcker när jag till exempel läser i en park eller ligger och solar på en strand. De väger mindre, de är enklare att hålla i (man kan bända ryggen mycket mer än på en inbunden bok) och jag bryr mig ärligt talat inte fullt lika mycket om den förstörs lite grand. Ska jag vara helt ärlig tycker jag faktiskt till och med om när jag kommer hem från semestern och boken doftar av saltvatten, sand och solkräm. Men det är kanske bara jag.

5. Använd solglasögon

Ibland när solen skiner som starkast kan till och med pappersbladen i en bok bländas lite. Det kan därför underlätta att använda solglasögon. Du slipper dessutom kisa plus att du gör din syn en tjänst.

Trevlig läsning! Och du… Glöm inte att dricka vatten och att använda solskydd!

En sida till? Fortsätt läs!