6 böcker om när livet ger en andra chans
Boktips

6 böcker om när livet ger en andra chans

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 januari 2019

Byt karriär eller hitta kärlek, oavsett ålder! Här listar vi 6 böcker som alla handlar om förändring mitt i livet. 

Nu är förändringens tid! Vi lever längre, vi är piggare och mer aktiva än någonsin förr. Det blir allt vanligare att hitta en ny kärlek senare i livet, precis som det är fullt möjligt att byta karriär eller starta en helt ny, oavsett ålder. Här listar vi böcker 6 böcker som på något sätt ger huvudpersonerna en ny chans mitt i livet.

På en ny nivå av Carin Hjulström 

På en ny nivå

Journalisten Frida Fors närmar sig femtio och vardagen skaver. Så många år i samma radhus, i samma stad och med samma gamla programledarjobb på radion. Frida vill vidare. Hon längtar efter att ta livet till en ny nivå innan det är för sent. Steg ett blir att flytta till kärleken i Paris. Men allt blir inte riktigt som Frida tänkt sig. Steg två blir – helt överraskande – ett toppjobb på Svenska Mässan i Göteborg, där fullt kaos råder inför ett stundande EU-toppmöte. Frida befinner sig plötsligt på djupt vatten och tvingas hantera presidenter, premiärministrar och andra uppblåsta egon. Och inte blir det lättare när ryska intressenter lägger sig i.

Med risk för regn av Anna Fredriksson

Risk för regn

En omvänd ”Meet the parents” – om när det nyförälskade paret Lena och Staffan ger sig ut på en roadtrip för att träffa sin partners vuxna barn för första gången. En inkännande kortroman om utmaningarna med att träffa en ny kärlek i övre medelåldern när båda har sitt livsbagage och identitet att värna om. Att hantera händelser ur det förflutna är inte lätt, särskilt inte med en komplicerad storfamilj utspridd över Sverige. En relationsroman med både humor och allvar.

Den blå vänthallen av Viveca Lärn

Markus Granat är snart femtio, en stillsam karl med något förvirrat i blicken. Många moderliga kvinnor vill ta hand om honom eftersom de tror att han är hjälplös. Men Markus är inbiten ungkarl. Han har jobbat på universitetsbiblioteket i Göteborg i hela sitt liv. Sina känslor får han utlopp för i de klassiska ryska och franska romanerna. Markus eget liv är behagligt monotont. När den stora snöstormen rasar i november -95 beger sig Markus ut på en promenad i den igensnöade staden – en promenad som ska förändra hans liv. In på restaurang Vänthallen i Brunnsparken stormar Samantha Svensson: Samantha från Bohuslän med den alltför korta kjolen, den alltför påträngande dialekten, de alltför yviga gesterna, men med en röst som ingen annan. När snöstormen dragit förbi känner inte Markus igen sig.

Late bloomer, av Emma Hamberg

Late Bloomer

Ulla har helt förlorat livslusten efter maken Ingemars plötsliga bortgång för två år sedan. Hennes plan är att avsluta sin tid på jorden med hjälp av kedjerökning inomhus, sockerbitar, fryst färdigmat med extra mycket E255 samt noll promenader i friska luften.

Emma Hamberg har skrivit en ömsint vardagssaga om ett kvinnoliv som hade kunnat vara förspillt om inte existensens mest fantastiska och oväntade vändning kommit med en andra chans. Samt en massa rosor.

Änkorna på Österlen av Sara Paborn

�nkorna på �sterlen

Första boken efter Saras succé med ”Blybröllop” är en mor-dotter-relation med hög igenkänning. Genom en mystisk förening på nätet får Filippa oväntat napp när vasstaket på hennes mammas Skånelänga måste lagas. Men så dyker reparatören Ali dyker upp, och allt ställs på ända. Vem är denne obekymrade man som dricker rosé med mamma på glasverandan? Flirtar han rent av med henne? Samtidigt knakar Filippas eget äktenskap i fogarna. Håller inte Fredrik på onormalt mycket med mobilen? Och när låg de förresten med varandra senast?

Änkorna på Österlen är en ljudboksföljetong i 5 stycken 30 minuter långa avsnitt.

Om svar anhålles av Carin och Lennart Hjulström

Om svar anhålles

Dotter och far, Carin och Lennart Hjulström har skrivit tillsammans för första gången i denna både rörande och underhållande brev- och dagboksroman om hur djupaste mörker kan vändas i hopp och ljus, och om att söka sina rötter. Detta är en kortroman, och ljudboken läses av författarna själva Carin och Lennart.

Och här berättar Monika och Gunnar om hur de fann kärleken på äldre dagar:

En sida till? Fortsätt läs!