7 böcker om tanter som slår tillbaka
Böckerna

7 böcker om tanter som slår tillbaka

På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen. Vi har träffat Maria-Thérèse Sommar, författare till Pärleporten, för att göra upp med den förlegade bilden av tanten som den bullbakande åldringen.

Av: Meja Uhlander
Publicerad: 06 september 2018

På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen. Vi har träffat Maria-Thérèse Sommar, författare till Pärleporten, för att göra upp med den förlegade bilden av tanten som den bullbakande åldringen.

I romanen Pärleporten lär vi känna Asta Svensson, åttiotre år och mot sin vilja placerad på Solglimtens äldreboende. Hon vantrivs och känner sig inte tillräckligt gammal. En dag får hon nog och slår ihjäl den rasistiske Herman, lyckas skjuta över skulden på en annan och rymmer sedan ut i världen. Mot Paris! Maria-Thérèse Sommars debutroman är en riktig bladvändare som inte lämnar någon oberörd.

Berätta! Du är inte ens hälften så gammal som Asta. Hur kommer det sig att du valde att skriva om en äldre person?

– Än idag domineras såväl film som litteratur av manliga porträtt, kvinnor får aldrig agera huvudroll. Jag ville skriva om en äldre kvinna. I verkligheten finns det ju hur många kvinnor som helst som är både starka och tuffa, inte minst äldre kvinnor. En äldre kvinna kan göra massa saker och är inte alltid den där snälla, rara lilla tanten.

Maria-Thérèse Sommar förklarar huvudkaraktären Asta som en överlevare. Hon är pragmatisk, accepterar läget och tar itu med saker. Dessutom tar hon ingen skit.

Kan du känna igen dig i henne?

– Ja! Med att inte ta någon skit. Men jag kom på det lite tidigare än vad hon gjorde. Man måste säga ifrån och Asta gör det med knytnävarna.

Är Asta en fiktiv karaktär, eller har du haft några verkliga förebilder?

– Jag fick tänka lite på äldre släktingar och kvinnor jag känner, hur de skulle ha klarat sig i olika situationer. Fast äldre kvinnor jag känner brukar inte mörda folk, som tur är! Så jag jämförde framförallt med vad de orkar rent fysiskt.

Maria-Thérèse Sommar funderar över utmaningarna med att skriva om en äldre generation. Hennes ambition har varit att göra ett rättvist och trovärdigt porträtt.

– Jag undersökte framförallt om som äldre fungerar likadant som när man var ung, eller vad som eventuellt blir sämre. Och så kollade jag upp mycket fakta. En del saker fick jag ändra. Inläsaren på ljudboken påpekade att Asta inte kunde ha gjort en abort som ung, det fick man inte på den tiden.

Så, vem ska läsa Pärleporten?

– Alla! Om man är feminist ska man läsa den. Om man gillar Paris. Om man vill läsa någonting roligt, men inte fånigt. Jag har försökt att blanda humor och allvar. Och så ska man läsa den om man uppskattar en riktigt bra biljakt.

Jag har redan tänkt ut en uppföljare i huvudet.

Pärleporten är Maria-Thérèse Sommars första publicerade roman, men hon hoppas på att få skriva mer om Asta. Hon har redan tänkt ut en uppföljare i huvudet.

 

Mer fokus på tanterna!

1. Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg

Ett gäng mormödrar på sjuttio plus får nog av den rådande krigshetsen från världens ledare och bestämmer sig för att slå tillbaka. På den skånska kursgården planerar de för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad. Krutgummor på krigsstigen är en solig, rolig och skarp historia om att våga säga ifrån när det har gått för långt.

Boken finns här.

2. Oscar Levertins vänner av Martina Montelius

För sextiotvååriga kulturtanten Boel Märgåker är litteraturen ett självhävdelseinstrument – det bästa sättet att hantera ett ångestfyllt inre. Hon styr det litterära sällskapet Oscar Levertins vänner, en grupp egendomliga människor som förgäves söker tröst hos varandra. När de tillsammans ger sig ut på en litteraturkryssning, bestämmer sig Boel för att släppa alla hämningar, hon har tröttnat på att ständigt vara andra till lags. Oscar Levertins vänner är en sällsamt rolig berättelse som gör upp med fördomar om erotik, litteratur och kvinnligt åldrande.

Boken finns här.

3. Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie var här av Fredrik Backlund

Sextiotreåriga Britt-Marie har precis lämnat ett fyrtioårigt äktenskap och liv som hemmafru bakom sig, och det enda arbete hon kan få finns i det finansdrabbade samhället Borg. Britt-Marie avskyr fotboll, men Borg har inget annat än fotbollen kvar. Äventyret börjar när hon motvilligt blir tränare till byns ungdomslag, utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium. Britt-Marie var här är lika delar en kärlekshistoria som en kärleksförklaring. En rörande berättelse om en kvinna som har väntat ett helt liv på att hennes eget ska börja.

Boken finns här.

4. Rån och inga visor av Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärsligan med Märtha i spetsen har gjort succé över hela världen. Nu behöver de pengar – mycket pengar. Att göra livet roligare och lyxigare för äldre människor kostar en hel del. Och varför inte ta efter finansvärldens koncept och dela ut bonusar – fast till lågavlönade och fattiga som behöver uppmuntras. I sin jakt på storkovan lever pensionärerna farligt när de försöker lura miljardärer bland lyxyachter i franska Saint-Tropez. Dessutom är polisen dem hack i häl. Rån och inga visor är den tredje delen i Catharina Ingelman-Sundbergs serie om Pensionärsligan.

Boken finns här.

5. Pärleporten av Maria-Thérèse Sommar

En dag får Asta, 83, nog och slår ihjäl den rasistiske Herman på äldreboendet Solglimten där hon i  princip blivit tvångsplacerad av sin dotter. Hon skjuter listigt över skulden på en anställd, packar sin väska och rymmer ut i världen; fylld av entusiasm och livslust snarare än skam och ånger. Men som efterlyst är det knepigt att ta sig fram, särskilt om man i kvällspressen utpekas som dubbelmördare… Ska hon kunna återförenas med sin älskare? En hejdlöst rolig och galghumoristisk berättelse, som dessutom väcker en hel del tankar om hur vi ser på äldre, kontra hur äldre ser på sig själva.

Boken finns här. 

6. Gamla tanter dör ju av Martina Ingjaldsson

Efter ett ödesdigert möte angående ombildandet till bostadsrättsföreningen, börjar olyckorna avlösa varandra i hyreshuset i Stockholm. Först ut är Märta Olsson, som ramlar ut från balkongen och slår ihjäl sig. Sedan försvinner Gunnel Blom spårlöst på väg till vårdcentralen. Svea förstår snart att hon och hennes grannar är oönskade och börjar ifrågasätta Svensson och hans giriga planer. En lättsam, spännande och humoristisk debutdeckare.

Boken finns här.

7. Bloggtantens bravader av Camilla Dahlson

När Anita blir uppsagd från jobbet tipsas hon om att starta en blogg. I början är hon tveksam, men efter lite övertalning startar hon till slut ”Bloggtanten”, som senare visar sig vara upptakten till ett helt nytt liv. Bloggen stärker henne och hon lyckas skapa en meningsfull vardag. En riktig feelgoodberättelse, med full fart från första sidan.

Boken finns här.

Köp boken

Köp boken

Fakta

 • Vem

  Maria-Thérèse Sommar

 • Född

  På vintern.

 • Bor

  Härnösand.

 • Förebild

  Bodil Malmsten och Hjalmar Söderberg.

 • Aktuell med

  Debutromanen Pärleporten.

En sida till? Fortsätt läs!