7 böcker om tanter som slår tillbaka
Boktips

7 böcker om tanter som slår tillbaka

På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen. Vi tipsar om sju böcker om orädda äldre damer som står upp för sig själva, för andra och struntar i samhällets förväntningar på hur en tant bör vara.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 06 september 2018

På senare år har tanten fått upprättelse, inte minst genom litteraturen. Vi tipsar om sju böcker om orädda äldre damer som står upp för sig själva, för andra och struntar i samhällets förväntningar på hur en tant bör vara.

1. Det rånar sig nog av Catharina Ingelman-Sundberg

7 böcker om tanter som slår tillbaka

Catharina Ingelman-Sundbergs bokserie Pensionärsligan har getts ut i 40 länder och hennes böcker om åldringarna som rånar banker och begår brott för att ge pengar till fattiga har fått läsare i alla åldrar. I den senaste delen ger sig gänget i cyberrymden och prövar lyckan bland kryptovalutor, artificiell intelligens och robotar. Med i spelet finns också en norsk oljemiljardär, antika guldmynt, förlista skepp, massor av champagne och riktigt vällagrad whisky. Samtidigt jagas pensionärerna av både polis och maffia…

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

2. Oscar Levertins vänner av Martina Montelius

För sextiotvååriga kulturtanten Boel Märgåker är litteraturen ett självhävdelseinstrument – det bästa sättet att hantera ett ångestfyllt inre. Hon styr det litterära sällskapet Oscar Levertins vänner, en grupp egendomliga människor som förgäves söker tröst hos varandra. När de tillsammans ger sig ut på en litteraturkryssning, bestämmer sig Boel för att släppa alla hämningar, hon har tröttnat på att ständigt vara andra till lags. Oscar Levertins vänner är en sällsamt rolig berättelse som gör upp med fördomar om erotik, litteratur och kvinnligt åldrande.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

3. Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Britt-Marie var här av Fredrik Backlund

Sextiotreåriga Britt-Marie har precis lämnat ett fyrtioårigt äktenskap och liv som hemmafru bakom sig, och det enda arbete hon kan få finns i det finansdrabbade samhället Borg. Britt-Marie avskyr fotboll, men Borg har inget annat än fotbollen kvar. Äventyret börjar när hon motvilligt blir tränare till byns ungdomslag, utbjuden på dejt av en polis och bryter handen i ett solarium. Britt-Marie var här är lika delar en kärlekshistoria som en kärleksförklaring. En rörande berättelse om en kvinna som har väntat ett helt liv på att hennes eget ska börja.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

4. Pärleporten av Maria-Thérèse Sommar

En dag får Asta, 83, nog och slår ihjäl den rasistiske Herman på äldreboendet Solglimten där hon i  princip blivit tvångsplacerad av sin dotter. Hon skjuter listigt över skulden på en anställd, packar sin väska och rymmer ut i världen; fylld av entusiasm och livslust snarare än skam och ånger. Men som efterlyst är det knepigt att ta sig fram, särskilt om man i kvällspressen utpekas som dubbelmördare… Ska hon kunna återförenas med sin älskare? En hejdlöst rolig och galghumoristisk berättelse, som dessutom väcker en hel del tankar om hur vi ser på äldre, kontra hur äldre ser på sig själva.

Boken finns här. 

5. Gamla tanter dör ju av Martina Ingjaldsson

Efter ett ödesdigert möte angående ombildandet till bostadsrättsföreningen, börjar olyckorna avlösa varandra i hyreshuset i Stockholm. Först ut är Märta Olsson, som ramlar ut från balkongen och slår ihjäl sig. Sedan försvinner Gunnel Blom spårlöst på väg till vårdcentralen. Svea förstår snart att hon och hennes grannar är oönskade och börjar ifrågasätta Svensson och hans giriga planer. En lättsam, spännande och humoristisk debutdeckare.

Köp boken här.

6. Bloggtantens bravader av Camilla Dahlson

När Anita blir uppsagd från jobbet tipsas hon om att starta en blogg. I början är hon tveksam, men efter lite övertalning startar hon till slut ”Bloggtanten”, som senare visar sig vara upptakten till ett helt nytt liv. Bloggen stärker henne och hon lyckas skapa en meningsfull vardag. En riktig feelgoodberättelse, med full fart från första sidan.

Köp boken här.

7. Krutgummor på krigsstigen av Catharina Ingelman-Sundberg

7 böcker om tanter som slår tillbaka

Ett gäng mormödrar på sjuttio plus får nog av den rådande krigshetsen från världens ledare och bestämmer sig för att slå tillbaka. På den skånska kursgården planerar de för sitt motstånd och tränar sig flitigt i civil olydnad. Krutgummor på krigsstigen är en solig, rolig och skarp historia om att våga säga ifrån när det har gått för långt.

Köp boken här.
Lyssna på boken här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!