11 romaner i pandemins spår
Boktips

11 romaner i pandemins spår

Även om Corona-pandemin ännu inte är över, kan vi redan se dess effekter i litteraturen. Covid-19 har påverkat precis hela samhället, och konstigt vore det förstås om inte också böckernas värld präglats av dessa tider av karantän och andra smittskyddsrestriktioner.

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 29 juli 2021

Även om Corona-pandemin ännu inte är över, kan vi redan se dess effekter i litteraturen. Covid-19 har påverkat precis hela samhället, och konstigt vore det förstås om inte också böckernas värld präglats av dessa tider av karantän och andra smittskyddsrestriktioner.

Bok 1

Apollometoden av Petter Stordalen, Eivind Saether

Kartonnage
Köp boken

Petter Stordalen var på väg att förlora allt under våren 2020. Men det finns många andra som drabbades hårdare. Han förlorade inte sin familj men det kom att bli de mest dramatiska två åren i hans liv. Under coronapandemin hittade Petter inspiration från Apollo 13. Den berömda rymdfärden från 1970. Genom detta lärde han sig att möta krisen på ett nytt sätt och vad man är kapabel till att åstadkomma när vi sätts under press.

Bok 2

Berätta tre saker av Callum Bloodworth

En bok för alla som någon gång känt sig ensamma. Det enda Liv tänker på är döden. Bara för att hennes mamma gått bort och att hon fått corona från en oskyldig kyss är det inte hennes fel.

Dag kan istället bara tänka tänka på Liv. Det har han gjort sedan han hamnade utanför hennes dörr av misstag.

Snart kommer deras liv förändras för all framtid, trots att hon inte får lämna lägenheten och han som bär på en mörk hemlighet. Men är det möjligt att bli kär i någon bakom en stängd dörr?

Bok 3

Aningar av Zadie Smith

danskt band
Köp boken

I Zadie Smiths Aningar bjuds läsaren på sex stycken essäer sprungna ur den märkliga tid som coronapandemin har varit. Smith tar fasta på upplevelsen av att vara mitt i pandemiåret, och boken är således inte något försök att sammanfatta eller redogöra för hela 2020, utan en samling personliga reflektioner. Zadie Smith, känd för Swing Time och succédebuten Vita tänder, skriver känsligt och resonerande på samma gång, och det är riktigt stor underhållning.

Bok 4

Magnificat av Linnea Axelsson

Kartonnage
Köp boken

Linnea Axelssons återkomst är en av vårens stora litteraturhändelser! Hon tilldelades Augustpriset för eposet Ædnan och nu kommer hennes nya roman Magnificat som är en berättelse om sorg och förälskelse.

”Hon bor utanför Paris med mannen och deras flicka. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken som dog när han var nitton år där. Vännen har bett om en ofattbar tjänst. Under vandringen hem har hon pojken med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.”

Bok 5

Fallvind av Maria Adolfsson

Fallvind hittas två ungdomar döda med bara ett dygns mellanrum i Dunker, huvudstaden i Doggerland. Poliskommisarien Karen Eiken Hornby är mammaledig och längtar inte tillbaka till kontoret. Men när hon återvänder får hon ganska snart syn på ett samband mellan de båda ungdomarnas död. Samtidigt är det någon som har sina ögon på Karen. Vem?

Bok 6

Anteckningar om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie

danskt band
Köp boken

Pandemin innebar oerhört sorgliga personliga förluster för många, inte bara som en direkt följd av Corona-viruset, utan även för de som förlorade nära och kära utan att kunna ta ett sista avsked. Den berömda författaren Chimamanda Ngozi Adichie är en av dem. Hennes pappa gick bort under 2020, och i kortessäboken Anteckningar om sorg beskriver hon den svåra upplevelsen av att inte vara nära sina nära, när man vill det allra mest.

Bok 7

"Karantändagboken" av Elin Lucassi

Karantändagboken är visserligen inte en konventionell roman, i så fall en grafisk roman, men den träffsäkerhet som Elin Lucassi skildrar pandemiårets tristess och vardagliga ovanliga vardag kvalar helt klart in boken på den här listan ändå. Lucassis igenkänningshumor är svårslagen, och särskilt imponerande blir hennes projekt när man hör storyn bakom boken. Vad som först bara var en reaktion på att samhället stängde ned i mars 2020, blev en dagbok över hela året, och så småningom en hel seriebok. Mycket läsvärd!

Bok 8

"Sommar" av Ali Smith

Ali Smith är den brittiska författaren som givit sig i kast med en bokserie om fyra delar; en för varje årstid. I den här delen är det sommaren som står som kuliss. Vi möter Sacha, vars familj har problem på flera håll. Det har förresten hela resten av världen också, när en pandemi plötsligt bryter ut. Samtidigt, fast på ett annat av romanens tidsplan, möter vi ett helt annat syskonpar. Resultatet blir storartad romankonst i sommarens och pandemins tecken.

Bok 9

Cold Case: Skärseld av Tina Frennstedt

Inbunden
Köp boken

Tina Frennstedts nya Cold case-deckare härjar en mordbrännare på vackra skånska Österlen. Kriminalinspektör Tess Hjalmarsson och hennes kollegor tar sig an fallet, och det första spår de följer upp är en rad siffror som gärningsmannen tycks måla upp på samtliga fasader till de hus han ger sig på. Den här gången kommer hotet nära Tess personligen, och hennes yrkesmässiga och personliga liv flätas, tyvärr, samman. Inte gör det ju saken bättre, att covid-19-smittan präglat precis hela samhället.

Bok 10

Det enda jag vill är att leva av Birgitta Bergin

Nike hör en kvinnas röst på radio säga ”Mitt namn är Linnea Ingrid Wilhelmina, och det enda jag vill är att leva” och då väcks något inom henne. Själv lever hon ett begränsat  liv med man, utan barn och vänner. Men till skillnad från Linnea på radion kan hon åtminstone gå ut.

Nike bestämmer sig för att leta upp Linnea som är isolerad på grund av coronapandemin. När de börjar gå promenader tillsammans inleds en vänskap och Nike påbörjar en frigörelseresa och sliter sig loss från sin mans regler.

Bok 11

Tritonus av Kjell Westö

Den berömde dirigenten Thomas Brander håller till i sin nya lyxiga skärgårdsvilla Casa Tritonus. Det är hans fristad undan det hårda arbetet, och det besvärliga kändisskapet. Men efter både professionella och relationsmässiga motgångar på sistone, är Branders självbild skadad. Det visar sig också att vad som i teorin varit en ensamhetens idyll ute i skärgården, inte riktigt blir som Brander tänkt sig. I Kjell Westös Tritonus från 2020 tas ämnen som musik, ensamhet och berömmelse upp, på ett både berörande och allvarligt sätt.

En sida till? Fortsätt läs!