6 succéförfattare made in Sweden
Boktips

6 succéförfattare made in Sweden

I många år har det talats om det svenska musikundret, men mer sällan om det svenska bokundret. Det är konstigt tycker vi, eftersom Sverige har så många succéhistorier om utlandsframgångar för våra skrivande landsmän.

Av: Stephanie Tärnqvist
Publicerad: 25 januari 2017

I många år har det talats om det svenska musikundret, men mer sällan om det svenska bokundret. Det är konstigt tycker vi, eftersom Sverige har så många succéhistorier om utlandsframgångar för våra skrivande landsmän.

Nedan listar vi sex av de hetaste nykomlingarna utomlands just nu:

BÄSTSÄLJARE & OSCARSHYLLAD: Fredrik Backman
Inte bara svenska folket har fallit för den godhjärtade surgubben Ove. En man som heter Ove toppar just nu New York Times bästsäljarlista, där den legat i hela 46 veckor, numera även i sällskap av uppföljaren Min mormor hälsar och säger förlåt. Nyligen släppte författaren kortromanen And Every Morning the Way Home Gets Longer and Longer i USA, innan titeln fanns utgiven på svenska (men i maj kommer den på bokförlaget Forum). Och hurra – filmen A man called Ove Oscarsnominerades nyligen i kategorin årets bästa utländska film!

 

28 LÄNDER & USA-FAVORIT: Katarina Bivald
När Katarina Bivald skrev sin debut Läsarna i Broken Wheel rekommenderar förlade hon handlingen till en småstad i Iowa, utan att själv ha satt sin fot i USA. Det var 2013. Idag är Läsarna i Broken Wheel rekommenderar utgiven i 28 länder, toppar New York Times och USA Todays bästsäljarlistor och har blivit utsedd till Amazon Best Book of the Month. Katarina själv har hunnit med bokturné i USA

 

 

RAKET & KRITIKERFAVORIT: Caroline Eriksson
Med Caroline Erikssons De försvunna har allt gått i rasande fart: boken skrevs under tre korta, febrila månader, och redan några veckor efter utgivning i Sverige (september 2015) var boken såld till 26 länder. I Tyskland debuterade boken direkt på topp 15 på bästsäljarlistan, och i USA är den vald till en prestigefylld Kindle First-lansering där redaktörerna väljer ut sina favorittitlar som blir tillgängliga som e-bok en månad innan den tryckta boken ges ut. Boken hamnade direkt på topp 5 över mest sålda titlar på Amazon.com.

DROTTNING  I TYSKLAND & VÄRLDEN: Simona Arnstedt 
Sveriges romance-drottning Simona Arnstedts trilogi är såld till 17 länder. En enda hemlighet har legat på tyska bästsäljarlistan och En enda natt har toppat e-bokstopplistan i Spanien. Med den senare kom författaren trea i Tyskland för bästa kärleksroman, läsarnas val. Trilogin har hyllats av läsare, andra romanceförfattare och av den prestigefyllda romance-bloggen Smart bitches.

 

 

BESTSELLER LISTS & HOLLYWOOD: Camilla Grebe 
Camilla Grebes Älskaren från huvudkontoret har sålts till 22 länder och nu ser det ut som att berättelsen tar sig hela vägen till Hollywood, när New Line Cinema har förvärvat rättigheterna, med Andrew Lazar (American Sniper, Confessions of a Dangerous Mind) som producent. I Storbritannien gick boken direkt in på The Booksellers topp 20 och i USA har den utsetts till Goodreads ”best books of the month”.

 

ÅRETS TOPP-3 FÖR JOYCE CAROL OATES: Jonas Hassen Khemiri
Förra årets Augustprisvinnare Allt jag inte minns ligger topp tre på Joyce Carol Oates personliga favoritlista när hon sammanfattar bokåret i TLS Books of the Year (2016):  ”My books of the year are Elaine Showalter’s irresistibly readable biography of a nineteenth-century American feminist ‘The Civil Wars of Julia Ward Howe’ (Simon and Schuster), Jonas Hassen Khemiri’s enigmatic novel ‘Everything I Don’t Remember‘ (Scribner), and Henri Cole’s powerful collection of poems, ‘Nothing To Declare’ (Farrar, Straus and Giroux).”

 

En sida till? Fortsätt läs!