7 böcker om ett riktigt obehagligt Norge
Böckerna

7 böcker om ett riktigt obehagligt Norge

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 16 maj 2018

Vi älskar vårt grannland Norge. Det är vackert, folk är trevliga och, inte minst: Hurtigruten! Valsafari! Lofoten! Isbjörnar på Svalbard!
Men. Det finns ju ett par riktigt obehagliga saker från Norge också. Till exempel extremt obehagliga deckare. Läs någon av dessa – så får vi se om du längtar västerut sen…

1. Törst av Jo Nesbø

Törst Jo Nesbø

Harry Hole kan vara Norges mest plågade polis. Och vilka saker han hamnar i… I Törst hittas en person i sitt hem. Kroppen är tömd på blod och polisen upptäcker bitmärken på halsen. Harry Hole övertalas att hjälpa till med fallet. Han vet bättre än många andra vad vissa människor är kapabla till. Men Harry har ett eget motiv för att hjälpa polisen – att fånga mannen som kom undan. Jaktinstinkten väcks till liv och återigen tvingas Harry offra något av sig själv i jakten på den gäckande mördaren.

Boken finns här.

2. Skendöd  av Thomas Enger

Skendöd Thomas Enger

I ett tält i en avskild del av en park i Oslo hittas liket av en ung kvinna. Hon är nedgrävd till midjan i jorden och stenad till döds. Hennes rygg bär spår efter piskrapp och en av hennes händer har huggits av. Webbjournalisten Henning Juul har varit sjukskriven i två år efter att ha skadats i en brand där hans lille son omkom. Nu är han tillbaka på jobbet, ärrad till kropp och själ, och fallet engagerar honom…

Boken finns här.

3. Maestro av Geir Tangen

geir tangen maestro

Journalisten Viljar Ravn Gudmundssons karriär är på väg utför och långt borta är dagarna då var han den stora stjärnan på lokaltidningen i den norska småstaden Haugesund. När Viljar en dag får ett mejl av någon som påstår sig vilja straffa människor som undkommit rättvisan, skickar han det bara förstrött vidare till polisen. Nästa dag hittas en kvinna mördad. Och snart trillar ännu ett kryptiskt mejl ner i Viljars inkorg …

Boken finns här.

4. Viskaren av Karin Fossum

Viskaren Karin Fossum

Kommissarie Konrad Sejer sitter i polisens förhörsrum med en kvinna. Ett fruktansvärt brott har begåtts. Sejer söker sanningen och försöker förmå kvinnan att berätta sin historia. Ragna Riegel tar ingen plats, hon är liten och tunn, viskar till och med fram orden. Ragna arbetar på Europris, där vanliga människor köper vanliga, mörka dunjackor till lågpris. Hennes liv följer fasta rutiner, det är så hon vill ha det. Hon har ordning på livet. Tills den dag då hon får ett hotbrev. Någon vill döda henne. Rutinerna förvandlas till skräck och förvirring, Ragna måste försvara sig. Till varje pris.

Boken finns här.

5. Det hänger en ängel ensam i skogen av Samuel Bjørk

Det hänger en ängel ensam i skogen Samuel Bjørk

Mordutredaren Mia Krüger har lämnat polisen och bosatt sig på en ö. Dit kommer hennes gamle kollega, den godmodige kriminalkommissarien Holger Munch, för att övertala henne att återvända till jobbet. Han behöver hennes hjälp i ett skrämmande och besynnerligt fall. En flicka har hittats hängande livlös i skogen med en skolväska på ryggen och en lapp om halsen: ”Jag reser ensam.”

Boken finns här.

6. Slaktmånad av Lars Pettersson

Lars Pettersson Slaktmånad

I oktober 2013 hittas en man i en bil på en avlägsen fjällväg utanför Kautokeino i Nordnorge, skjuten med ett prickskyttegevär. Det är Torben Nyhlén, statssekreterare i svenska näringsdepartementet. Omständigheterna gör att det klassas som terrordåd och säkerhetspolisen i både Oslo och Stockholm kopplas in. Samtidigt har kampen hårdnat om rätten till marken i Sápmi, samernas traditionella renbetesland.

Boken finns här.

7. Kolbarnet av Monica Kristensen

Kolbarnet Monica Kristensen

En femårig flicka försvinner spårlöst från förskolan Kolbarnet. Till att börja med misstänker man att Ellas alkoholiserade pappa har tagit henne för att hämnas på Ellas mamma. Men när tiden går och varken far eller dotter dyker upp, börjar byn på allvar frukta för flickans liv. Det djupa polarmörkret och en extrem kyla har lagt sig tung över Svalbard och ett barn har mycket små chanser att klara sig på egen hand. När det sedan visar sig att pappan omkommit i en en bilolycka under mystiska omständigheter, inser polisen att kampen att rädda Ellas liv är en kamp mot klockan.

Boken finns här.

Bild: Edvard Munch ”Skriet”, från Shutterstock

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!