7 böcker om usla arbetsplatser
Boktips

7 böcker om usla arbetsplatser

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 12 januari 2018

Här är sju böcker om människor som nästan garanterat har det värre på jobbet än du.  Läs, och tänk på hur bra du har det när semestern känns avlägsen …

Kontorsninja av Lars Berge

Jens Jansen är trött på sitt liv och sitt jobb som mellanchef. Inte så att vill uppåt i hierarkierna eller förverkliga sig själv. Tvärtom. Han vill sluta göra karriär. Han vill ge upp det liv vi alla lever.  Efter att ha gått igenom sin livssituation kommer han fram till den självklara lösningen på problemet. Han ska göra allt i sin makt för att försvinna. Jens Jansen börjar leva ett liv med bakvänd dygnsrytm mellan innertak och yttertak på kontoret. Han äter personalens kvarglömda lunchlådor och dricker kaffe från automaten.

 

En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

Ester Blenda Nordström var Sveriges första undersökande journalist som reste världen runt och jobbade under dold identitet under en tid då kvinnor gick i långklänning och saknade rösträtt. Hennes första stora undersökande reportage skedde på en av dåtidens mest utsatta arbetsplatser: som piga på en bondgård. En piga bland pigor återger på ett unikt sätt hur pigorna på landet hade det.
Tips! Här kan du läsa om den Augustprisade biografin Ett jäva solsken, som handlar om Ester Blenda Nordströms liv

 

Yarden av Kristian Lundberg

Fångad i en snara av växande skulder söker Kristian arbete på de mest skiftande platser. Till slut får han jobb i Malmö hamn på Yarden, bland uthyrningsföretagets timanställda med sämst arbetsvillkor, ett arbete där man ständigt riskerar att bli kickad från en dag till en annan. Han flyttar bilar under sträng bevakning och i alla väder. Sakta blir återgången till det kroppsarbete som han höll på med i ungdomen en resa tillbaka till barndomen. Men berättelsen blir också en uppgörelse med det moderna arbetslivets villkor.

 

Dubbla slag av Malin Persson Giolito

Det fanns en tid då Hanna inte behövde anstränga sig, när hon var en ung lovande advokat. Drömjobbet fick hon utan att ens söka det och karriären gick som på räls. Men det tog slut, någonstans i samband med att hon blev gravid. Plötsligt behandlas hon annorlunda på kontoret och stämningen blir allt mer rå och hånfull. Successivt utmanövreras från arbetsplatsen, trots att hon gör allt för att hålla sig kvar.
Tips: Läs en intervju med Malin Persson Giolito om att vara kvinna i juristbranschen här.

 

Medicinen av Hans Koppel

Johanna är en ensamstående tvåbarnsmamma som har svårt att säga ifrån. Hon är lika hunsad på jobbet som privat. I ett svagt ögonblick lovar hon sina barn en utlandssemester. För att finansiera resan anmäler hon sig som försöksperson för ett nytt läkemedel. Betalningen är usel, men medicinen visar sig ha oanade effekter.

Det är den vassa skildringen av maktspel, intriger och hierarkier på en arbetsplats som gör den här romanen läsvärd, liksom den absoluta tonträffen i dialogerna.
/ Eva Johansson, Svenska Dagbladet

 

Microslavar av Douglas Coupland

En klassiker för generation X, som nu kommit i svensk nyutgåva. Datanörden Daniel Underwood och hans kollegor tillbringar minst sexton timmar om dygnet med att skriva och leta fel i mjukvarukod.  Men gänget vill bli något mer än bara kuggar i Microsofts stora maskineri. De lämnar datorimperiets arbetsbostäder i Redmont, Washington, och flyttar till Silicon Valley. Där försöker de desperat skapa fullvärdiga liv och hitta kärleken – mitt i vinandet och surrandet från den förvrängda, datordrivna värld de lever i.

 

 

Company av Max Barry

Den har kallats ”en tjänstemannadystopi”: Fyra personer hålls i studiesyfte inlåsta i ett rum på en arbetsplats för att jobba med en uppgift som aldrig tar slut.

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!