7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge
Böckerna

7 böcker som klarar Bechdeltestet med råge

Av: Johanna Stenius
Publicerad: 31 januari 2018

Minst två kvinnor – som pratar med varandra – om något annat än en man. Så ser Bechdeltestet ut för filmer. Men hur många böcker passerar det? Vi la till en parameter förutom samtalen:  meningsfulla relationer bortom de som handlar om män. Här är 7 av våra favoriter som gör det.

Tjänarinnans berättelse av Margaret Atwood

I en dystopisk framtid där en våldsamt patriarkal struktur råder, krävs starka relationer mellan kvinnorna. Och det finns det.

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Boken följer Jane från tidig ålder, med passionerad kvinnlig vänskap då romans inte ens fanns på horisonten.  Och fast hon sedan blir kär har hon fortfarande meningsfulla relationer med andra kvinnor.

 

Det finns annan frukt än apelsiner av Jeanette Winterson

Jeanette Winterson uppfostras i en strängt religiös, frikyrklig arbetarfamilj i norra England och redan vid unga år är hon en framgångsrik väckelsepredikant. Men 16 år gammal möter hon en annan flicka, och eftersom varken kärlek eller sex ingår i den utstakade planen så tvingas Jeanette lämna kyrkan, hemmet och familjen för att kunna leva med den hon älskar.

Älskade av Toni Morrison

Dramatisk berättelse om Sethe, en svart kvinna som hellre ser sitt barn dö än att bli slav. Dottern, som aldrig fick något namn utan bara kallades Älskade, följer henne sedan hela livet och blir mer än en skugga ur det förflutna. Det är en stark berättelse om kvinnlig kärlek och svek.

 

 

Häxorna av Roald Dahl

Huvudpersonen är en pojke men kvinnorna i boken har ändå så betydande och självständiga roller att boken passerar Bechdeltestet. Att de flesta är häxor – spelar ingen roll!

 

 

Mrs Dalloway av Virginia Woolf

Mrs Dalloway utspelar sig under ett enda dygn i London under första världskriget. Genom sin speciella teknik låter Woolf romanens olika karaktärer komma till tals genom att skildra deras inre tankar och monologer. På detta sätt kommer de olika karaktärernas liv att korsa varandra på de mest oväntade sätt.

 

 

 

Kvinnan på övervåningen av Claire Messud

Nora Eldridge är fyrtiotvå år och lågstadielärare. Hon lever ensam. På dagarna tröstar hon andras barn, på helgerna besöker hon sin gamle far. En gång i tiden drömde hon om ett annat slags liv, där skapande och utveckling stod i centrum. Men åren gick. En dag kommer en ny elev till klassen. Pojkens pappa är professor, hans mamma Sirena är konstnär. De är intellektuella och glamorösa, allt som Nora en gång velat vara. Mötet med familjen blir omvälvande och utvecklas till en förälskelse som skakar hela hennes tillvaro i grunden. En feministisk klassiker!

Missa inget

Prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag accepterar villkoren.

En sida till? Fortsätt läs!