7 kvinnliga bad ass-karaktärer i böcker
Författarna

7 kvinnliga bad ass-karaktärer i böcker

Av: Moa Linette Lindahl
Publicerad: 21 januari 2019

Hur mycket älskar man inte att läsa böcker med starka och coola kvinnokaraktärer? Kvinnor som lär oss om livet, om oss själva, om styrkan i att vara kvinna. Vi listar 7 riktiga bad ass-karaktärer i litteraturen. 

Hermione Granger

Jag tror att vi alla kan enas om att det är Hermione som är den riktiga hjälten i Harry Potter-serien. Utan henne hade killarna varit totalt chanslösa – det är alltid hon som kommer med de bästa lösningarna, kokar ihop de äckligaste (men viktigaste) dryckerna och använder de svåraste förtrollningarna. Hon är flitig, intelligent, modig, har ett enormt hjärta OCH slog Malfoy rakt i ansiktet. Hur länge har man inte velat göra det, liksom?

Lisbeth Salander 

Man kan ju inte skriva en sådan här lista utan att ha med självaste miss Salander från Millenium-trilogin. Hon är ju coolheten själv och är ungefär så bad ass man bara kan bli. 1. Hon är hacker 2. Hon är superintelligent och har ett fotografiskt minne 3. Hon åker motorcykel 4. Hon hämnas sin ondskefulle förvaltare på ett helt fantastiskt sätt 5. Hon är feminist så det bara skriker om det. Och sist men inte minst: 6. Hennes stil. Bad ass.

Matilda 

Matilda, i Matilda av Roald Dahl, är en supersmart flicka som älskar att läsa böcker = cool! Innan hon ens har fyllt fem har hon läst böcker av Charles Dickens och andra stora författare. Dessutom är hon extremt uppfinningsrik och hämnas på människor i hennes omgivning som beter sig illa (såsom hennes föräldrar och hennes rektor). Hon är dock aldrig elak, så vi säger fortfarande: cool!

Leona Lindberg

Leona Lindberg är utredaren i Jenny Rognebys deckarserie LEONA. Leona lever dubbelliv som både polis och kriminell. Efter att i hela livet ha strävat efter att leva enligt normen: det perfekta Svenssonlivet med en kärleksfull man, två barn, ett bra jobb och att få ihop vardagens stressiga livspussel, inser hon att hon inte längre klarar av att leva upp till kraven. Hon bestämmer sig för att bryta sig loss och hamnar då på en mycket farlig, kriminell bana. Hon utreder brott på dagarna, och på kvällar och nätter använder hon sin polisiära kunskap till att själv begå brott för att bli ekonomiskt oberoende och kunna förändra sitt liv till det bättre.

Katniss Everdeen

Katniss Everdeen i Hungerspelen har blivit en förebild för många unga tjejer där ute. Hon gör allt för sin familj och offrar sig själv för sin syster (”I volunteer as tribute!” har ju blivit en ganska känd fras). Hon är stark, envis som en oxe, intelligent, självförsörjande och står upp för sig själv på ett föredömligt vis. Hon är inte heller brydd om kändisskapet som många andra i tävlingen söker efter.

Pippi Långstrump

Hon är så stark att hon kan bära sin egen häst, rockade sockorna långt innan det blev populärt, säger emot vuxna, försörjer sig själv (hon har en kappsäck full med guldpengar och hon lever ensam i en stor villa) och har en häst och apa till husdjur. Hur coolt? Dessutom har hon en enorm fantasi, och det kanske allra viktigaste… hon har förstått att det här med att växa upp och bli vuxen är oerhört överskattat.

Scarlett O’Hara

Scarlett (Borta med vinden) växte upp på en tid när kvinnor var begränsade av normer och regler – normer som hon inte hade något som helst intresse av att följa. Hon bröt alla normer och levde precis som hon ville. Hon växte visserligen upp priviligerad, men efter att ha förlorat allt i inbördeskriget fick hon bygga upp sitt liv själv. Hon plockade egen bomull, sydde klänningar av gardiner och blev framgångsrik plantageägare. Hon gjorde allt för att klara sig.

En sida till? Fortsätt läs!