De är litteraturens nya kvinnliga superstjärnor
Författarna

De är litteraturens nya kvinnliga superstjärnor

De är kvinnorna vars namn alla känner igen. De är aktiva deltagare i samtidsdebatten, vinner priser och tjänar miljoner på sina böcker. Här är de kvinnliga stjärnorna som lyser allra starkast på litteraturhimlen just nu.

Av: Elsa Sjögren
Publicerad: 20 september 2018

De är kvinnorna vars namn alla känner igen. De är aktiva deltagare i samtidsdebatten, vinner priser och tjänar miljoner på sina böcker. Här är de kvinnliga stjärnorna som lyser allra starkast på litteraturhimlen just nu.

Camilla Läckberg

Författaren Camilla Läckberg
Hon är Sveriges, om inte Europas, deckardrottning nummer ett av en anledning. Efter det stora genombrottet med Stenhuggaren har Camilla Läckberg fortsatt att leverera bästsäljare såväl som att ge ut kokböcker, barnböcker, engagerat sig i Barncancerfonden och medverkat i tv. Hon vägrar att be om ursäkt för sin framgång och kunde räkna 2017 som sitt ekonomiskt mest lönsamma år någonsin.

Du hittar Camilla Läckbergs senaste bok Häxan här.

Läs mer: 9 skäl till att vi älskar Camilla Läckberg

Malin Persson Giolito

Författaren Malin Persson Giolito
Malin Persson Giolito jobbade i princip dygnet runt som affärsjurist innan hon sadlade om till författare — en mycket framgångsrik sådan. Hennes storsäljare Störst av allt görs just nu till tv-serie av Netflix och hon har något klokt och skarpt att säga om det mesta. Dessutom skänker hon hela vinsten för bokförsäljningen av Processen till Amnesty International.

Du hittar Malin Persson Giolitos senaste bok Störst av allt här.

Sara Danius

Sara Danius
Hon är tveklöst en av årets mest omtalade kvinnor och skandalerna i Svenska Akademien inspirerade tusentals att #backasara iförd hennes signaturplagg knytblusen. Sara Danius uppmärksammade sommarprat handlade även det till stor del om händelserna som skakat Svenska Akademien. Hon är senast aktuell med boken Om Bob Dylan om det kontroversiella beslutet att 2016 tilldela Bob Dylan Nobelpriset i litteratur.

Du hittar boken här.

Katarina Wennstam

författaren katarina Wennstam
Katarina Wennstam kan knappast anses vara ny i litteraturvärlden, men hennes böcker om våldtäktskultur, slutshaming och övergrepp har åter aktualiserats med #metoo. Den före detta kriminalreportern har länge kämpat för kvinnors rätt till sina egna kroppar och hon är ofta en klok röst i samtidens debatter. 2017 debuterade Katarina Wennstam som ungdomsförfattare med boken Flickan på hotellet och även hennes sommarprat var ett av årets mest lyssnade.

Du hittar Katarina Wennstams senaste bok Pojken under bron här.

Alexandra Pascalidou

författaren och journalisten alexandra pascalidou
Journalisten och författaren Alexandra Pascalidou har länge stått upp för alla människors lika värde och vägrar backa — även när hon utsatts för hot och hat. Hon har vunnit åtskilliga priser för sitt engagemang i frågor som rör rasism, sexism och demokrati och är en av de drivande bakom den Nya Akademien som vill dela ut ett alternativt nobelpris i litteratur. Alexandra Pascalidou är just nu aktuell med reportageboken Mammorna, om mammorna som ser sina barn mördas i förorten.

Du hittar boken här.

Foto: Anna-Lena Ahlström, Bokförlaget Atlas, Thron Ullberg, Martin Stenmark

En sida till? Fortsätt läs!