5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld
Boktips

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

De är modiga och själviska, smarta och hämningslösa, passionerade och envisa. I deckarnas värld finns många kvinnliga poliser som är lika coola som komplexa.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 20 september 2022

De är modiga och själviska, smarta och hämningslösa, passionerade och envisa. I deckarnas värld finns många kvinnliga poliser som är lika coola som komplexa.

1. Leonore Asker i Asker-serien

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

Kriminalinspektör Leonore Asker är huvudkaraktären i Anders de la Mottes nya spänningsserie Asker. Hon är egensinnig och karriärsdriven och har i den första boken i serien, Bortbytaren, chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall placerar ledningen Leonore på Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare. I ett av de egendomliga fallen har någon placerat ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap, och en av dem föreställer den kidnappade kvinnan. Kopplingarna till det gömda ovh förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration.

Köp Bortbytaren här.
Lyssna på Bortbytaren här.

2. Hanna Duncker i Ölandsbrotten

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

Johanna Mos serie Ölandsbrotten introducerar oss för en ny hjältinna – Hanna Duncker. Hon är en polisutredare som tvingas återvända till barndomens Öland när henne pappa dör.

I den tredje delen i serien hittas skelettet av en ung man vid namnet Mikael, som försvann spårlöst för 20 år sedan. Det är ett uppenbart mordfall. Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen kallas in för att reda ut vad som egentligen hände den kvällen. Hanna är förälskad i Isak men har en kamp med sitt eget förflutna mitt bland utredningen. Vad hände egentligen när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att sanningen inte ska avslöjas och Hannas liv står på spel.

Köp Mittlandet här.
Lyssna på Mittlandet här.

3. Lilly Hed i Släcka liv

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

Pernilla Ericson ligger bakom Erla-serien om kriminalinspektör Liv Kaspi och 300 grader där vi för första gången introducerades till polisutredaren Lilly Hed. I andra delen i serien om henne, Släcka liv, ingår även Liv Kaspi som kollega där de tillsammans ska lösa till synes omöjliga fall.

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige med utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.

Köp Släcka liv här.
Lyssna på Släcka liv här.

4. Maria Larsson i Tick tick boom

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

Johan Rosenlind och Lotta Fritzdorf har skrivit en bladvändarthriller med en riktigt cool hjältinna. Mitt i julruschen utsätts Stockholm för en serie extrema våldsdåd. Den erfarna kriminalkommissarien Maria Larsson, 56, har aldrig tidigare jagat en lika hänsynslös mördare. Vem är han och vad är han ute efter? Mördaren lämnar en rad spår efter sig och det hela utvecklas till en farlig katt-och-råtta-lek.

Köp Tick tick boom här.
Lyssna på Tick tick boom här.

5. Tess Hjalmarsson i Cold Case

5 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

Tina Frennstedts Cold Case-serie har hyllats av både läsare och kritiker och huvudkaraktären Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, är en passionerad och komplex karaktär. Hon brinner för att utreda gamla fall och ge offrens anhöriga svar och avslut, samtidigt som hon kämpar med ett ganska misslyckat privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen lämnat henne.

Köp böckerna här.
Lyssna på böckerna här.

INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!