6 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld
Boktips

6 coola kvinnliga poliser i deckarnas värld

De är modiga och själviska, smarta och hämningslösa, passionerade och envisa. I deckarnas värld finns många kvinnliga poliser som är lika coola som komplexa.

Av: SelmaStories
Fotograf: Shutterstock
Publicerad: 14 februari 2023

De är modiga och själviska, smarta och hämningslösa, passionerade och envisa. I deckarnas värld finns många kvinnliga poliser som är lika coola som komplexa.

1. Jessica Niemi

Djävulspakten är den tredje delen i finska deckarserien där vi följer kommissarie Jessica Niemi och hennes kollegor utreda mystiska mord vid Helsingfors.

Den kände finansmannen Eliel Zetterborg hittas mördad i sitt hem i Helsingfors. Polisen riktar misstankarna mot Zetterborgs anställda blev varslade efter att hans företag drabbats av en ekonomisk kris.  Men snart visar det sig att andra människor är hotade, och hoten verkar ha en koppling till mordet. Jessica Niemi låter sin kollega Jusuf Pepple ansvara för utredningen med hon brottas med sitt förflutna.

Djävulspakten

Djävulspakten

Max Seeck
Inbunden
Köp boken

2. Leonore Asker

Kriminalinspektör Leonore Asker är huvudkaraktären i Anders de la Mottes nya spänningsserie Asker. Hon är egensinnig och karriärsdriven och har i den första boken i serien, Bortbytaren, chefskapet för Malmös grova brottsrotel inom räckhåll. Men mitt i ett högprofilerat kidnappningsfall placerar ledningen Leonore på Avdelningen för förlorade själar, en enhet för udda utredningsärenden i polishusets källare. I ett av de egendomliga fallen har någon placerat ut små olycksbådande figurer i ett modelljärnvägslandskap, och en av dem föreställer den kidnappade kvinnan. Kopplingarna till det gömda ovh förfallna får Asker att kontakta Martin Hill, lektor i arkitektur med ett intresse för urban exploration.

Bortbytaren

Bortbytaren

Anders De La Motte

3. Hanna Duncke

Johanna Mos serie Ölandsbrotten introducerar oss till en ny hjältinna – Hanna Duncker. Hon är en polisutredare som tvingas återvända till barndomens Öland när henne pappa dör.

I den tredje delen i serien hittas skelettet av en ung man vid namnet Mikael, som försvann spårlöst för 20 år sedan. Det är ett uppenbart mordfall. Hanna Duncker och hennes kollegor vid Kalmarpolisen kallas in för att reda ut vad som egentligen hände den kvällen. Hanna är förälskad i Isak men har en kamp med sitt eget förflutna mitt bland utredningen. Vad hände egentligen när hennes pappa dömdes för mord? Någon tar till allt grövre medel för att sanningen inte ska avslöjas och Hannas liv står på spel.

Mittlandet

Mittlandet

Johanna Mo

4. Liv Kaspi

Pernilla Ericson ligger bakom Erla-serien om kriminalinspektör Liv Kaspi och 300 grader där vi för första gången introducerades till polisutredaren Lilly Hed. I andra delen i serien om henne, Släcka liv, ingår även Liv Kaspi som kollega där de tillsammans ska lösa till synes omöjliga fall.

Ett olöst mord skakar den norrländska byn Skageby och polisutredare Lilly Hed och kriminalinspektör Liv Kaspi kallas in. En extrem höststorm drar in över Sverige vilket orsakar utslagen el, översvämningar efter skyfall, nedfallna träd och lilla Skageby drabbas hårt. All kontakt med omvärlden bryts och dolt i mörkret sker ytterligare ett mord. Skräcken sprider sig i det lilla samhället.

Släcka liv

Släcka liv

Pernilla Ericson

5. Maria Larsson

Johan Rosenlind och Lotta Fritzdorf har skrivit en bladvändarthriller med en riktigt cool hjältinna. Mitt i julruschen utsätts Stockholm för en serie extrema våldsdåd. Den erfarna kriminalkommissarien Maria Larsson, 56 år gammal, har aldrig tidigare jagat en lika hänsynslös mördare. Vem är han och vad är han ute efter? Mördaren lämnar en rad spår efter sig och det hela utvecklas till en farlig katt-och-råtta-lek.

Tick tick boom

Tick tick boom

Johan Rosenlind, Lotta Fritzdorf

6. Tess Hjalmarsson

Tina Frennstedts Cold Case-serie har hyllats av både läsare och kritiker. Huvudkaraktären Tess Hjalmarsson, kriminalinspektör och chef för Skånes cold case-grupp, är en passionerad och komplex karaktär. Hon brinner för att utreda gamla fall och ge offrens anhöriga svar och avslut, samtidigt som hon kämpar med ett ganska misslyckat privatliv och en barnlängtan som ser ut att gå i kras efter att flickvännen lämnat henne.

Cold Case: Väg 9

Cold Case: Väg 9

Tina Frennstedt
INTERVJUER, TÄVLINGAR OCH ERBJUDANDEN FRÅN ADLIBRIS OCH BOOKBEAT, MEN FRAMFÖR ALLT – MASSOR AV BOKTIPS!

Prenumerera på Selmas boktips

Ja tack, jag vill gärna prenumerera på SelmaStories nyhetsbrev. Här kan du läsa hur vi hanterar dina personuppgifter.

En sida till? Fortsätt läs!